24/11/2014 | Yazar: Kaos GL

Avrupa Parlamentosu’nun temel haklar ve LGBTİ’lerin ayrımcılıktan korunmasına ilişkin düzenlediği seminer 20-21 Kasım’da Tiran’da gerçekleşti.

‘LGBT haklarının korunması bir seçenek değil, görevdir’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa Parlamentosu’nun temel haklar ve LGBTİ’lerin ayrımcılıktan korunmasına ilişkin düzenlediği seminer 20-21 Kasım’da Tiran’da gerçekleşti. 
 
Etkinliğin açılış konuşmaları Arnavutluk Parlamento Sözcüsü Ilir Meta ve Arnavutluk Başbakan Yardımcısı Niko Peleshi tarafından yapıldı. Peleshi, seminerin Arnavutluk’ta düzenlenmesinden ötürü teşekkür ederek ülkesinin LGBT haklarında önceki yıllara göre çok ilerleme kaydettiğini belirtti.
 
“Görünür olmak, kimliğini baskı görmeden yaşamaktır”
 
AB’nin LGBT yol haritasını oluşturan Ulrike Lunacek ilk oturumda AB gelişiminin hızlı bir süreç olmadığını, Balkan ülkeleri ve Türkiye’nin bu konuda çok çalışması gerektiğini söyledi. Ayrımcılığa uğrayan grupların çok farklı nedenlerle buna maruz kaldığını, farklılıkların hayatın bir parçası olduğunu, eşcinselliğin sadece cinsellik olmadığını belirtti. Görünür olmanın okulda, işte, ailede her yerde kimliğini baskı görmeden yaşamak olduğunu, “LGBT haklarının korunmasının bir seçenek değil, görev” olduğunu ifade etti.
 
Avrupa Parlamentosu Medenî Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’nden Helga Stevens, katmanlı ayrımcılıklara değinerek ayrımcılık kavramının her zaman basit olmadığını söyleyerek, engelli bir eşcinselin iki kat ayrımcılığa maruz kaldığına dikkat çekti.
 
LGBTİ aktivisti Xheni Karaj, etkinliğin Arnavutluk’ta düzenlenmesinden ötürü teşekkür etti ancak Arnavutluk Başbakan Yardımcısının benzer toplantılar dışında LGBT haklarından bahsetmediğini söyledi.
 
“Hükümet, LGBT’ler için hiçbir somut atmadı”
 
Kaos GL Derneği avukatı Hayriye Kara da söz alarak iktidar partisinin böyle bir konferansta ilk kez temsil edildiğini, Nursuna Memecan’ın katılımının önemli olduğunu ifade etti.
 
Hükümetin LGBT’lere yönelik ayrımcılığı önlemek için hiçbir somut adım atmadığını ve bu konuda bir politikasının olmadığını vurgulayan Kara, Ayrımcılık Yasağı ve Eşitlik Kurulu Kanun Taslağının yeniden Meclis gündemine alınmayı planlandığını ve Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin açıkça yer almaması gerektiğini söylediğini aktardı.
 
İlgili haber:
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam