05/04/2017 | Yazar: Kaos GL

Antalyaspor Kulübü’nün galip geldiği maçın ardından sahada çalınan "tecavüz marşına", açılan kamu davası dün görüldü.

‘Tecavüz marşı’ davasının ilk duruşması görüldü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Antalyaspor Kulübü’nün galip geldiği maçın ardından sahada çalınan "tecavüz marşına", açılan kamu davası dün görüldü. Suç duyurusunda bulunan Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği duruşma sonrasında futbol kulüplerini uyardı.

Antalyaspor’un Fenerbahçe’yi kendi sahasında 4-2 yendiği maçın ardından, sahada “tecavüz marşı” çalınması üzerine Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği ile Cinsel Suçla Şiddetle Mücadele Derneği, Antalyaspor Kulübü hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve savcılık konuyla ilgili kamu davası açmıştı.

Davanın ilk duruşması 4 Nisan günü Antalya 14. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü ve mahkeme görevsizliğe karar verdi. Davanın ardından görüştüğümüz Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği'nin avukatlarından Aylin Onursev bu kararın Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 02.02.2012 tarihli ve 47 sayılı “birden fazla asliye ceza mahkemesi bulunan yerlerde 3 numaralı Asliye Ceza mahkemesini” görevlendiren kararına ilişkin verildiğini ifade etti.

Davaya Antalya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek. Davayı takip eden Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği avukat ve üyeleri dün mahkeme önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Sahalar, tribünler bizim de alanımız!

Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği üyeleri basına yaptıkları açıklamada, herhangi bir futbol takımının “eğleniyorduk, kutluyorduk” gibi açıklamalarla fütursuzca kadınları aşağılayamayacaklarını belirtip, kadınların futbolda tribün şiddetine ve cinsiyetçi ayrımcılığa karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini hatırlattı.

Açıklamada, futbolda tribün şiddetini üreten, görmezden gelen ve savunanlar uyarıldı. Futbolda eril şiddettin ve kadınların aşağılanmasının önüne geçmek için somut adımların atılması gerektiği, kadınların artık sahaları ve tribünleri kontrol ettikleri belirtildi. Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği üyeleri, “sahalar, tribünler sizin değil, bizim de alanımız!” diyerek futbolda cinsiyetçi slogan ve eylemlerin son bulması için önerilerini sıraladılar.

Açıklamalarında her maç sonrası küfür ve hakaretten dolayı para ceza ödetilmesinin bir sektör haline geldiğine dikkat çeken dernek üyeleri, kulüplerin bu parayı kendi bünyelerindeki sporcu ve taraftar gruplarına toplumsal cinsiyet eğitimleri vererek harcaması ile somut bir adım atılmış olacağını belirttiler.

Basın açıklamasını, “hiçbir spor kulübünü, kişi ve kurumu ayırmadan kadın düşmanlığını, ırkçı ve homofobik ayrımcılığı, cinsel şiddeti ve çocuk istismarını öven, teşvik eden ve kitlelere dayatan slogan, pankart, müzik, ritüel vb. tüm fiillere karşı mücadele” sözü ile bitiren dernek üyeleri “kimsenin aşağılanmadığı, ötekileştirilmediği sloganlarla” futbolu sevip desteklerini hatırlattılar.


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam