13/03/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Lübnan’da ilk kez ana akım bir siyasi parti seçimi kazanırsa “eşcinsel ilişkiyi” suç olmaktan çıkarma sözü verdi.

Lübnanlı siyasetçilerden çağrı: Eşcinsel ilişki suç olmaktan çıkartılsın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lübnan’da ilk kez ana akım bir siyasi parti seçimi kazanırsa “eşcinsel ilişkiyi” suç olmaktan çıkarma sözü verdi.

Ülkenin başkenti Beyrut’ta homofobi karşıtı yürüyüş, Fotoğraf: Joseph Eid/AFP

Lübnan’dan sağ görüşlü Hıristiyan Demokrat Partisi Kataeb, eşcinselliği suç olarak tanımlayan yasanın kaldırılması için çalışacaklarını duyurdu.

Kateb’in canlı yayında yaptığı açıklama ile ülkede ilk kez bir ana akım siyasi parti LGBTİ+ haklarına destek vermiş oldu.

Eşcinselliğin suç kabul edilmesinin kaldırılması Kataeb’in 6 Mayıs’ta yapılacak seçimlere ilişkin 131 maddelik vaatleri arasında yer alıyor.

Arap Özgürlük ve Eşitlik Vakfı’ndan Georgez Azzi, partinin bu açıklamasını Gay Star News’a şöyle değerlendirdi:

“Siyasi partilerin LGBTİ toplumunu desteklemesi için uzunca süredir uğraşıyorduk. Kapalı kapılar ardından sözler almıştık ancak ilk kez siyasetçiler bizi açıktan desteklemiş oldu.”

Yasa ne diyor?

Lübnan’da eşcinsellik bir yıla kadar hapis ile cezalandırılıyor. Ülkenin Ceza Yasası 534. Maddesi “doğal olmayan cinsel ilişkiyi” yasaklıyor. Ülkede uzunca süredir bu yasadan dolayı hapisle cezalandırılan LGBTİ+ kişiler olmasa da polis bu yasaya dayanarak gözaltına alabiliyor. Yasa, LGBTİ+ toplumunu tehdit etmeye devam ediyor.

Öte yandan 2014 yılında Lübnan’da bir erkek ile "eşcinsel ilişki yaşamak”la suçlanan trans kadın, mahkeme tarafından suçsuz bulundu. Mahkeme, 534. Maddenin “eşcinsel ilişki” için geçerli olamayacağına hükmetti.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam