17/04/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Malezya’daki Kadın Yürüyüşü’nde gökkuşağı bayrağı açtıkları için soruşturulan LGBTİ+ aktivistler, parlamentodaki köklü ayrımcılığı işaret ediyor.

Malezya’da siyasetçilerin ayrımcılığı, polisleri kışkırtıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Malezya, Kuala Lumpur’daki Kadın Yürüyüşü, 12 Mart 2023, Gandipan Nantha Gopalan.

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı 12 Mart'ta gerçekleşen Kadın Yürüyüşü’nde gökkuşağı bayrağı açtıkları için LGBTİ+ aktivistler soruşturuluyor.

The Diplomat’tan Robin Vochelet süreci ülkedeki kadın ve LGBTİ+ örgütleriyle konuştu. Vochelet haberinde, Malezya’da yaşayan LGBTİ+’ların soruşturulmasının sebebini parlamentodaki önyargıya dayandırıyor:

“Bazı aktivistler için yürüyüşe katılmanın yasal sonuçları oldu, çünkü bir düzineden fazla katılımcı yürüyüşte gökkuşağı bayrakları salladıkları için kolluk tarafından sorgulandı. Bu polis soruşturmaları, Malezya'daki LGBTQ aktivistlere yönelik baskıların sadece bir kısmı.”

Meclis’ten beslenen ayrımcılık

Yürüyüşe katılan LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem Meclis’te de sürdü. Malezya’da üç sağcı partinin birliğiyle oluşan koalisyondan (Perikatan Nasional) vekil Ahmad Fadhli Shaari LGBTİ+’ların “muhafazakâr yerel kültüre aykırı “olduğunu ileri sürdü: “Tabii ki kadınların güçlendirilmesi gerektiğine katılıyoruz, ancak hükümetin ülkedeki LGBT'lere yeşil ışık yakması için bunu fırsat bilenler var. Bu kabul edilemez.”

“Feminist gruplar queerler için güvenli alan oluşturuyor”

The Diplomat’ta yer alan haberde yürüyüşe dair LGBTİ+’lara sosyal hizmet ve sağlık hizmeteri sağlayan örgüt PLUHO’dan Gavin Chow şunları söylüyor: “Kadın Yürüyüşü de dahil olmak üzere feminist gruplar, Malezya'daki queerler için her zaman güvenli alanlar oluşturuyor. 2019’dan bu yana polis, gökkuşağı bayrağı sallayan kişileri soruşturuyor. Bu bizim için bir deneyimdi; kollukla başa çıkmak ve protestocuları karşılaşabilecekleri süreçlere hazırlamak için yeni stratejiler geliştirdik.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam