30/03/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Manisa’da yeni kurulan LGBTİ oluşumu 7 Kuşak Araştırma Topluluğu’nu (7 KAT) Ilgın ve Zafer’den dinledik: Her şey bir hayalle başlar!

Manisa’da artık LGBTİ’ler yalnız değil: 7 KAT kuruldu! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Manisa’da yeni kurulan LGBTİ oluşumu 7 Kuşak Araştırma Topluluğu’nu (7 KAT) Ilgın ve Zafer’den dinledik: Her şey bir hayalle başlar!

Homofobi, transfobi, ayrımcılık ve şiddete karşı mücadele eden; LGBTİ dayanışmasını örgütleyen oluşumlara Manisa’dan 7 Kuşak Araştırma Topluluğu (7 KAT) da eklendi.

Geçtiğimiz günlerde Kaos GL’nin Homofobiye Karşı Yerel Buluşmalar’ına ev sahipliği yapan, cinsel sağlık ve ayrımcılığı tartışan oluşumu Ilgın ve Zafer’den dinledik.

Atölyeler, söyleşiler, film gösterimleri…

2016’nın son aylarında bir araya gelmeye başladıklarını ve ilk resmi toplantılarını 3 Aralık’ta yaptıklarını hatırlatan Ilgın, “Bugüne kadar düzenli toplantılar yaptık. Bileklik atölyemiz çok güzel geçti. Film gösterimlerinde bir araya geldik” dedi.

Manisa Toplum Gönüllüleri (TOG) ile birlikte LGBTİ temel kavramlara ilişkin atölye de yaptıklarını belirten Ilgın, 7 KAT’ın önümüzdeki dönemde LGBTİ haklarına ilişkin farklı alanlarda etkinliklerine devam edeceğini vurguladı. Bugün Siyah Pembe Üçgen ile yapacakları 'Trans Aktivizm' atölyesine çağırdı.

Manisa LGBTİ’ler için nasıl bir yer?

Peki Manisa LGBTİ’ler için nasıl bir yer? Neler yaşanıyor? Bu soruyu Zafer şöyle yanıtlıyor:

“Aslında Türkiye geneli ile aynı sorunları paylaşıyoruz. Önyargı, hoşgörüsüzlük, ayrımcılık, homofobi, ötekileştirme ve dışlanma buna ek olarak küçük bir şehir olduğu için ve yerel halk bir birini tanıdığı için yerli LGBTİ bireyleri çok fazla baskı altındalar ve bunun neticesinde açılamıyorlar.

“Üniversite gençliğine gelecek olursak, çoğu zaman farklı ve hoş olmayan tepkiler olsa da artık halk eskisi kadar ön yargılı değil. Eskisi kadar giyime, davranışlara, tavırlara, hareketlere dikkat etmiyorlar. Küpe takan veya dar giyinen erkeğe eskisi kadar tepki doğmuyor. Hâlâ olumsuz tepkiler var tabi ki sadece eskiye nazaran daha az sadece. Mesela geçen sene iki erkek arkadaşım el ele gezerken bir grup genç üzerlerine yürüdü. Bu sene ise sadece kötü bakışlara maruz kaldı.”

Küçük adımlar atmanın güzel bir duygu olduğunu söyleyen Zafer sözlerine şöyle devam etti:

“Manisalı bir arkadaşım Kaos GL geldiğinde gökkuşağı bayrağını gördüğünde ‘Bir zamanlar ben neyim sorusunu sorduğum şehirde gökkuşağı görmek ne güzel bir duygu’ dedi.”

                                    Manisa'da Homofobi ve Transfobi Karşıtı Buluşma

“Her şey bir hayalle başlar”

Zafer, Celal Bayar Üniversitesi kampüslerinin birbirinden çok ayrı olması ve üniversiteli, gençliğin daha çok İzmir’de yaşayıp okula oradan gelmesinin kendileri için dezavantaj olduğunu aktardı. Bundan sonra yapabileceklerine ilişkin görüşlerini ise şöyle açıkladı:

“Kendi iç eğitimlerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Bizlere destek olabilecek topluluk ve kuruluşlarla iletişime geçip birlikte eğitimler, sunumlar ve atölyeler yapmaya çalışıyoruz. Biraz daha kalabalık olunca ve önyargıları yıktıkça tabi ki daha farklı projelerimiz de olacak. Mesela okulda büyük çaplı seminerler oluyor neden biz de bir yarım saat orada söz almayalım renklerimizi, kendimizi ve fobileri tanıtmayalım. Veya neden 5-6 yıl sonra burada da bir onur yürüyüşü olmasın? Hiçbir şeyin imkansız olmadığını biliyoruz. Her şey bir hayalle başlar.

“İzmir'e yakınlığını avantaja çevirmek için ise; İzmir'de çok güzel, çok iyi ve başarılı LGBTİ dernekleri ve toplulukları ile iletişim halinde olmaya çalışıyoruz. Onların tecrübelerine ihtiyacımız var. Yeni oluşan bir topluluğuz ve tecrübelerle, deneyimlerle rüzgarı arkamıza almışız gibi ilerleyebileceğimizi düşünüyoruz.

Çünkü biliyoruz ki en önemli şey dayanışma ve birliktelik. Ve bu yıl İzmir Pride için biz de destek vermeye çalışacağız. Umarım çok güzel şeyler yapabilir ve başarabiliriz. Daha özgürlükçü, insana sadece insan olduğu için değer veren ve en önemlisi de barış içinde bir dünya için biz buradayız.”

“7 KAT benim hayallerim!”

Ilgın ise 7 KAT’ın kendisi için hayalleri olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“7 KAT benim hayallerim. Toplum Gönüllüleri’nin 23. Gençlik Konseyi’nde ilk kez Kaos GL ile tanışmıştım. LGBTİ’ler hakkında ilk atölyeye orada katılmıştım. Manisa’ya döndüğümde, ‘Biz de bu konuda bir şeyler yapalım’ dediğimde ne yazık ki çok katılım olmamıştı. Ama şu an 2017’de bu ekibin oluştuğunu görmek çok güzel bir duygu. Toplantı ve etkinliklerimiz çok güzel gidiyor, yavaş yavaş büyüyoruz.”

Manisa 7 KAT’a ulaşmak için tıklayınız.


Etiketler: yaşam
İstihdam