26/04/2021 | Yazar: Kaos GL

Dünden bugüne Avrupa Lezbiyen* Konferansı: Lezbiyenler her zaman, her yerde! Ne korkutabilirsiniz bizleri ne de sindirebilirsiniz!

Mücadelede köşe taşı: Avrupa Lezbiyen* Konferansı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

1. Avrupa Lezbiyen Konferansı yürüyüşü, Viyana, 2017

İlki 6-8 Ekim 2017 tarihinde Avusturya Viyana'da düzenlenen Avrupa Lezbiyen* Konferansı, LGBTİ+ hareketi içerisinde de etkileri görülen ataerkiye karşı lezbiyen* örgütlenmesini güçlendirmek için yola çıktı.

Michaela Tulipan, Dagmar Strauss, Ewa Dziedzic ve Mariella Müller gibi lezbiyen aktivistlerin çabalarıyla ortaya çıkan konferans, seneler içinde dünya çapında bir örgütlenmeye dönüştü.

Aktivistler konferans öncesinde Haziran 2017’de Viyana’da Onur Yürüyüşü’ne katıldı. Konferansa çağırdı.

mucadelede-kose-tasi-avrupa-lezbiyen-konferansi-1

Foto: Michaela Tulipan; Viyana'da Avrupa Lezbiyen* Konferansı'nın çalışmalarını yürüten dernek 2017 Viyana Onur Yürüyüşü’nde.

Lezbiyenler her zaman, her yerde!

Konferansı başından beri Kaos GL’den Aylime Aslı Demir takip etti. Peki, 2017’deki ilk konferansta neler oldu? Demir’in kaleminden okuyalım:

Viyana’da 5-8 Ekim tarihlerinde gerçekleşen Avrupa Lezbiyen* Konferansı’nda 400’ün üzerinde lezbiyen aktivist, akademisyen, sanatçı bir araya geldi. 45 farklı Avrupa ve Orta Asya ülkesinden katılımcının yer aldığı konferansta lezbiyen aktivizmini güçlendiren bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasının yanı sıra, lezbiyen sanatçıların çalışmaları da yer aldı.

mucadelede-kose-tasi-avrupa-lezbiyen-konferansi-2

5 Ekim tarihinde Avusturya Parlamento binası Palais Stein’da gerçekleşen açılışı Avrupa Lezbiyen* Konferansı kurucuları Marielle Müller ve Silvia Casalino yaptı. Ardından Avrupa Parlamentosu başkan yardımcısı ve 2017 Avusturya Yeşiller Partisi’nin gözde adayı Ulrike Lunacek yaşamak istediğimiz hayatı yaratmakta, korku ve ayrımcılıklara karşı özgürlüğü inşa etmede yaratıcı lezbiyen aktivizminin önemine değindiği konuşmasını "Lezbiyenler her zaman, her yerde!” sloganıyla bitirdi.

Etkinlikte Kaos GL’den Seçin Tuncel de Kaos GL’nin düzenlediği Kadın Kadına öykü yarışmasını sundu.

mucadelede-kose-tasi-avrupa-lezbiyen-konferansi-3

Panellerin ardından, Kaos GL Facebook sayfasından da canlı yayınlanan, Schweden meydanından başlayan Lezbiyen* Yürüyüşü St. Stephan meydanında tamamlandı.

2. Konferans Kiev’deydi: Lezbiyen dehasını dünyaya yayalım!

2017’de ilk kez düzenlenen Avrupa ve Orta Asya’dan yüzlerce lezbiyen/ biseksüel kadının katıldığı Avrupa Lezbiyen* Konferansı’nın (EL*C) ikincisi 12-14 Nisan 2019’da Ukrayna Kiev’de düzenlendi.

Kaos GL Derneği Akademik ve Kültürel Çalışmalar Koordinatörü Aylime Aslı Demir de "Lezbiyen bedenlerimizi ve mekanları geri kazanmak" oturumunda konuştu.

mucadelede-kose-tasi-avrupa-lezbiyen-konferansi-4

Avrupa Lezbiyen* Konferansı, tehdit ve etkinlik mekanına taşlı saldırılara rağmen Kiev’de yapıldı: Ne korkutabilirsiniz bizleri ne de sindirebilirsiniz!

Konferans öncesinde lezbofobik bir grup konferansın yapılacağı otele taşlarla saldırdı. Konferans gününde de “Eşcinsellere karşıyız”, “Eşcinsellik bir hastalıktır”, “Sodomiler cehenneme dönün” pankartları taşıyan grubun açılışı engelleme çabasına rağmen yüzlerce lezbiyen* açılışta bir araya geldi.

Pandemide konferans sanal ortama taşındı

Avrupa Lezbiyen* Konferansı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinde sosyal izolasyon ve karantina deneyimlerini konuşmak için 2020’de yayın yaptı:

“Birçok lezbiyen*, sosyal izolasyon önlemlerinden etkilenmiş olabilir. Sokağa çıkma yasakları ve karantinaya rağmen, toplumumuzu bir arada tutmak için hepinizin katılabileceği, dinleyebileceği, bizimle veya diğer lezbiyenlerle etkileşime geçebileceği online bir alan yaratmaya karar verdik.”

Kaos GL Derneği de, Avrupa Lezbiyen* Konferansı’nın sekiz yayınına ev sahipliği yaptı.

*Lezbiyen sözcüğünün yanına konulan yıldız; kendisine lezbiyen, feminist, biseksüel yahut queer olarak tanımlayan ve de kendisini lezbiyen aktivizm ile yan yana konumlayan herkesi içerme niyetiyledir. Aynı zamanda Lezbiyen kelimesi de görünürlük, güçlenme ve temsile dair politik mücadelenin bir parçası olma gayesiyle konferans organizatörleri tarafından kullanılmıştır.


Etiketler: kadın, yaşam, dünyadan
İstihdam