12/07/2021 | Yazar: KAOS GL

Bartu aseksüel ve aromantik kişiler hakkındaki önyargılara çizgisiyle dikkat çekerken, Çeviri Sözlüğü’ne bir daha bakalım.

Nasıl zengin oldum? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Karikatür: Bartu

Bartu, aseksüel ve aromantik kişiler hakkındaki önyargılara çizgisiyle dikkat çekiyor. Peki, siz bu iki kavram hakkında bilgi sahibi misiniz?

Bu alanda bilgi eksikliğin olduğunu düşünüyorsan, Deniz Gedizlioğlu’nun hazırladığı LGBTİ+ Hakları Alanında Çeviri Sözlüğü’ndeki “atanmış cinsiyete dair bazı terimleri okumaya ne dersin?

Aromantic: Tr. Aromantik. Romantik çekim ya da bir başkasıyla paylaşılacak romantizme dair bir arzu hissetmeyen ya da çok az hisseden kişileri tarif eden romantik yönelim. Aromantik insanların cinsel yönelimi genellikle bununla belirlenmez; aseksüel, heteroseksüel ya da lezbiyen gibi farklı cinsel yönelimlere sahip olabilirler.

Asexual: Tr. Aseksüel. Genel olarak cinsel çekim ya da bir başkasıyla gerçekleştirilecek cinsel pratiklere yönelik arzu duymayan insanları tarif etmek için kullanılsa da aseksüellik, cinsel çekimin değişkenlik göstermesiyle (veya böyle bir çekim olmamasıyla) tanımlanan geniş bir cinsel yönelim spektrumudur. Cinsel arzunun varlığına rağmen bilinçli olarak cinsel eylemden geri durmaktan tamamen farklıdır, zira aseksüellik bir seçim değil, bir yönelimdir. Nitekim kimi aseksüel insanlar seks yapar ve farklı düzeylerde cinsel çekim de hisseder. Ayrıca cinsel çekim duymayan biri; romantik çekim ya da fiziksel çekim gibi, insan benliğinin farklı yönlerini oluşturan başka çekim biçimlerini deneyimleyebilir. Aseksüel kişiler kendilerini tanımlamak için çeşitli terimler kullanıyor olabilir. Aseksüel, demiseksüel ve gri aseksüel bunlardan bazılarıdır.


Etiketler: yaşam
İstihdam