21/05/2025 | Yazar: Defne Güzel

Meclise sunulan nefret teklifinden polis şiddetine, üniversitelerdeki bayrak yasaklarından yıllardır süren adalet mücadelelerine...Nisan ayında LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemleri, hak ihlalleri ve ayrımcı politikalar artarak devam etti.

Nisan’da LGBTİ+’lara hak ihlalleri: LGBTİ+’ları koruyacak mekanizmalar nerede? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Yusuf Çelik / csgorselarsiv.org

İhlaller

HÜDA-PAR meclise LGBTİ+ düşmanı bir kanun teklifi sundu. Ankara Valiliği, protesto hakkını kullanan trans kadının gördüğü polis işkencesini transfobiyle savunurken Üniversitelerde gökkuşağı bayraklarına yapılan saldırılar da basına yansıdı.

  • HÜDA-PAR’dan LGBTİ+ düşmanı kanun teklifi: Cumhur İttifakı’nın ortağı HÜDA-PAR, LGBTİ+ karşıtı kanun teklifini meclise sundu. Medeni Kanun ve Ceza Kanunu’nda LGBTİ+ karşıtı düzenlemeler yapılmasını planlayan kanun teklif taslağı “kamusal alanda LGBTİ+ ifade biçimlerinin cezalandırılmasını” öngörüyor.
  • Sosyal medya fenomenine ev hapsi: Fenomen Mükremin Gezgin hakkında sosyal medya paylaşımları sebebiyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı suç duyurusunda bulundu. Fenomene “hayasızca hareketler” suçundan ev hapsi verildi.
  • Ankara Valiliği polis işkencesini transfobiyle savundu: Ankara’da yapılan “Gençlik Ayakta” yürüyüşüne saldıran polis bir trans kadını işkenceyle gözaltına aldı. Valilik, sosyal medyaya yansıyan şiddet görüntülerinin ardından “sözde kadın” diyerek işkenceyi savundu. MHP Genel Başkanı ise yaptığı açıklamada benzer şekilde polis şiddetini örtbas etti.
  • Üniversitelerde gökkuşağı bayraklarına saldırı: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan ve tutuklanmasıyla beraber devam eden protestolarda İstanbul Üniversitesi Eşitlik Topluluğu’nun pride bayrağı İBDA-C ve Ülkü Ocakları bağlantılı çetelerce sökülmeye çalışıldı. Bir saldırı da Yıldız Teknik Üniversitesi’nden geldi. Kuir Yıldız, sosyal medya hesaplarından özel güvenlik biriminin kampüste açılan gökkuşağı bayrağına saldırdığı görüntüleri paylaştı.
  • Bursa’da trans kadına saldırı: Bursa’da trans bir kadın, bir grup erkeğin saldırısına uğradı. Sigara istemesi bahanesiyle yaklaştıkları trans kadını taciz eden erkekler gülerek trans kadının peşinden koşmayı ve video çekmeyi sürdürdüler.
  • Hacettepe Üniversitesi’nde “Ailenin Korunması Sempozyumu”nu protesto eden öğrencilere saldırı: Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Sempozyumu” öğrenciler tarafından protesto edildi. Kadınları ve LGBTİ+’ları hedef alan “Aile Yılı” kapsamında yapılan sempozyuma tepki gösteren Hacettepeli öğrencilere özel güvenlik birimi saldırdı. Kampüse çevik kuvvet de girdi.
  • Kadınlara ve LGBTİ+’lara işkence: Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan protestolarda dikkat çekici başka bir boyut da kadınların ve LGBTİ+’ların uğradığı işkence ve cinsel şiddet oldu. Saraçhane eylemlerinde gözaltına alınan üniversite öğrencisi götürüldüğü Vatan Emniyet’te “cinsel organının pantolon üzerinden ellenmeye çalışıldığını” ve kendisine “eşcinsel dediklerini” belirtti.
  • Reklam Kurulu’ndan homofobik ceza: “Sunglass Hut” markasının tüketicilere gönderdiği e-postada yer alan görsellerde eşcinsel bir çiftin de bulunması üzerine Reklam kurulu, markaya reklam durdurma cezası verdi.
  • TİHEK, HIV’le yaşayan kişinin ayrımcılığa uğramadığını iddia etti: İş başvurusunda bulunan şahsın kan testinin rızası dışında alınması ve kan testine ek olarak HIV testinin de yapılan ve test sonucu sebebiyle işe alınmadığını söyleyerek başvuruda bulunan şahsın yaşadığı ayrımcılığa ilişkin TİHEK “ihlal yapılmadığı”na karar verdi.

Hedef göstermeler

Siyasiler Nisan’da da LGBTİ+’ları hedef almayı sürdürdü. “LGBT dayatması”, “sapkın akımlar”, “cinsiyetsizleştirme” yine tekrarlanan cümlelerdi.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Rami Kütüphanesi’nde düzenlenen deneme yarışmasının ödül törenine katılan Bakan Tekin, “LGBT ile ilgili anlatılmak istenen derse” karşı durduklarını ifade ederken yaptığı başka bir açıklamada ise “LGBT dayatmasına karşıyız” dedi.
  • HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu: Meclis özel oturumunda konuşan Yapıcıoğlu sözlerinde “sapkın akımlar” ifadesine yer verdi.
  • HÜDA-PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı: Vekil Ramanlı, HÜDA-PAR adına hazırladıkları LGBTİ+ karşıtı kanun teklifini Akit TV canlı yayınında değerlendirdi. “Toplumumuzu sapkın anlayışlardan ve cinsiyetsizleştirme politikalarından korumayı amaçlıyoruz” açıklamasında bulundu.
  • AKP’li Çocuk Hakları Alt Komisyonu Başkanı Radiye Sezer: BM Genel Sekreteri Çocuklara Karşı Şiddet Özel Temsilcisi Najat Maalla M’jid ile bir araya gelinen toplantıda Sezer “LGBT propagandalarına karşı çocuklarımızı korumak için mücadele ediyoruz” dedi.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: KADEM 5. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı konuşmasında “LGBT paçavraları” ifadesine yer verdi.
  • Eğitim Bir-Sen ve Memur Sen: “Anayasa Değişsin, Aile Korunsun” kervanına Eğitim Bir-Sen de katıldı. Adana Şube Başkanı Mustafa Sarıgeçili konuşmasında “sapkın küresel lobiler” ifadesine yer verdi. Ayrıca Eğitim Bir-Sen 4 No’lu Şube yaptığı açıklamada “LGBT propagandasına karşı yasal düzenleme” talep etti. Mil Diyanet Sen’in de bulunduğu bi ittifakta Memur Sen LGBTİ+ karşıtı imza kampanyaları için açıklamalarını sürdürdü. Bu açıklamalardan biri de Memur-Sen Genel Başkanı’na aitti.
  • Yeniden Refah Başkanı Fatih Erbakan: Partisinin Antalya İl Kongresi’nde konuşan Yeniden Refah Başkanı, “LGBT propagandasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.
  • Aybüke Pusat LGBTİ+ destekçisi olarak hedef alındı: Boykot çağrısına katılan oyuncu Aybüke Pusat “LGBTİ+ destekçisi” olmakla medyada hedef alındı.
  • LGBTİ+ hakları savunucusuna hedef gösterme: ÜniKuir Derneği’nin Uluslararası İlişkiler Koordinatörü’nün Türkiye Gençlik Delegesi olarak Avrupa Konseyi’nde yaptığı demokrasi çağrısı konuşması havuz medyasının hedefi oldu.

Davaların seyri

19 yıldır süren adalet mücadelesi Esat-Eryaman davası 22 Mayıs’a ertelenirken, homofobik nefret cinayeti sonucu 2008 yılında hayatını kaybeden Ahmet Yıldız’ın ise 41. duruşması 25 Aralık’a ertelendi.

  • Esat-Eryaman Davası: 19 yıldır süren adalet mücadelesinde sanıklara verilen toplam 62 hapis cezası, yargıtay tarafından sanık avukatları hazır bulunmadığı için bozulmuştu. 29 Nisan’da görülen duruşma 22 Mayıs’a ertelendi.
  • Ahmet Yıldız Davası: Homofobik nefret cinayeti sonucu 2008 yılında hayatını kaybeden Ahmet Yıldız’ın 41. duruşması 17 Nisan’da görüldü. Dava 25 Aralık tarihine ertelendi.
  • Derya Dağyolu Davası: Halil G. isimli erkeğin saldırısına uğrayan ve günlerce yoğun bakımda kalan engelli trans kadın Derya Dağyolu’na ilişkin davanın istinaftaki üçüncü duruşması görüldü. Dava 20 Haziran’a ertelendi.
  • Eskişehir Onur Yürüyüşü Davası: Eskişehir Onur Yürüyüşü davasının ikinci duruşması 9 Nisan’da görüldü. Avukatlar, dosyanın bilirkişi raporu hazırlanmadan aynı gün savcıya gönderilmesine tepki çekerken sonraki duruşma 30 Nisan’a ertelendi. İşkenceyle gözaltına alınan 10 kişinin yargılandığı davada karar duruşması görüldü. Mahkeme tüm sanıklara 2911 sayılı kanuna muhalefetten ceza verdi.
  • Antalya Onur Yürüyüşü Davası: 10. Antalya Onur Haftasında basın açıklamasına katıldıkları için gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 4 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Mahkeme, tüm sanıkların beraatine karar verdi.
  • Kadının İnsan Hakları Derneği İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını AİHM’e taşıdı: 20 Mart 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı sonucunda sözleşmenin feshedilmesi Kadının İnsan Hakları Derneği tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı.
  • İstanbul 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü Komitesi, İstanbul Emniyeti hakkında suç duyurusunda bulundu: Komite, yürüyüşte ve sonrasında gerçekleşen hak ihlallerine ilişkin İstanbul Emniyeti hakkında suç duyurusunda bulundu.
  • Kadıköy partisinde beraat: Daha önce düzenlemek istedikleri parti sebebiyle hedef olan ve hayasızca hareketlerden yargılanan kişilerin beraatine karar verildi.
  • LGBTİ+ hakları aktivistlerine tahliye: 19 Mart’ta başlayan barışçıl protestolara katıldığı gerekçesiyle haksız bir biçimde tutuklanan Meryem ve Oğuz tahliye edildi.

Etiketler: insan hakları, kadın, medya, sivil anayasa, nefret suçları, eğitim, kent hakkı, barınma, sosyal hizmet, aile, sağlık, siyaset, sağlık hakkı, hiv, dava, özel haber
İstihdam