19/06/2022 | Yazar: Yıldız Tar

“Çevre sorunları lubunya mücadelesi göz ardı edilerek yürütülemez. Nefretlerine inat, biz etkinliklerimizi yaptık ve yapacağız.”

ODTÜ Rektörlüğü’nün LGBTİ+ düşmanlığı iklim krizi de dinlemedi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde öğrencilere polis saldırısının üzerinden çok geçmeden, sadece üç gün sonra üniversite yönetimi yeni bir LGBTİ+ düşmanı uygulamaya imza attı.

“İklim Krizi ve Toplumsal Etkileri” paneli düzenlemek isteyen ODTÜ Çevre Topluluğu, 3 Haziran’da verdikleri dilekçeye 13 Haziran’da yanıt alabildi. Topluluk, “Konuk konuşmacıların ve temsil ettikleri derneklerin etkinlik konusu ve topluluk amacı ile ilgisi bulunmadığından uygun değildir” yanıtını aldı. Panelde iklim krizi, queer ekoloji, ekofeminizm, toplumsal cinsiyet ve cinsel sağlık konuları konuşulacaktı. Konuşmacılar ise 17 Mayıs Derneği, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği ve ODTÜ LGBTİQAA+ Topluluğu’ndan isimlerdi.

odtu-rektorlugu-nun-lgbti-dusmanligi-iklim-krizi-de-dinlemedi-1

İptal yetmedi, amfi kilitlendi

Rektörlük yasağı, panel konuşmacılarının katılımını engellese de panelin gerçekleşmesini engelleyemedi. Topluluk üyeleri, etkinliğin yapılacağı Merkez Mühendislik binasındaki amfiye gittiğinde kapıların kilitlendiğini gördü. Etkinlik hemen başka bir sınıfa taşındı.

Topluluk, 2019’da da benzer bir engelle karşılaşmıştı. ODTÜ Kültür İşleri Müdürlüğü, Queer Ekoloji etkinliklerini yapmalarını yasaklamış, gerekçe olarak “queer ile ekolojinin ne alakası var” demişti.

Çevre Topluluğu bu soruya hem 2019’da hem de bu sene yasağa rağmen yaptıkları etkinlikte yanıt verdi. Topluluk üyelerine göre “iklim ve ekoloji sorunu, çevre sorunu kesişimsel ele alınmadan politik bir alanda tartışılamaz”.

odtu-rektorlugu-nun-lgbti-dusmanligi-iklim-krizi-de-dinlemedi-2

“Çevre sorunları lubunya mücadelesi göz ardı edilerek yürütülemez”

Çevre Topluluğu’ndan Deniz Çelik, tüm bu yaşananları KaosGL.org’a şöyle değerlendirdi:

“Kayyumluk artık gerçekten Süleyman Soylu gibi, LGBTİ+fobi üzerinden çalışmaya başladı. Onur Yürüyüşü’ndeki polis saldırısının şiddeti de çok çok fazlaydı. Etkinliğin iptalini, biz lubunyalara olan baskının sonucu olarak görüyorum. Daha önceki etkinliğimizi de iptal etmişlerdi. O zaman da ne kadar fobik olduklarını teyit eder nitelikteydi gerekçeleri.

“Biz, gayrı meşru yasaklamalarla mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi belirtiyoruz. Topluluk olarak lubunya mücadelesinde alanda yer alıyoruz. Çevre sorunları lubunya mücadelesi göz ardı edilerek yürütülemez. Bu alanda direnmeye devam edeceğiz. Nefretlerine inat, biz etkinliklerimizi yapacağız.”

Çevre Topluluğu ise iptali duyurduğu açıklamasında bürokratik sürece başvuracağını belirtti, “Vardık, Varız, Var Olacağız. Nefrete İnat Yaşasın Hayat!” dedi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim, ekoloji
nefret