07/12/2018 | Yazar: Yıldız Tar

OHAL’in ardından Valiliğin Emniyet’e yolladığı yasak kararında ise bu sefer 2. İdare Mahkemesi davayı incelemeden reddetti.

OHAL kaldırılsa da mahkeme kararları aynı: LGBTİ+ yasak davaları reddedildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara 4. İdare Mahkemesi OHAL’de ilan edilen süresiz LGBTİ+ yasağının “ölçülü ve hukuka uygun”, OHAL kalkınca hükümsüz olduğuna karar verdi. OHAL’in ardından Valiliğin Emniyet’e yolladığı yasak kararında ise bu sefer 2. İdare Mahkemesi davayı incelemeden reddetti.

Kaos GL Derneği, Kasım 2017’de Ankara Valiliği’nin OHAL Kanunu’na dayanarak ilan ettiği süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağını ve yine OHAL’in kaldırılmasının ardından Ankara Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü’ne 3 Ekim tarihinde yolladığı yazıda “LGBTT-LGBTİ vb. konular ile ilgili” etkinliklerin yasaklandığını belirtmesini yargıya taşımıştı.

“Yasak, OHAL’de ölçülü ve hukuka uygun; OHAL kalkınca hükümsüz”

OHAL sürerken Ankara Valiliği’nin getirdiği yasağı inceleyen Ankara 4. İdare Mahkemesi, olağanüstü hal koşullarında verilen kararın “ölçülü” olduğuna, “kamu güvenliğinin telafisi güç zararlara uğrayabileceği” için hukuka uygun olduğuna karar verdi. Mahkeme, OHAL kaldırıldıktan sonra yasağın hükümsüz hale geldiğini de söyledi.

OHAL kalktı, yasak sürüyor, mahkeme yine davayı reddediyor!

Öte yandan OHAL kaldırılmasına rağmen Ankara Valiliği Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü aynı gerekçelerle 3 Ekim 2018’de İl Emniyet Müdürlüğü’ne yasak kararı iletti.

Valiliğe bağlı Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne “LGBTT ve LGBTİ etkinlikleri” başlıklı resmî bir yazı iletti. Valilik, yasağa gerekçe olarak “toplumsal hassasiyet ve duyarlılıklar”, “kamu güvenliği”, “genel sağlık ve ahlakın korunması” ve “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” iddialarını gösterdi.

Kasım 2017’deki yasak OHAL Kanunu’na dayanarak ilan edilmişti. OHAL kaldırıldı ancak Valilik, Emniyet Müdürlüğü’ne ilettiği yeni yazıda yasağa gerekçe olarak 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nu gösterdi.

Kaos GL Derneği bu yasağı da yargıya taşıdı. Ankara 2. İdare Mahkemesi “davacı dernek açısından hukuki sonuç doğurmadığı, hak ve menfaatlerini ihlal edici nitelikte olmadığı” gerekçesiyle davayı incelemeden reddetti.

İlgili haberler:

Ankara Valiliği’nden ‘LGBTİ etkinliklerine’ süresiz ‘genel ahlak’ yasağı

Kaos GL ve Pembe Hayat: Valilik yasağı hukuka aykırı

Kaos GL ve Pembe Hayat Valilik yasağına dava açtı

Yasaklı günlerde LGBTİ+ hakları

“LGBTİ etkinlik” yasaklarına yürütmeyi durdurma talebi reddedildi

LGBTİ+ etkinlik yasağı Anayasa Mahkemesi’nde!

LGBTİ+ yasağıyla hangi haklarımız, nasıl ihlal edildi?

LGBTİ+ yasağı İdare Mahkemesi’nde görüşüldü

Ankara’daki LGBTİ+ etkinlik yasağı AİHM’de

Ankara Valiliği hep aynı nakarat: “LGBTİ etkinliği yasak!”


Etiketler: insan hakları
nefret