24/12/2014 | Yazar: Yıldız Tar

‘Burası sosyokültürel yapısı nedeniyle kapalı bir toplum varlığını sürdürebilmen için gizli olman gerekli fakat biz bunu elimizin tersiyle iterek alanlara çıkacağımızı söyledik.’

Okulda, işte, Afyon’da; LGBTİ’ler her yerde! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ülkenin geri kalanında olduğu gibi Afyon’da da örgütlenen LGBTİ’ler KaosGL.org’a konuştu: “Burası sosyokültürel yapısı nedeniyle kapalı bir toplum varlığını sürdürebilmen için gizli olman gerekli fakat biz bunu elimizin tersiyle iterek alanlara çıkacağımızı söyledik.”
 
Ankara’da Kaos GL ve İstanbul’da Lambdaistanbul ile başlayan heteroseksizme karşı örgütlü mücadele büyüyor, yaygınlaşıyor. Gökkuşağı bayrağı ülke genelinde birçok yerde dalgalanıyor.
 
Son beş yıl içinde oluşan yerel örgütlenmelere bir yenisi daha eklendi. Afyon’da homofobi ve transfobi karşıtları örgütlenme ve birlikte hareket etme kararı aldı. Tanışma toplantısı alan ve yapmayı düşündükleri etkinlikleri planlayan Afyonlu LGBTİ’ler ziyadesiyle heyecanlı.
 
Biz de onların bu heyecanına mikrofon tuttuk ve yeni filizlenen örgütlenme serüvenlerini dinledik.
 
“Gizli olma baskısına karşı alanlara!”
 
İnisiyatiften Alim, yeni dönemde yapmayı planladıklarını şöyle aktardı: “Eğitimcilerin bizler hakkındaki bilgilerini öğrenmek için röportaj yapmaya karar verdik. Üniversitedeki eğitim görevlileri ile yapılması düşünülen röportajın sorularını belirledik. Bunun dışında kavramlara ilişkin bir eğitim çalışması ve fanzin projemiz var.”
 
Alim her ilde olduğu gibi Afyon’da da birtakım sorunlar yaşadıklarını söyledi. Seks işçiliği yapan bir trans kadının nefret söylemi ve esnaf baskısı sonucu sürekli yer değiştirmek zorunda kaldığını aktardı ve ekledi: “Burası sosyokültürel yapısı nedeniyle kapalı bir toplum varlığını sürdürebilmen için gizli olman gerekli fakat biz bunu elimizin tersiyle iterek alanlara çıkacağımızı söyledik.”
 
“Arkadaşlarım olmasa nefret cinayeti kurbanı olacaktım”
 
Kendisi de nefret söylemi ve saldırısına maruz kalan Alim, yaşadıklarını söyle anlattı: “Ülkü Ocağı mensubu olan üç kişi arkamdan bana bağırdılar ve bende döndüğümde söyledikleri şey tam olarak şöyleydi: ‘Biz bu kampüste ibne barındırmayız.’ Sonrasında ise sınıf arkadaşlarımın yardımı ile aralarından kurtuldum eğer sınıf arkadaşlarım olmasaydı şu an bir nefret cinayetine kurban gitmiş olabilirdim fakat bu söylemler beni yolumdan geri çeviremez.”
 
“LGBTİ derneklerinin mücadelesi korkularımızı yenmemizi sağladı”
 
Alim bütün olumsuzluklara rağmen LGBTİ oluşum ve derneklerinin yıllardır verdiği mücadelenin korkularını yenmelerinde etkili olduğunu vurguladı. LGBTİ’lerin gün geçtikçe sokağa çıktığı, birçok şehirde yürüyüşler düzenlediğini hatırlatan Alim, “Derneklerin vermiş olduğu eğitimler ve söyleşiler birçok şeyi yenmemizi sağladı. Son dönemlerde açılan inisiyatifler ve kuruluşların varlığı bize de umut oldu. Bu şehirde hiçbir şey başaramazsınız diyenlere yanıt vermiş olduk aslında varlığımızı ortaya koyarak. Bize ne özgürlüğü istiyorsunuz raht rahat sevişmek mi diyenler de oldu bizim yanıtımız ise: Hayır bizim sorunlarımızı seks değil. Gayet güzel seks yapıyoruz. Ama bizim sorunumuz kimliklerimize dönük baskı.
 
“Saygı ve sevgi çerçevesinde yaşamak istiyoruz”
 
Alim’e göre, her gün bir nefret söylemi nefret cinayeti haberi alıyor olmamız iktidarın LGBTİ’lere vermiş olduğu değeri gözler önüne sunuyor. “Her gün kelle koltukta yaşıyoruz. LGBTİ üyelerinin devlet nezdinde görülmemesi ve toplumun LGBTİ bireylerine olan olumsuz ön yargıların bulunması üyelerimizi oldukça zor durumda bırakmaktadır” diyen Alim sözlerini şöyle tamamladı:
 
“LGBTİ hakkında toplumumuzun bilinçlenmesini ve toplum içerisinde saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde yaşamayı temenni ediyoruz.” 

Etiketler: yaşam
nefret