12/12/2022 | Yazar: Yıldız Tar
İsviçre parlamentosu önümüzdeki günlerde “onarım terapisi” işkencesini yasaklamayı tartışacak. LGBTİ+ örgütleri, ülkede uygulamadan mağdur olan çok fazla LGBTİ+’nın olduğunu belirtiyor.
İsviçre’de parlamento, LGBTİ+’ları cisgender ve heteroseksüel yaptığını öne süren “onarım terapisi” işkencesini yasaklamayı tartışacak.
Ülkedeki LGBTİ+ örgütleri, İsviçre’nin “onarım terapisi turizmi” merkezine dönüşmesinden endişeli. Bu sebeple uygulamanın yasaklanmasını talep ediyor.
Elektroşoktan “şeytan çıkarma ayinine” kadar çok fazla uygulamayı kapsayan “onarım terapisi” Yunanistan, Malta, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde yasaklandı.
“Çok fazla mağdur var”
LGBTİ+ eşitliği için mücadele eden İsviçreli bir kuruluş olan Pink Cross'un genel müdürü Roman Heggli, ülkedeki “onarım terapisi” uygulamalarını Euronews’a şöyle değerlendiriyor:
“Bazı politikacılar hiçbir şey yapmamıza gerek olmadığını, zaten yeterince yasamız olduğunu ve bununla önleyebileceğimizi düşünüyor. Onlara bunun yeterli olmadığını söylüyoruz ve bunu görebiliyoruz çünkü onarım terapisi İsviçre'de hâlâ yapılıyor ve çok sayıda mağduru var.
“Bunun sadece bir kendini bulma seyahati, bir terapi olduğunu söylüyorlar ya da insanların kendilerini kabul etmelerini istiyorlar ama tabii ki bu bir yalan çünkü onların kendilerini kabul etmelerini gerçekten istemiyorlar. Sadece onları hetero ve cis yapmak istiyorlar. Mağdurlardan duyduğumuz şey, bu terapilerden genellikle zihinsel sorunlarla çıktıkları. Birçok mağdurun bu sorunları uzun, çok uzun bir süredir yaşadığını ve bazılarının artık bununla yaşayamadıkları için intihar ettiğini biliyoruz. Bu çok büyük bir problem.”
Etiketler: yaşam, sağlık, dünyadan