03/09/2018 | Yazar: Yıldız Tar

16 yaşındayken “onarım terapisi” işkencesine maruz kalan Avustralyalı Csabs, uygulamanın son bulması için kampanya başlattı.

“Onarım terapisinden” hayatta kalan eşcinselden imza kampanyası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

16 yaşındayken “onarım terapisi” işkencesine maruz kalan Avustralyalı Csabs, uygulamanın son bulması için kampanya başlattı. Kampanyayı 40 binden fazla kişi imzaladı.

Fotoğraf: Chris Csabs

Avustralya’da “onarım terapisi” denilen işkenceden hayatta kalan Chris Csabs, başka kimsenin bu işkenceye maruz kalmaması için harekete geçti ve imza kampanyası başlattı. Csabs, gençken maruz bırakıldığı bu işkencenin yasaklanmasını talep ediyor.

Change.org’ta başlattığı kampanya kısa sürede yoğun ilgi ile karşılaştı. 40 binden fazla imza toplayan Csabs, imzaları ülkenin yeni Başbakanı Scott Morrison’a ve Sağlık Bakanı Greg Hunt’a iletti.

Csabs, Pink News’ a açıklamasında, “Bir hayatta kalan olarak bir değişim yaratabilme umuduyla hikayemi birçok kez anlattım. Medyada ne zaman bir hikaye yayınlansa insanlar bunun Avustralya’da gerçekleşmiş olmasından dolayı şok oldu. Birkaç gün geçtiğinde ise insanlar unuttu ve hiçbir şey değişmedi” dedi.

Csabs imza kampanyasında ise yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Onarım terapim başladığında daha 16 yaşındaydım. Beni ‘tedavi etmek isteyen’ bir kilise liderine açılmıştım ve bir danışman cinselliğimi değiştirmeye çalışmaya başladı. Her hafta ‘günahlarımız’ hakkında konuşuyor ve bizi ‘gey yapan’ ruhsal sebeplerden bahsediyorduk.”

“Onarım terapisi”

Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi, Şubat ayında LGBTİ+’lara yönelik düzenlenen “onarım terapileri” hakkında bir açıklama yayınladı. Akademi, açıklamada bu terapi girişiminin çocuk ve ergenlerin davranışsal sağlıklarına yönelik herhangi bir tedavinin parçası olmaması gerektiğinin altını çizdi:

“‘Onarım terapileri’ (veya ‘dönüşüm terapileri’), heteroseksüelliği tercih edilmesi gereken bir yönelim olarak göstererek ona teşvik etmek amacıyla bireyin cinsel kimlik ifadesini değiştirmeye yönelik müdahalelerdir. Bu müdahaleler, cinsel kimliklerin patolojik olduğu yönündeki yanlış önerme ile sağlanmaktadır. Dahası, ‘onarım terapileri’nin, gençlik döneminde ruh sağlığının kötü yönde etkilenmesine yol açtığına dair kanıtlar bulunmaktadır.”

“Belirli bir cinsel yönelimin, cinsiyet kimliği ya da cinsiyet ifadesinin sağlıksız olduğu varsayımıyla sürdürülen herhangi bir ‘terapötik müdahale’ uygulamasını destekleyen kanıta ulaşamamıştır. Dahası, mevcut bilimsel kanıtlara dayanarak, Akademi böyle ‘onarım terapileri’nin (ya da belirli bir cinsel yönelim ve/veya cinsiyetin tercih edilen bir tedavi hedefi olarak teşvik edilmesi niyeti içeren diğer girişimlerin) bilimsel dayanak ve klinik kullanışlılıktan yoksun olduğun savunmaktadır.”    

“Buna ek olarak, böyle girişimlerin zararlı olduklarına dair kanıtlar mevcuttur. Sonuç olarak, ‘onarım terapileri’ çocuk ve ergenlerin davranışsal sağlıklarına yönelik herhangi bir tedavinin parçası olmamalıdır. Bununla birlikte, bu durum klinisyenin cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve/veya cinsiyet ifadesinin serbestçe, önceden belirlenmiş bir sonlanım olmaksızın, gelişimsel olarak uygun bir şekilde araştırılması ve keşfedilmesini kolaylaştırmasını öneren bakım standartlarından uzaklaşmasını gerektirmez.”

Avustralya’da evlilik eşitliği tartışması

2015 yılından beri Başbakan olan Malcolm Turnbull, Liberal Parti içerisindeki tartışmalar neticesinde eski başbakan Tony Abbott’u devirerek başbakan oldu. Ülke Milliyetçi Parti’nin de yer aldığı bir koalisyon tarafından yönetiliyor ve evlilik eşitliği koalisyon üyeleri arasında ciddi kırılmalara yol açan bir konuydu.

Milliyetçiler ve Liberal Parti içerisinde güçlü bir konuma sahip sağ kanat evlilik eşitliğine karşıydı. Öte yandan Liberal Parti’nin merkezi kanadı ve gençler çoğunlukla evlilik eşitliğini destekliyordu.

Başbakan Turnbull koalisyon içerisindeki bu ayrılığı parlamento oylaması yerine tarihte pek rastlanmamış bir oylama ile çözmeye çalıştı. Partisinin sağ kanadı da Turnbull’u eğer evlilik eşitliği geçerse liderliğine karşı harekete geçecekleri ile tehdit etti. Turnbull da parlamentoda yapılacak bir açık tartışma da kendi liderliği de hedef alınabileceği ya da kendisine dönük bir kampanya olabileceği fikriyle ülke genelinde anket oylamasını dayattı.

Başbakan Malcolm Turnbull’un evlilik eşitliğini parlamentoda oylamayı reddetmesi üzerine ülke genelinde oylama yapıldı. Oylama bir referandumdan ziyade danışma amaçlı anket niteliği taşıyordu. Genel seçim kurallarına bağlı olmayan ve veri analizi yapan bir kuruluş olan Avustralya İstatistik Ofisi tarafından yönetilen oylamada; oy kabinleri yoktu ve ülkenin zorunlu seçim kanunları işlemedi. Posta yoluyla yapılan oylamanın herhangi bir bağlayıcılığı da bulunmuyordu.

Bağlayıcılığı bulunmayan ve posta yoluyla yapılan oylamaya katılım yüzde 79,5 oranındaydı. 12,7 milyondan fazla kişi oy kullandığı “danışma amaçlı anket”te yüzde 61,6'lık kesim 'Evet' dedi.

İlgili haberler:

Avustralya’da bir tuhaf evlilik eşitliği oylaması

Evlilik eşitliği karşıtı videoya parodi çekildi

Avustralya’da on binler evlilik eşitliği için yürüdü

Avustralya’da ‘evet’ önde

Eşcinsel çiftlerin çocukları da ayrımcılığa uğruyor

“Evlilik eşitliğinin oylanması homofobinin kapısını araladı”

Avustralya evet dedi, şimdi ne olacak?

Avustralya parlamentosu eşit evlilik yasasını onayladı

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam