13/01/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Öpüştükleri video yaygınlaştıktan sonra Faslı iki erkek gözaltına alındı. Haklarında bu hafta karar verilecek. Üç yıla kadar hapisle cezalandırılabilirler.

Öpüştükleri için gözaltına alındılar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Öpüştükleri video yaygınlaştıktan sonra Faslı iki erkek gözaltına alındı. Haklarında bu hafta karar verilecek. Üç yıla kadar hapisle cezalandırılabilirler.

Fas’ta iki erkek öpüşürken çektikleri videonun yaygınlaşması sonucu gözaltına alındı.

Sosyal medyada nefret kampanyalarının hedefi olan iki eşcinsel erkek geçtiğimiz Cuma günü (7 Ocak) gözaltına alındı.

Videoda, yüzleri belli olmayan iki erkek bir sınıfta öpüşüyor. Yerel kaynaklar, videoda yer alan iki kişinin üniversite öğrencisi olduklarını belirtiyor.

Yerel haber sitesi Le360, her iki gencin de polis gözetiminde olduğunu ve bu hafta içinde haklarında karar verileceğini söylüyor. Eğer Fas yaslarınca suçlu bulunurlarsa 3 yıla kadar hapis cezası alabilirler.

Fas yasaları hemcinsler arası cinsel ilişkiyi ‘cinsel sapma’ olarak tanımlıyor ve cezalandırıyor.

Fas Ceza Yasası’nın 489. maddesi, “kişinin kendi cinsiyetinden biriyle yaşadığı doğaya aykırı eylemleri” suç olarak tanımlıyor. Eşcinseller 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya. Ancak ülkenin Marakeş gibi tatil bölgelerinde turist sayısının azalmaması için bu yasanın esnek bir şekilde uygulandığı belirtiliyor.

Ülkedeki siyasi partilerin hiçbiri bugüne kadar LGBT haklarına ilişkin pozitif bir açıklama yapmadı. Hükümetin tutumu, ‘geleneksel cinsiyet rollerini güçlendirmek’ ve ‘toplumsal ve dinsel hassasiyetlere uygun davranmak’ yönünde.

Ülkede LGBT hakları için çalışan tek örgüt Kif-Kif de yasal olarak tanınmıyor. 2004 yılında kurulan oluşum Fas’ta LGBT hakları için mücadelenin yanı sıra İspanya’da da düzenli olarak dergi çıkartıyor.

Mayıs 2015’te üç erkek eşcinsel oldukları için üçer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yine 2014 yılında İngiltere vatandaşı Ray Cole ülkeyi ziyareti sırasında kısa süreliğine de olsa hapse atıldı.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam