15/06/2021 | Yazar: Kaos GL

“Hangi çağda yaşıyoruz anlamış değilim? Çok sinirliyim çok. Bu ülkede ayrımcılıktan, ötekileştirilmekten gerçekten bıktım.”

Oyuncu Göksu Başaran’a kiralamak istediği evin sahibinden transfobik ayrımcılık Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

.Oyuncu ve yapımcı Göksu Başaran, sahibinden.com üzerinden ev kiralamak istedi. İlan sahibi Serkan C. ile görüştü. İlan sahibi evi vereceğini söyledi. Ancak ardından Başaran’dan kimlik istedi ve “Travestilere ev vermiyorum” dedi.

Başaran yaşadıklarını sosyal medya hesabından paylaştı. Başaran’ın aktardıklarına göre ilan sahibi telefonu Başaran’ın suratına da kapattı.

Bunların ardından Göksu Başaran CİMER’e şikayet etti. Yaşadıklarını sosyal medyadan paylaştıktan sonra sahibinden.com yetkilileri Başaran’ı arayarak özür diledi ve ilan kaldırıldı.

Başaran yaşadığı transfobik ayrımcılığa tepkisini şöyle gösterdi:

“Hangi çağda yaşıyoruz anlamış değilim? Çok sinirliyim çok. Bu ülkede ayrımcılıktan, ötekileştirilmekten gerçekten bıktım. İnsan gibi yaşamak haram bize. Ne olursa olsun sonuna kadar hakkınızı arayın, arayın, arayın.”

Mal ve hizmetlere erişim ve barınma hakkı ihlalleri

Kaos GL Derneği'nin 2019 LGBTİ+'ların İnsan Hakları Raporu'na göre barınma hakkı en sık ihlal edilen haklar arasında yer alıyor. Raporda İşkence ve Kötü Muamele Yasağı, İfade Özgürlüğü, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü ile Barınma-Seyahat ve Miras Hakkı alanlarında ihlal sayısının artış gösterdiği vurgulanıyor. Raporda ayrıca mal ve hizmetlere erişim konusunda ayrımcılıkla ilgili dört vaka da yer alıyor:

"Mal ve hizmetlere erişim hakkının ihlali anlamında neredeyse her alanda ayrımcılığa uğrayan LGBTİ+’ların bu alanda yaşadıkları ayrımcılığın engellenmesi konusunda 2019 yılında da bir yasal gelişme veya politika değişikliği söz konusu olmamıştır."

Mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılık nedir?

17 Mayıs ve Kaos GL’nin yeni bilgi notu mal ve hizmetlere erişimde eşitliği hatırlatıyor ve ayrımcılıkla karşılaşıldığında yapılabilecekleri sıralıyor.

Mal ve Hizmetlere Erişimde Eşitlik Hakkında Bilgi Notu, mal ve hizmetlere erişimin kişilerin cinsel yönelim, cinsiyet kimliği veya cinsiyet karakteristiği sebepleriyle engellendiği durumların hukuki olarak ne anlama geldiği ve buna karşı başvurulabilecek yolları içeriyor.

Bilgi notunda eğer mal veya hizmet sunan bir devlet kurumu veya devletten aldığı izinle ürün veya hizmet satan bir satıcı ise sorumluluklarının arttığı vurgulanıyor. LGBTİ+’lara bu alanda uygulanan ayrımcılıklar ise şu örneklerle açıklanıyor:

“Zaman zaman basına yansıyan veya hak temelli çalışan sivil toplum kuruluşlarına yansıyan bilgiler, mal ve hizmet satanların, müşterilerinin LGBTİ+ olmasını gerekçe göstererek onlara mal veya hizmet satışından kaçınabildiklerini göstermektedir. Hamamdan çıkarma, otele kabul etmeme, tedavi etmekten kaçınma, herkesin yapabildiği bir alışverişi LGBTİ+'ların yapamaması veya herkese kiralanan bir evin sırf, kiracının LGBTİ+ olduğu gerekçe gösterilerek kiralanmaktan kaçınılması, akla gelebilecek diğer örneklerdir.”

Bilgi notunda bu tip bir ayrımcılıkla karşılaşanların neler yapabileceği ve hangi haklara sahip oldukları da sıralanıyor.

Bilgi notuna ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, kadın, barınma
2024