03/02/2022 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme uyumunun konuşulacağı toplantı öncesinde Özbekistan’a tavsiyelerini iletti.

“Özbekistan eşcinselliği kriminalize eden yasayı kaldır, kovuşturmaları durdur!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Amerika, New York’ta Onur Yürüyüşü’nde Özbekistan'ın bayrağı da alanda. (Fotoğraf: RFE / RL / Fergana.ru)

Özbekistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme uyumunun konuşulacağı toplantı öncesinde, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) konuşulması gerekenlere dikkat çekti. Ülke bu sözleşmeyi 2014’te onayladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü 7 Şubat’ta başlayacak toplantıda raporları incelenecek ülkeler arasında olan Özbekistan’daki insan hakları ihlallerine dikkat çekiyor.

Yetişkin erkekler arasındaki rızaya dayalı eşcinsel ilişkilerin bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılmaya devam eden Özbekistan’a HRW şunları öneriyor:

Yetişkinler arasındaki eşcinsel ilişkileri kriminalize eden Ceza Kanunu'nun 120. maddesince açılan tüm kovuşturmaları durdurmak; Özbekistan'daki lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) topluluğunun kişisel güvenliğini, mahremiyetini korumak ve cinsel yönelim ile cinsiyet kimliği ayrımcılığını yasaklamak,

Zorla anal muayene işkencesini ve bunların “eşcinselliği” cezalandırmak için kanıt olarak kullanılmasını derhal yasaklayın,

Kolluk kuvvetleri tarafından 120. maddeyi kullanmaya yönelik tehditler de dahil olmak üzere cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı saldırı ve tacizleri araştırın ve sorumlulardan hesap sorun,

Ayrımcılık karşıtı politikaları benimseyin, LGBT’lere karşı şiddet, taciz ve nefretle mücadele edin ve LGBT hakları alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin kayıt ve işleyişini kolaylaştırın.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam