24/05/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Pakistan Federal Şeriat Mahkemesi’ne göre translar tuvaletlerde ‘potansiyel cinsel saldırganlar’a dönüşüyor! Mahkeme kişilerin kendi cinsiyetini belirlemenin şeriata aykırı olduğunu ileri sürüyor.

Pakistan Şeriat Mahkemesi Trans Hakları Yasası’nı buduyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Pakistan Federal Şeriat Mahkemesi kararından sonra Karaçi kentinde trans aktivistlerin eylemi, 20 Mayıs 2023, Fareed Khan, AP

Pakistan Federal Şeriat Mahkemesi, 19 Mayıs Cuma günü aldığı kararla transların İslam’a uygun olmadığını ileri sürdü ve 2018’de Meclis’ten geçen Trans Hakları Yasası’nın üçüncü ve yedinci hükümlerini iptal etti.

“Mahkemenin kararı varsayımsal senaryolara dayanıyor”

Kararı yorumlayan Uluslararası Af Örgütü sözcüsü Rehab Mahamoor, transların temel haklarının mahkemenin varsayımsal senaryolarıyla ellerinden alındığına dikkat çekiyor: “Bu karar, Pakistan'da zaten ayrımcılıkla kuşatılmış trans ve nonbinarylerin haklarına bir darbedir. Ayrıca, Mahkeme tarafından yapılan bazı gözlemler ampirik kanıtlardan ziyade varsayımsal senaryolara dayanmaktadır” dedi.

2018'de kabul edilen yasa, transların yasal cinsiyet tanımaya erişimlerini sağlıyordu.

Transfobik kararın gerekçesi tanıdık

Pakistan Federal Şeriat Mahkemesi’nin kararı tanıdık bir bahaneye dayanıyor; “transların tuvaletlerde ‘potansiyel cinsel saldırganlar’ oldukları iddiası…

Mahkeme, Trans Hakları Yasası’nın “bir erkeğin kadınlara yönelik özel alanlara kadın kılığına girerek erişmesini” kolaylaştıracağını ortaya atıyor. Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede transfobik hareketlerin temel iddialarından biri olan bu durum Pakistan'da hiç yaşanmadı.

Mahkemenin transfobik kararında “cinsiyetin sadece beyana göre belirlenemeyeceği” de yer alıyor.

Nefret söylemi ve yasalarıyla şiddet arasındaki doğru orantı!

Eylül 2022’den bu yana tartışılan bu karar, Pakistan’ın ilk trans kadın haber spikeri Marvia Malik’in iki saldırgan tarafında ateşli silahlarla yaralanmasının ardından geldi.

Translara yönelik ayrımcı yasa ve uygulamalar transfobik şiddeti körüklemeye devam ediyor.  


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam