02/10/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Pembe Hayat, 2008 yılında transfobik nefret cinayeti sonucu hayatını kaybeden Dilek İnce’nin adını taşıyacak bir giysi bankası oluşturuyor.

Pembe Hayat’tan Dilek İnce anısına ‘giysi bankası’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Pembe Hayat, 2008 yılında transfobik nefret cinayeti sonucu hayatını kaybeden Dilek İnce’nin adını taşıyacak bir giysi bankası oluşturuyor. Buse Kılıçkaya bu bankayla birlikte, Eryaman sürecinde yer alan Dilek’in mücadelesine vefalarını göstereceklerini söylüyor.
 
Pembe Hayat özellikle cezaevindeki trans kadınların ihtiyaçlarını karşılamak üzere giysi bankası oluşturuyor. Giysi bankası, 2008 yılında Ankarada’da Etlik bölgesinde transfobik nefret cinayeti sonucu yaşamını yitiren Dilek İnce’nin adını taşıyacak.
 
Giysi bankası özellikle cezaevindeki trans kadınlar için oluşturulsa da; ihtiyacı olan ve zor durumdaki herkes faydalanabilecek. Bankada, abiyelerden iç çamaşırlarına, günlük giysilerden ayakkabılara kadar geniş bir yelpazeden kıyafetlerin bulunması planlanıyor.
 
Giysi bankasına katkı sunmak isteyenler; salı, çarşamba ve perşembe günleri 10.00 ile 18.00 saatleri arasında Pembe Hayat Derneği’ne kıyafet bağışında bulunabilir ya da eşyaların düzenlenmesine yardım edebilir.
 
“İhtiyacı olan herkese açığız”
Pembe Hayat LGBTİ Derneği’nden Buse Kılıçkaya KaosGL.org’a neden böyle bir banka oluşturduklarını anlattı:
 
“Kendi numarasına göre kıyafet bulamayan, alacak gücü olmayan, kıyafetini uyduramayan, parası olsa dahi mağazalardan alışveriş yapamayan trans arkadaşlarımız için oluşturduk. Biliyorsunuz birçok trans kadın için alışveriş yapmak bile büyük bir mesele olabiliyor. Bankamız herkese açık. Öncelikle cezaevindeki tutsaklarla dayanışmak için kullanacağız. Tutsak arkadaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda kıyafet de temin edeceğiz. İsteyenler çalışmamıza katılabilir ya da bağış yapabilir.”
 
“Dilek’in emeklerine vefamızı göstermek istedik”
Kılıçkaya bankanın Dilek İnce anısına olmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “Dilek Eryaman sürecinde ciddi mücadeleler veren arkadaşlarımızdan bir tanesiydi. Biz de bir hayır işi gibi düşündüğümüz bu işle onun anısını yaşatmak, emeklerine vefamızı göstermek istedik” dedi.
 
Dilek İnce kimdir?
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pompalı tüfekle ateş açan vatandaşa destek verdiği konuşmadan bir hafta sonra trans Dilek İnce, 10 Kasım 2008’de, Ankara’da, Etlik bölgesinde, otomobili içinde pompalı tüfekle öldürülmüştü.
 
İnce, “20 Kasım Nefret Cinayetine Kurban Gitmiş Transları Anma Günü”ne sayılı günler kalmışken pompalı tüfekle saldırıya uğramış ve ertesi gün, Dışkapı Araştırma Hastanesi’nde, 11 Kasım 2008 saat 12.30’da vefat etmişti.
 
Eryaman tanıklarından birisiydi
Dilek İnce, “Eryaman Olayları” olarak bilinen, Ankara’nın Eryaman bölgesinde ikamet eden trans bireylerin sürülmesi davasında şikâyetçi olan transseksüellerden birisiydi. Eryaman Davasında tanık olarak ifade vermişti.
 
Dilek İnce’nin “heteroseksist nefretin kurbanı” olduğunu belirten LGBT örgütler, 12 Kasım 2008’de, “Öfke içindeyiz çünkü sırada hangi gey veya transseksüel arkadaşımız var bilemiyoruz” açıklaması yapmışlardı.
 
Ankara, İzmir ve İstanbul’da Dilek İnce’nin öldürülmesini protesto eden örgütler, “Transseksüel Dilek İnce’yi başkentte pompalı tüfek ile vurarak kimler öldürdü ve katilleri bulunacak mı?” diye sormuşlardı. 

Etiketler: yaşam
nefret