11/02/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Mahkeme, hastasının bilgilerini sosyal medyada “İ… te sınır yok” diye paylaşan hekimin beraatine karar verdi. Hekim savunmasında, “Sahillerde travestiler geziyor, bana zarar verebilirler” dedi. Karar istinafa taşınacak.

“Poposunun reklamını yapıyor” diyen hekim beraat etti, karar istinafa taşınacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Gizem Karagöz, KaosGL.org için stok görsel

İstanbul Maltepe Devlet Hastanesi Üroloji Polikliniği’nde çalışan Uzman Dr. N.K.Ö. Temmuz 2018’de, hastasına muayene sırasında ayrımcı davrandı. Hastası hakkında daha sonra ise sosyal medyada “İ… te sınır yok”, “Poposunun reklamını yapıyor herhalde” gibi homofobik ifadeler kullandı ve hastasının bilgilerini sosyal medyada paylaştı.

Olaydan iki yıl sonra hekim hakkında dava açıldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede doktorun hastasının taleplerine olumsuz yanıt verdiği, “hekimlik mesleği ile bağdaşmayacak konuşmalar yaptığı, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda şüphelinin mesleki olarak edindiği bilgileri açıkladığı” belirtildi. Savcılık, homofobik hekimin görevi kötüye kullanmaktan yargılanmasını talep etti. Hekim hakkında dava açıldı.

İstanbul Anadolu 20. Asliye Ceza Mahkemesi, davanın bugün görülen ikinci duruşmasında kararını açıkladı. Hekimin ve avukatının katılmadığı duruşmada Mahkeme, hekimin “görevi kötüye kullanma” suçundan beraatine karar verdi. Karar, istinafa taşınacak.

Hekim, davanın 24 Kasım 2020’de görülen ilk duruşmasındaki savunmasında, ayrımcılığa tepki gösteren hastasının kendisini hedef gösterdiğini iddia etmişti. “Sahillerde travestiler gezmektedir. Bunlardan biri bu kampanyalar neticesinde bana zarar verebilir” dedi.

Ayrımcı tutumuna tepki gösterilince ise N.K.Ö., hastası hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na “hakaret” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık, homofobik hekimin şikayetini incelemiş ve kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.

İstanbul Tabip Odası kararını TTB de onayladı

Öte yandan İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu da soruşturma yürüttü. Hekimin hastası ile ilgili tıbbi bilgileri sosyal medya hesabında paylaşarak hekimlik mesleğinin kadim etik kuralını çiğnediğini ve bu paylaşımları ile kusurlu davrandığını söyledi. N.K.Ö.’nün sosyal medyada hastasıyla ilgili “i…te sınır yok”, “poposunun reklamını yapıyor heralde” ifadelerinin de meslek ahlak ve adabına yakışmadığını, kusurlu davranış olduğunu söyledi. Onur Kurulu, soruşturma sonucu doktor N.K.Ö.’nün sosyal medyada hastasıyla ilgili homofobik ifadelerinden dolayı uyarı cezası almasına karar verdi. N.K.Ö.’ye, hastasının kişisel bilgilerini sosyal medyada paylaştığı için ise 945 TL para cezası verildi.

Ayrımcılığa uğrayan Cem, İstanbul Tabip Odası’nın bu kararına itiraz etti ve Türk Tabipler Birliği’ne taşıdı. Meslek gereği edinilen bilgilerin paylaşılmasının karşılığının mesleki uygulamadan geçici süreyle men olduğunu belirtti. Ancak TTB, İstanbul Tabip Odası’nın kararını onayladı.

Sosyal medyada nefret söylemi yayan avukat da soruşturulacak

Cem’in maruz bırakıldığı ayrımcılık ve nefret hekimle sınırlı kalmamıştı. N.K.Ö.’nün Cem’in kişisel verilerini ve nefret söylemi içeren paylaşımının altına çok fazla kişi de nefret söylemi içeren yorumlar yapmıştı. Bu yorumları yapanlardan biri de İstanbul Barosu’na kayıtlı Av. S.B.G. idi. S.B.G., “çelişkili/ilgisiz homolar, ibneler, puştlar”, “hadlerini bildirelim” gibi ifadeler kullanmıştı.

Cem, avukat hakkında da suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Av. S.B.G., İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na savunmasını iletti. Kendi sosyal medya hesabından savunmasının tam metnini paylaşan Av. Saygın B. G., homofobisini burada da sürdürdü. Eşcinsellerin aile kurumuna tehdit olduğunu öne sürdü, “eşcinselliğin ve sapkın cinsel tercihlerin normalleştirilmesi” gibi ifadeler kullandı. Başsavcılık bu ifadelere rağmen kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Bunun üzerine Cem, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Avukatın; hakaret, suç işlemeye alenen tahrik etme, kişiler arasında ayrımcılık yapmak ve halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçlarını işlediğini ve etkin soruşturma yürütülmediğini vurguladı.

AYM başvurusunda, avukatın Türk Ceza Kanunu hükümleri ve Türkiye Barolar Birliği'nin meslek ilke ve kurallarını hiçe sayarak organize linç kampanyası yürüttüğü ve cinsel yönelim temelli ayrımcılıkta bulunduğu hatırlatıldı.

Öte yandan, Türkiye Barolar Birliği de İstanbul Barosu'nun sosyal medyada nefret üreten ve tehdit eden avukat hakkında verdiği “disiplin kovuşturması açılmasına yer olmadığına dair kararını” bozdu. Mağdur edilen Cem’in yaptığı itirazı kabul ederek kararı bozdu ve avukat hakkında disiplin kovuşturması açılmak üzere dosyayı baroya geri gönderdi.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret