04/01/2023 | Yazar: Defne Güzel

17 Mayıs Derneği’nin HIV Çalışmaları Grubu olarak varlığını sürdüren Pozitif Alan’ın 2022 çalışmaları için buyrun.

Pozitif Alan 2022 yılında neler yaptı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği’nin HIV Çalışmaları Grubu olarak varlığını sürdüren Pozitif Alan, 1 Aralık 2021 tarihinde kuruluşunu şu cümlelerle duyurmuştu: “HIV’le yaşıyoruz, yaşamlarımız üzerindeki irademizi kimseye teslim etmiyoruz, HIV’i ne bir öcü ne de günahların bedeli olarak görüyoruz.”

“HIV’le ilgili yaratılan korkulara ve önyargılara değil de HIV’le yaşayanlara, hikaye ve hayatlarına kulak vermek, kadrajın tam merkezine HIV’le yaşayanları yerleştirmek için yola çıkan” ve ismini Alper Turan’ın küratörlüğünü üstlendiği aynı isimli sergiden alan Pozitif Alan, HIV’le yaşayan LGBTİ+’ları güçlendirmek, HIV alanındaki literatürü çeşitlendirmek, sanatsal ve akademik üretim alanlarında bir düşünme zemini oluşturmak için bir dizi çalışma hayata geçirdi.

HIV’le Yaşayan LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu

Pozitif Alan’ın 2022’den de önce ilk çalışması HIV’le Yaşayan LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu oldu. Çalışma kapsamında HIV alanındaki ulusal mevzuatın bir çıktısının rapora yansıtılmasının yanı sıra 10 HIV’le yaşayan LGBTİ+ ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşme çıktıları bu raporun en önemli parçası haline geldi. Keza Pozitif Alan’ın kuruluşundaki ve bu çalışmadaki amacı da HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların öykülerini anlatabileceği zeminleri yaratmaktı. Çalışma yalnızca HIV’le yaşayan LGBTİ+’lar için bir konuşma zemini oluşturmadı, aynı zamanda HIV’le yaşayanlara dönük pek çok hak ihlalini ve bu ihlallere dönük hayata geçirilebilecek önerileri de gözler önüne serdi.

Çalışmaya dair değerlendirmelerden birini bir katılımcının cümlelerinden okumak mümkün:

“...HIV benim çoğu zaman unuttuğum bir şey. Büyük bir kimlik olarak almıyorum kendime. Günde bir kez hatırladığım, içtiğim ve unuttuğum bir şey. Bazen hapın ne hapı olduğunu bile silmiş oluyorum kafamdan. Aslında böyle yaşamak istiyorum ama buna engel olunuyor işte. Sorun yaşadığım alanlar olmasa, ifade edemediğim alanlar olmasa çok da dert etmem. Sağlık boyutunda beni hiç etkilemiyor. Bir tane ilaç, altı ayda bir kontrol. Ama karşılaşmalar ve fobiklik beni rahatsız ediyor. Hayatımın bir parçası. Çok etkilemiyor beni. Olumsuz etkileyen daha çok ikinci kişi olduğunda oluyor. HIV’e dair böyle çalışmaları çok değerli buluyorum. Artık biraz biz konuşalım. Kendine dönmek ve kendi sürecini hatırlamak güzel. Öyle yalnız bir yerden, böyle güçlü bir yere evriliyorsun. Bu çok güzel.”

HIV Savunuculuk Çalıştayı: “HIV’le yaşayan LGBTİ+’lar için bir köprü”

1-2 Şubat 2020 tarihlerinde Ankara’da ilkinin gerçekleştiği HIV ve Ayrımcılık Karşıtı Paydaş Çalıştayı Pozitif Alan’ın temel faaliyetlerinden biri haline geldi. LGBTİ+ örgütleri, GDTM’ler, HIV alanında çalışan “pozitif” örgütler ve sağlık uzmanları arasında HIV’le yaşayan LGBTİ+’lar için bir köprü vazifesi üstlenen ve tartışma alanları açan Pozitif Alan daha sonra da bu çalışmalarına mütemadiyen devam etti.

Araya giren pandemi bu çalıştaylar için bir engel taşımadı. 12 Kasım 2020 tarihinde çevrimiçi olarak çalıştayın ikincisi gerçekleşti. Bu sefer çalıştayda 17 Mayıs, Pozitif-iz ve Pozitif Yaşam örgütleri hak ihlalleri raporlarını da katılımcılara sundu. Daha sonra çalıştayın çıktıları raporlaştırılarak yayınlandı.

HIV ve LGBTİ+ yaşlılar kesişiminde düzenlenen 17 Mayıs Derneği’nin düzenlediği çevrimiçi bir etkinlik de 2020 yılında Pozitif Alan’ın yaptığı çalışmalar arasındaydı. Öte yandan Pozitif Alan Boysan’ın Evi’nin ve HEVİ’nin düzenlediği çevrimiçi bir etkinliğe de konuk oldu. Pozitif Alan 2020 yılında HIV ve hukuk alanını odağına aldığı çevrimiçi bir etkinlik de gerçekleştirdi.

Sosyal hizmet, ruh sağlığı ve hukuk eğitimleri

2021 yılında Pozitif Alan çalışmalarını 17 Mayıs Derneği’nin meslek uzmanlarına dönük eğitim serisinde yoğunlaştırdı. Avukatlara Yönelik HIV ve Hukuk Eğitimi, LGBTİ+ ve Sosyal Hizmet Eğitim Programı, Psikolojik Destek Ağı’nın Sürekli Eğitimleri kapsamında HIV ile Yaşam başlıklarıyla 17 Mayıs Derneği’nin meslek uzmanlarına dönük düzenlediği eğitimlere Pozitif Alan bir çok kez konuk oldu ve insan hakları politikaları bakımından HIV’i ele aldı, meslek uzmanlarının kapasitelerini geliştirmeye dönük uygulamaları paylaştı.

2021 yılında İstanbul Onur Haftası’nın etkinliklerine konuk olan Pozitif Alan pozitif@17mayis.org üzerinden HIV’le yaşayan LGBTİ+’lara danışmanlık hizmeti verdiğini de duyurdu.

Pozitif Alan 2022 yılında neler yaptı?

2022 yılına HIV101 atölyeleriyle merhaba diyen Pozitif Alan bu kapsamda iki atölye gerçekleştirdi. Pozitif Alan bu etkinliklerle LGBTİ+ alanında savunuculuk yapan uzmanları ve aktivistleri hedefledi. Öte yandan Kaos GL ve 17 Mayıs Derneği çalışanlarına da HIV101 atölyelerini sürdürdü. HIV alanında çalışan avukatlarla koordinasyon toplantısı düzenleyen 17 Mayıs Derneği’nin etkinliğine de konuk oldu.

2022 yılında Pozitif Alan’ın bir diğer gündemi ise Nisan ayında çevrimiçi olarak HIV ve ilaca erişim toplantısını gerçekleştirmek oldu. Kapalı yürütülen ve HIV alanında çalışan uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen bu toplantı savunuculuk çalıştaylarının üçüncüsü olma niteliğini taşıdı.

Pozitif Alan Ankara Barosu’nun düzenlediği eğitime katılırken, Üzerine Bir Şeyler podcast programının da konuğu oldu. Çeşitli etkinliklerle birlikte 17 Mayıs Derneği’nin meslek uzmanlarına dönük eğitimlerine destek vermeye devam etti.

Pandemiyle birlikte Savunuculuk Çalıştaylarını çevrimiçi ortama taşıyan Pozitif Alan yıla veda ederken çalıştayı yüz yüze gerçekleştirdi. 15 ayrı örgütün katılım sağladığı çalıştayda koordinasyonun nasıl sağlanabileceği üzerine konuşuldu.

kaosgl.org üzerinden köşe yazılarını yayınlamaya devam eden Pozitif Alan ekibi 2023 yılı için sivil toplum örgütleri arasında koordinasyonun sağlanması, Zülfükar Çetin’in hazırladığı sözlü tarih çalışmasının Türkçeye kazandırılması ve politika belgesi düzenlenmesi gibi bir dizi hedefle yeni yılda çalışmalarını sürdürecek.


Etiketler: insan hakları, yaşam, sosyal hizmet, hiv
İstihdam