05/01/2012 | Yazar: Kaos GL

‘Devlet sığınaklarda kendini erkeğin yerine koyuyor ve namus kriteriyle korunmaya değer görmediği kadınlar ile LGBT’leri dışlıyor!’

Psikolog Tosun: ‘Sığınağa Alma Kriterleri LGBT’leri Dışlıyor!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Devlet sığınaklarda kendini erkeğin yerine koyuyor ve namus kriteriyle korunmaya değer görmediği kadınlar ile LGBT’leri dışlıyor!”
 
Yeni yılın ilk Çarşamba Seminerinde Psikolog Zehra Tosun, Kaos Kültür Merkezinde, akademi seminerleri kapsamında “sığınak” politikaları ile uygulamaları anlattı.
 
Feministlerin mücadelesi ile kurulan sığınakların amacının, gelen insanların baskıdan uzaklaşıp güçlenmesini sağlamak olduğunu anlatan Tosun, LGBT bireylerin sığınak ihtiyacı ve taleplerini de değerlendirdi.
 
Zehra Tosun, sığınak çalıştığı sürede gördüğü, deneyimlediği, incelediği örnekler ile mevcut durumu ile sığınakların tarihi ve kurulma süreçlerini aktırdıktan sonra “nasıl bir sığınak politikası?” sorusunu katılımcılarla tartışmaya açtı.
 
Devletin gözünden: Namus koruma ev!
 
“Devlet bu merkezlerde kendini erkeğin yerine koyuyor ve bu merkezleri ailenin devamı olarak görüyor” diye söze başlayan Tosun, mevcut “baskıcı sığınma evi” mantığını anlattı.
 
Sığınaklara kabul edilen kadınlarda aranılan kriterlerin LGBT bireyleri dışladığını belirten Tosun, seks işçisi veya Türkçe bilmeyen bir kadının sığınağa kabulünün ise neredeyse imkânsız olduğunu belirtti.
 
Kötü örnek olacağı düşünülen trans kadınların sığınaklara alınmadığını belirten Psikolog Zehra Tosun, lezbiyenler için otomatikman tacizci önyargısı gündeme gelirken Almanya’da ise tam tersine sığınak çalışanları için lezbiyen kotası olduğunu aktardı.
 
%8!
 
Türkiye ile aynı nüfusa sahip Almanya’da 400’ün üzerinde sığınak bulunduğunu belirten Tosun, Türkiye’de ise bu sayının 50 civarında olduğunu söyledi ve ekledi: “Üstelik Türkiye’de şiddete uğrayan kadınların sadece % 8’ine ulaşılmış durumda”
 
Nasıl bir sığınak politikası?
 
Mevcut baskıcı “sığınma evlerinin” dönüşmesi gerektiğini belirten Tosun, “önce sığınakları sivilleştirmeliyiz” dedi.
 
Sivil toplumun yürüttüğü devletin sadece finansör konumda olduğu modellerin uygulanmasının en uygun model olduğunu belirten Tosun, sığınaklardaki koruma politikasının sosyal hizmet uzmanlarının da elini bağlayabildiğini ve kadınlara hapishane hali yaşatabildiğini söyledi.
 
Kaos GL’den yapılan katkıda ise, karamsarlığa düşmemek gerektiği, politik söylemin gücü ile bu konudaki ihtiyaç için de alan açılabileceği vurgulandı. 90’lı yıllarda, Kaos GL’nin hedef olarak belirlediği “Gençlik İçin Bağımız Psikoloji Merkezleri”nin bugün yalıtılmış bir ihtiyaç olmaktan çıktığı çünkü ruh sağlığı alanının katmanlı bir mücadele ile dönüştürülmesinin mümkün olduğunun altı çizildi. Ahlakçı ve ayrımcı sığınak uygulamaları LGBT’leri dışlıyor olsa da bu alanda üretilecek politikaların dönüştürücü olabileceği gibi yeni açılımların da ortaya çıkmasını sağlayabileceği belirtildi.
 
“ÇARŞAMBA SEMİNERLERİ”
Kaos Akademiye evrilmesini planladığımız Çarşamba Seminerleri, birlikte öğrenmek, birlikte mücadeleyi büyütebilmek için sürecek, bu sebeple katılımınız ve katkılarınız oldukça önemli.
Kaos GL, “ÇARŞAMBA SEMİNERLERİ”ni her hafta Çarşamba günleri, saat 18:30’da, Kaos Kültür Merkezi’nde düzenliyor.
 
Kaos Kültür Merkezi
GMK Bulvarı, 29/12, Demirtepe/Kızılay-Ankara
0312 230 0358 / 12
 
Kaos GL Çarşamba Seminerleri Başlıyor
Erbaydar ve Candansayar Çarşamba Seminerleri’nde
Çarşamba Seminerleri’nde Sıra Selçuk Candansayar’da
Yamaner, Cömert ve Üstün "Çarşamba Seminerleri" Kasım Programında
Çarşamba Seminerlerinde Güzin Yamaner’le ‘Taciz’ Üzerine Konuştuk
“Kadınsı Olan Her Şey Erkeğin Taciz Nesnesi Olabiliyor!”
“Çarşamba Seminerleri”nde Bu Hafta “Queer” Konuşulacak
“Mağduriyetten Politikaya Taciz” Çarşamba Seminerinde
Aralık’ın İlk Çarşamba Semineri: “Ulusun Cinsiyeti”
Çarşamba Seminerlerinde “Suçunuz Travesti Olmak”
“Açılmanın Politikası” Çarşamba Seminerinde
Politik Bir Eylem Olarak Açılma Üzerine İlay Ertetik’i Dinledik
Sığınma Evi Politikalarında LGBT Bireyler
 

Etiketler: yaşam
İstihdam