30/01/2024 | Yazar: Damla Umut Uzun
Kaos GL, ruh sağlığı çalışanları, psikolojik danışmanlar, rehber öğretmenler ve eğitimcilerin katıldığı Feminist ve Queer Pedagojiler Atölyesi düzenledi.
Kaos GL Derneği, LGBTİ+ hak alanında çalışan uzmanlara dönük kapasite geliştirme çalışmaları kapsamında ruh sağlığı çalışanları, psikolojik danışmanlar, rehber öğretmenler ve eğitimcilerle bir araya geldi.
26 – 28 Ocak’ta Ankara’da gerçekleşen Feminist ve Queer Pedagojiler Atölyesi’nde LGBTİ+ kapsayıcı psikolojik danışmanlık uygulamalarına ilişkin teorik oturumların yanı sıra; interaktif grup çalışmaları da yapıldı. Katılımcılar, Dilek Çankaya, Efsun Sertoğlu ve Ezgi Toplu Demirtaş’ın yürütücülüğünde; iyi uygulama örneklerini tartıştı.
Atölyenin ilk gününde LGBTİ+ hakları terminolojisinde yaşayan ve dönüşen temel kavramlar tartışıldı. Ardından Dilek Çankaya kolaylaştırıcılığında yürütülen “Feminist ve Queer Pedagoji: Teoriden Pratiğe” oturumunda uygun metodolojik yöntemlerle feminist ve queer pedagojiler konuşuldu. Eleştirel pedagoji, feminist pedagoji ve queer pedagojinin katılımcılardaki çağrışımları, ayrımları, kapsadıkları ve dışarıda bıraktıkları, hayatlarının nerelerinde kullandıkları ve kullanabilecekleri tartışıldı. Toplumları yönetenlerin normlara neden ihtiyacı olduğu ve queer pedagojinin norma dayalı olguların gerçek hayatta bir karşılığı olmadığını görünür kılmak ve açığa çıkması için alan açmak anlamına gelmesinin altı çizildi.
Atölyelerin ikinci günü, Doç. Dr. Ezgi Toplu Demirtaş’ın kolaylaştırıcılığında “Okulda/Seans Odasında LGBTİ+’lara dair Mitlerle Çalışmak” oturumuyla başladı. Oturumda uzmanların karşılaştığı “sıkça sorulan sorular” niteliğindeki mitler ve böylesi durumlarda kişiler ve gruplar ile nasıl iletişim kurulacağı tartışıldı. Queer pedagojinin olanaklarının tartışıldığı atölye sonrası, Efsun Sertoğlu’nun kolaylaştırıcılığında “Baştan Yazıyoruz” oturumu yapıldı. Uzmanlar; grup çalışmaları ve interaktif yöntemlerle kendilerine gelen vakayı yeniden yazdı ve tartıştı. Günün son oturumda ise role-play yöntemiyle açılma üzerinde duruldu.
Üçüncü gün atölye, “Birlikte Tartışıyoruz: İkircikli Konular” oturumuyla başladı. Bu oturumda kolaylaştırıcılar, katılımcılara çeşitli ikilemler içeren vakalar vererek yorum yapmalarını ve bunun üzerine tartışmalarını talep etti. Açık forum şeklinde geçen oturumun sonunda katılımcılar; üç günü değerlendirdi.
Etiketler: insan hakları, eğitim, sağlık, danışmanlık