18/02/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

ILGA-Avrupa 2021 raporundan: “JK Rowling’in Twitter’da ve yazılarında tekrarladığı transfobik saldırılar, Birleşik Krallık’ta ciddi hasara yol açtı.”

Rowling’in transfobik saldırıları Birleşik Krallık’ta ciddi hasara yol açtı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği Avrupa’nın (ILGA-Europe) yıllık Gökkuşağı Haritası ve İndeksi’nin 2021 sonuçları yayınlandı.

Liderlerinin daha önce en üst sıralarda yer almasıyla övündüğü Birleşik Krallık, Gökkuşağı Haritası ve İndeksi’nde son yıllarda gözle görülür bir gerilemeye gitti; Malta, Belçika, Lüksemburg, Norveç, Fransa, Danimarka, İspanya, Portekiz ve Finlandiya’nın arkasında onuncu sıradan indekse girdi.

Rapor, Birleşik Krallık toplumunda transfobik seslerin yükselişine ve eşitsizliği büyüten zarara dikkat çekiyor. Ülkede artan nefret suçu ve saldırılarının daha görünür oluşunun kısmen haberciliğin artışıyla ilgili olduğunu; bu artıştaki temel sebebin medyada translara yönelik artan düşmanlık olduğunu söylüyor. Raporda ayrıca yazar JK Rowling ile güç bulan nefret söylemlerinden de söz ediliyor:

“Transfobik söylemler bu yıl da Birleşik Krallık’ta ciddi hasara yol açmaya devam etti. Buna verilebilecek en iyi örnek, yazar JK Rowling’in Twitter’da ve yazılarında tekrarladığı transfobik saldırılarıdır. Rowling; translar, aktivistler ve yazarlar tarafından eleştirildi. Aralarında Harry Potter filmlerinde rol alan oyuncuların da olduğu ekran yüzleri translarla dayanışma mesajları yayınladı. Bazı trans kişiler artan nefret sebebiyle Birleşik Krallık’tan ayrılmak istediğini söylüyor.”

19 ülkede yasal gerileme ve durgunluk var

ILGA-Europe Savunuculuk Direktörü Katrin Hugendubel, Avrupa’da büyüyen transfobinin rapora yansıyışını şöyle ifade ediyor:

“ILGA-Avrupa Gökkuşağı Haritası ve İndeksi 2021, Avrupa genelinde trans haklarına yönelik karşıtlığın büyüdüğünü gösteriyor. Bu karşıtlığın büyümesi, cinsiyetin yasal olarak tanınması mücadelesini olumsuz etkiliyor.”

“Ayrımcılık karşıtlığının ve kendi cinsiyetini tayin hakkını korumanın; kadın haklarına veya ‘küçüklerin korunmasına’ zarar vereceğini söyleyen bu trans hakları karşıtı seslerin yükseldiği 19 ülkede yasal gerileme ve durgunluk var.”

Türkiye, LGBTİ+ haklarındaki konumunu korudu: Yine sondan ikinci!

Rapora göre, LGBTİ+ haklarındaki ilerleme verili değil aksine kırılgan ve özellikle insan hakları karşıtı güçlerin sömürüsüne açık.

İndekse göre Türkiye LGBTİ hakları konusunda bu yıl da sondan ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de örgütün belirlediği 69 kriterden sadece üç tanesi hayata geçirilmiş durumda. Bunlarsa, koruyucu önlemler değil. Cinsiyetin yasal olarak tanınmasına ilişkin bir mevzuatın olması, kimlikteki ismi değiştirebiliyor olmak ve uluslararası bağışları engelleyen bir yasanın olmaması ile sınırlı. 


Etiketler: dünyadan
İstihdam