01/08/2023 | Yazar: Kaos GL

RTÜK’ün “milli ve manevi değerler” diyerek cezalandırdığı Elite dizisini yakından tanımaya ne dersiniz?

RTÜK’ün cezalandırdığı dizi: Elite Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) geçtiğimiz hafta dijital platformlar Netflix, Disney +, Prime Video, MUBİ, BEIN ve Blu TV’ye ceza yağdırdı.

Sansürün gerekçesi “toplumsal ve kültürel değerler”, “Türk aile yapısı”, “ahlak”, “LGBTİQ”, “eşcinsellik”, “cinsiyet, cinsellik ve ilişkilerin sınırlarının bulunmaması”, “cinsiyet temelli alternatif bir dünya kurgulanması” oldu.

Peki RTÜK hangi yapıma, neden ceza verdi? RTÜK sansürüne takılan eserleri yakından tanımaya ne dersiniz?

RTÜK neden cezalandırdı?

Netflix'in "Elite" isimli yapımı da RTÜK’ten ceza yedi. Üst Kurul, Netflix'in “Yayın hizmetleri, toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” hükmünü ihlal ettiğine karar verdi.

Raporda, Elite dizisine ceza gerekçesi olarak “eşcinsel ilişkiler” de yer aldı. Rapordaki tespitleri onaylayan RTÜK, Netflix’e üst sınırdan idari para cezası yaptırımı kararı aldı.

Dizi, neyi anlatıyor?

Elite, altı sezondur Netflix’in en çok izlenen yapımlarından biri. Yedinci sezonu 20 Ekim’de yayınlanacak dizinin resmi tanıtımı şöyle:

“İşçi sınıfından gelen üç genç İspanya’daki seçkin bir okula kaydolunca, onlarla zengin öğrenciler arasında başlayan çatışma bir cinayete yol açar.”

Dizi, skandal ve dramalarla klasik bir pembe dizi örgüsünü günümüze taşıyor. Her sezon değişen ve yenilenen oyuncu kadrosuyla Elite, çerez dizi klasmanında öncü rolünü kimseye kaptırmıyor.

İspanya yapımı dizinin dünya çapında hayran kitlesi de mevcut. Dizideki ilişkilerde her değişiklik, her ayrılık interneti çalkalıyor.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: medya, kültür sanat
İstihdam