01/11/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Rusya’da diğer şehirlerin aksine Perm’de Onur Yürüyüşü talebi hemen reddedilmedi.

Rusya’da homofobik yasaklara rağmen Onur Yürüyüşü yapılabilir Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Rusya’da diğer şehirlerin aksine Perm’de Onur Yürüyüşü talebi hemen reddedilmedi. Yerel yönetim, talebi tartışıyor. Homofobik gruplar yürüyüşe karşı imza kampanyası başlatırken; Perm Pride, şehir yetkililerin temel insan haklarına uygun karar vermesini bekliyor.

Rusya’nın batısında yer alan Perm şehri “eşcinsel propagandası” yasağına rağmen ilk kez Onur Yürüyüşü etkinliğine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Şehir yetkilileri eşcinselliği “geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin propagandası” olarak tanımlayan “eşcinsel propaganda yasağı” kanununun, ifade ve örgütlenme özgürlüğü ile çelişip çelişmediğini tartışıyor. 

LGBTİ aktivistleri Perm yerel yönetimine Onur Yürüyüşü yapmak için başvuru yaptı. Diğer şehirlerin aksine başvuru ulusal “geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin propagandası” yasağı gerekçe gösterilerek reddedilmedi.

Meclis Başkanı’ndan açıklama

Pem Şehir Meclisi Başkanı Yuri Utkin, Rusya Hükümeti’nin bir şehirde yapılacak kamusal bir etkinliğe karar verme gibi bir yetkisi olmadığını söyledi ve ekledi:

“Yurttaşların barışçıl eylem yapma ve toplanma hakkı; çocukları onların sağlığına, ahlaki ve ruhsal gelişimlerine zarar verecek bilgiden koruma ihtiyacı ile çelişiyor.”

Homofobik gruplardan imza kampanyası

Homofobik gruplar, bu açıklamanın ardından imza kampanyası başlattı. Propaganda yasağını savunan kampanyada şu ifadeler yer alıyor:

“Şehir sakinlerinin yaşadıkları yerde eşcinselliğin ve kamu ahlakını aşağılayan diğer şeylerin teşviki ile karşılaşmadan yaşama hakkı var.”

“Temel insan haklarına uygun karar verilsin”

Yerel yetkililer 7 Kasım’da yapılması planlanan yürüyüş öncesinde tartışmayı sürdürüyor. Yürüyüşün organizatörleri ise yaklaşık 300 kişinin şehir meydanında LGBTİ’lere dönük ayrımcılığa dikkat çekmek istediğini söylüyor.

Onur Yürüyüşü etkinliğinin şehir meydanı yerine civardaki bir parkta yapılması ve alana biletle girilmesi de tartışılıyor. Bu tartışmanın gerekçesi ise “eşcinsel propagandası” yasasının “eşcinselliğin çocukların gelişimine zararlı olduğu” iddiasını bertaraf etmek.

Yürüyüşü organize eden Perm Pride ekibinden 22 yaşındaki Yelena bu görüşe karşı olduğunu söylüyor. Gay Star News’e yaptığı açıklamada “Seslerimiz duyulmalı” diyen Yelena ekliyor:

“Eşcinsellerin kamusal alanda toplanmasını engellemek hukuki değil. Perm yetkililerinin homofobik kanunlara karşı olacağını ve temel insan haklarına saygılı bir karar vereceğini ümit ediyoruz.”

Bir haftada beş şehirde yasak

Rusya’da homofobik yasalar uzun bir süredir LGBTİ toplumunu tehdit ediyor. Nefret suçlarının arttığı, yasaların failler yerine LGBTİ’leri cezalandırdığı ülkede daha geçtiğimiz hafta Yekaterinberg, Ufa, Sverdlovsk, Chelyabinsk ve Kurgan şehir ve bölgelerinde homofobik yasalar gerekçe gösterilerek Onur Yürüyüşü etkinlikleri yasaklandı.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam