12/03/2012 | Yazar: Kaos GL

Arap coğrafyasında LGBT taban hareketlerinin yükselişi, farklı ulusal bağlamlarda karşılaşılan zorluklar ve Arap Baharı’nın LGBT hakları konusundaki ayrışmasını tartışacak olan Dr. Samar Habib, Ankara’nın ardından İstanbul’da da bir konuşma yapacak.

Samar Habib İstanbul’da Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da cinsel azınlıklar üzerine çalışmaları ile tanınan aktivist ve akademisyen Samar Habib, Uluslararası Feminist Forum’a katıldıktan sonra İstanbul'da.
 
Arap coğrafyasında LGBT taban hareketlerinin yükselişi, farklı ulusal bağlamlarda karşılaşılan zorluklar ve Arap Baharı’nın LGBT hakları konusundaki ayrışmasını tartışacak olan Dr. Samar Habib, Ankara’nın ardından İstanbul’da da bir konuşma yapacak.
 
“Arap Coğrafyasında LGBT Mücadeleleri”
 
Dr. Samar Habib, Arapça konuşan dünyada LGBT taban hareketlerinin yükselişi, farklı ulusal bağlamlarda karşılaşılan zorluklar ve Arap Baharı’nın LGBT hakları konusundaki ayrışmasını tartışacak.
Kaos GL & Feminist Yaklaşımlar dayanışması ile Türkiye’ye gelecek olan Samar Habib’in Ankara ve İstanbul’da yapacağı konuşmanın satır başları şöyle:
 
“Son on yılda Arap dünyası, LGBTIQ bireylerin ihtiyaçlarına ve haklarına dair örgütlenmelere girişmiş emsalsiz taban gruplar görmekte. Resmi kayıtlısından devletle bağlantılı olanlarına kadar, bu örgütlenmeler çeşitli biçimler almakta ve LGBTIQ bireylerin adreslerini kayda geçirme konusunda biraz gizem yolunu seçmekteler. Daha iyi bir seferberlik ve daha kucaklayıcı bir dünya için uğraşan hakiki bir Arap Baharı sözkonusu gündemde. Ancak durum, ideal diyebilmekten çok uzakta, aktivistler ve topluluğun çeşitli kesimleri çeşit çeşit zorluklarla çevrelenirken. İslami duyarlılığın yeniden dirilişi, bir yandan LGBTIQ meselelerine daha büyük bir görünürlük sağlarken, bir yandan da bir süredir zulmün durgun olduğu yerlerde yenilenmiş bir cezalandırma anlamına geliyor. Bu buluşmada, Arap dünyasına dair kişisel izlenimlerimi ve çeşitli ulusal bağlamlarda yer alan LGBTIQ aktivistlerinin yaşadığı farklı zorlukları tartışacağım.”
 
13 Mart’ta İstanbul’da
 
Samar Habib, Ankara’da, Uluslararası Feminist Forum’da yapacağı konuşmanın ardından İstanbul’a geçecek.
 
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da cinsel azınlıklar üzerine çalışmaları ile tanınan aktivist ve akademisyen Samar Habib’i 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul’da Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisi ve Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü (BÜKAK) ağırlayacak. Samar Habib’in “Arap Dünyası ve LGBTiQ Aktivizmi” başlıklı İstanbul konuşması 13 Mart Salı günü saat 17.30’da Boğaziçi Üniversitesi İbrahim Bodur Oditoryumu’nda olacak.
 
Samar Habib kimdir?
 
Sydney Ünviersitesi’nde ders veren Samar Habib, aynı zamanda Nebula dergisinin editörlerindendir. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da cinsel azınlıklar üzerine çalışmaları ile tanınan Samar Habib’in Female Homosexuality in the Middle East: Histories and Representations ve Islamic Texts on Female Homosexuality 850-1700 AD adlı iki kitabı bulunmaktadır. Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisinin www.feministyaklasimlar.org adresinden yayımlanan Ekim 2011 tarihli 15. sayısında “Arap Dünyasında Queer’lik Üzerine Samar Habib ile Söyleşi” yer almaktadır.
 
İlgili bağlantılar:
 
Arap Dünyasında Queer’lik Üzerine Samar Habib ile Söyleşi
 
Dışlanmış, Müslüman Bir Geyim

Uluslararası Feminist Forum Yaklaşıyor

Uluslararası Feminist Forum’un Programı Açıklandı

Etiketler: yaşam
İstihdam