24/07/2023 | Yazar: Kaos GL

24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’nde LGBTİ+’ların haber alma ve haber verme hakkı ne durumda?

Sansür ve otosansür kıskacında LGBTİ+’lar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Arel Talu / Kaos GL

Çağdaş Gazeteciler Derneği yayımladığı bir açıklamayla 115 yıl önce bugün Abdülhamid istibdadını bitiren İkinci Meşrutiyet ilanıyla gazetelerde sansürün sona erdiğini hatırlattı. 

Dernek açıklamasında bugünün “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak anılmaya başladığına dikkat çekiyor.

Hayatın her alanında sansürlenmek, yasaklanmak istenen LGBTİ+’ların haber olma, haber alma ve haber yapma özgürlüğü ne durumda? 

İktidara yakın gazetelerin nefret diliyle yazdığı LGBTİ+’lara yönelik haberlere ve hedef göstermelere yönelik caydırıcı hukuki işlem uygulanmazken, özellikle televizyonda LGBTİ+ var oluşuna karşı ciddi bir sansür mevcut.

Bu ay başında Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) isteğe bağlı yayıncılık alanının denetimindeki “kırmızı çizgileri”ni açıkladı. RTÜK’ün açıklamasındaki muğlak değerler ifade ve basın özgürlüğüne dair toplumun her kesiminin haber alma özgürlüğüne dair yeni sınırlamalar gelebileceğini de düşündürüyor.

İstanbul’da 18 Eylül 2022’de gerçekleştirilen LGBTİ+’ları hedef gösteren “Büyük Aile Buluşması” çağrısını kamu spotu olarak yayınlayan RTÜK açıklamasında kırmızı çizgisini “Milli manevi değerler”, “kutsal aile kurumu” gibi muğlak ifadelerle belirliyor ve “toplumsal sağlığı tehdit eden sapkın ilişkiler içeren” yayınlara karşı “en ağır müeyyideleri uygulamaktan” çekinmeyeceğini belirtiyor.

Hal böyleyken 24 Temmuz’u basın bayramı olarak değil sansüre, otosansüre karşı basın özgürlüğü için mücadele ederek kutlamaya devam!


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları
İstihdam