07/09/2021 | Yazar: Defne Güzel
LGBTİ+ derneklerinde çalışan avukatlar bir araya geldi, alanda yaşanan sorunları ve çözüm yollarını tartıştı.
17 Mayıs, Genç LGBTİ+, Kaos GL, Muamma LGBTİ+, Özgür Renkler, Pembe Hayat, SPoD ve ÜniKuir’den avukatlar, cinsiyet uyum sürecinde yaşanan sorunları ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu (KVKK) tartışmak için bir araya geldi.
6-8 Ağustos’ta İzmir Karaburun’da yapılan kampta avukatlar ilk olarak KVKK kapsamında derneklerin yükümlülüklerini tartıştı. Kafa karışıklıkları ve belirsizliğin alana hakim olduğunu vurgulayan avukatlar, bu konuda standartlaşmış bir uygulamaya gidilmesi gerektiğini belirtti.
Ardından avukatlar cinsiyet uyum sürecinde yaşanan sorunları tartıştı. Tartışmadan önce çıkan bazı başlıklar şöyle:
“Türkiye’de cinsiyet uyum operasyonlarına dair hangi doktorun hangi ameliyatları gerçekleştirdiği bilgisi bulunmuyor. Bu bilginin eksikliği bir haritalama sistemi oluşturulması ihtiyacını doğuruyor.
“Özneler hastanelerde ayrımcılıkla karşı karşıya bırakılıyor. Kişilerin işlemleri uzatılıyor. Kimi zaman hastane prosedürlerinin ayrışması da öznelerin süreçlerini olumsuz etkiliyor. Doktorların işlem prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmaması yanlış bilginin yayılımına vesile olurken öznelerin süreçlerini de olumsuz yönde etkiliyor. Bu hususlara dair acil çalışmalar gerçekleştirilmesi gerekiyor.
“Ameliyatların fahiş fiyatı başka bir ayrımcılık ve hak ihlali olarak göze çarpıyor. Devletteki doktorlar gelirini arttırmak için özele geçiş yapıyor. Fahiş fiyatlı ameliyatlar sebebiyle sağlık uzmanları birtakım kampanyalar düzenliyor ve hasta çekmek için yanlış bilgiler yayıyor, işlerini ilgili yapmıyor. Bu durum da kişilerin mağdur olmalarına yol açıyor. Özellikle yanlış bilgilere istinaden güncel ve doğru bilgilerle hazırlanacak yayınların yaygınlaştırılması gerekiyor.
“Hormonların ücretli ve pahalı olmasına ve hastane randevusu ile kişilerin dava günlerinin uyuşmamasına dair çalışmalar gerçekleştirmek gerekiyor.
“Uyum sürecindeki mültecilerin hastane sevkleri uygulamada sorunlar yaratabiliyor. Buralarda devlet yasalarını görmek ve incelemek gerekiyor.
“Özele olan teşvikle ilgili çalışmalar yürütülmesi gerekiyor. Devlette bu ameliyatların yapılabileceğini öznelere anlatmak, komplikasyonların verisini tutmak gerekiyor. Ameliyatların kalitesinin arttırılması ve güvenliğinin sağlanması için devlet kanalı üzerine çalışılması gerekiyor.”
*Bu etkinlik, Avrupa Birliği'nin desteklediği Eşit Haklar için Savunuculuğu Güçlendirme Projesi kapsamında yapılmaktadır. Bu durum, etkinlik içeriğinin ve etkinlikte konuşulanların AB'nin resmi görüşünü yansıttığı anlamına gelmemektedir.
* Bu etkiinlik, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
Etiketler: insan hakları, sağlık, danışmanlık