12/08/2011 | Yazar: Kaos GL

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretimde okutulan ‘Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi’ dersinin proramını değiştirirerek Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırması Sözleşmesi’ni (CEDAW) yeni programdan çıkardı.

Temel İnsan Hakları Terimleri Müfredattan Çıkarıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretimde okutulan “Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi” dersinin proramını değiştirirerek Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırması Sözleşmesi’ni (CEDAW) yeni programdan çıkardı.
Vatan’dan Kıvanç El’in haberine göre, MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, ilköğretim 8. sınıflarda okutulan “Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi” dersi programını yeniledi. 2010 yılında Nimet Çubukçu’nun bakanlığı döneminde hazırlanan ve 14 Eylül 2010 tarihinde Bakan Çubukçu tarafından onaylanan programda, temmuz ayında yapılan toplantılarla yeni değişikliklere gidildi. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 3 Ağustos tarihinde programda yapılan düzenlemeleri onayladı. Yeni eğitim öğretim yılında öğrenciler, yürürlüğe giren yeni programa göre hazırlanacak yeni kitapları okuyacak.

Müfredattan çıkarılan CEDAW’a Türkiye taraf
 
Yenilenen program ile Hükümet, kadına karşı şiddet ve ayrımcılığı bitirmek için yasal çalışmaların yapıldığı, polislere kadına karşı ayrımcılık ve şiddet için eğitim verildiği dönemde, Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırması Sözleşmesi’ni (CEDAW) ders programından çıkarttı. Türkiye’nin de taraf olduğu söz konusu sözleşmede, kadın-erkek eşitliği, evlilikte eşit olunduğu, kadın ve erkek algısına karşın kalıplaşmış yargılardan arınılması gerekildiği, kız öğrencilerin okullaşması için çalışmalar yapılması, kadın istihdamı için çalışma yapılması hükme bağlanıyor.
 
Temel hak terimleri de müfredattan çıkarıldı
 
Eski programda yer alan “Kişi dokunulmazlığı, özgürlüğü ve güvenliği, düşünce, inanç ve ifade özgürlüğü, yaşama, örgütlenme, çalışma, sağlık, eğitim, dilekçe, özel hayatın gizliliği, konut dokunulmazlığı, seçme ve seçilme hakkı gibi haklar üzerinde durulur” ifadesinde yer alan “örgütlenme”, “dilekçe”, “özel hayatın gizliliği”, “konut dokunulmazlığı” ifadeleri de yeni programdan çıkarıldı.

İnsan hakları sadece çocuk haklarına indirildi
 
Eski programda işlenmesi istenilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi yeni programda Çocuk Hakları başlığında yer aldı.
 
Öğrencilerin empati yapmalarını isteyen eski programın yerine yeni programda bu konu yerine Toplam Kalite Yönetimi eklendi. Eski programda, öğrencilerden, “kitle iletişim araçlarından okudukları ya da izledikleri ve insan yaşamına onuruna aykırı olduğu tartışılmaz bir olayın kahramanının kendileri olmaları durumunda neler hissedeceklerini” yazmaları isteniyordu. Yenilenen programda bu uygulama kaldırıldı.
 
“Düzenleme oldukça tutarsız, anlamsız”
 
BM, CEDAW Komitesi Üyesi, ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feride Acar, sözleşmenin bağlayıcılığına rağmen yapılan yeni düzenlemenin ne anlama geldiğini Bianet’e değerlendirdi.
 
“CEDAW Türkiye’nin ciddiyetle uygulamaya çalıştığı bir sözleşmedir. Bu sözleşme ancak eğitim sisteminde çocuklara, ayrımcılık, kadın erkek eşitliğinin ne olduğunun öğretilmesiyle hayata geçirilebilir. Eğer bu eğitim içerisinde gerçekleşemezse kadına karşı ayrımcılığın önüne geçmek mümkün olamaz. Türkiye ayrıca CEDAW’ın İhtiyarı Protokolü’nü de imzaladı, aynı şekilde yeni Avrupa Konseyi’nin kadına yönelik sözleşmesinin de ilk imzacılarından. Tüm bunların uygulanması için zihniyet değişikliğine ihtiyaç var. Bu düzenleme oldukça tutarsız, anlamsız.”

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam