06/08/2020 | Yazar: Aslı Alpar
Temmuz ayının son haftasında yazılı basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik.
Temmuz ayının son haftasında (23-31 Temmuz) gazetelerde LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ve nefret söylemini kaosGL.org okurları için derledik.
Başlayalım!
23 Temmuz, Yozgat Çamlık
Ahmet Sargın: “Eşcinsellik yaygınlaşarak toplum katmanlarına nüfuz etmeye başladı. Yani artık sıradanlaştı. Dün tepki gören, alay edilen ve hatta taşlanan sapkın ilişkiler bugün çok normalmiş gibi görülüyor, hatta "evlilik"le noktalanıyor. Bu ne bir sapkın çelişkidir... Bir yandan evlilik değerlerine karşı çıkılıyor, bir yandan da eşcinsel ilişkiyi meşru göstermek için evlilik gerçekleştiriyor İslam ahlakına dayanan bir toplum olmaktan uzaklaşıyoruz!..”
23 Temmuz, Yeni Devir
Gazete İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasını isteyen 19 sivil toplum kuruluşunun ortak bildirisine yer vererek ayrımcı söylemi sahipleniyor: “Kültürel kodlarımıza tamamen aykırı biçimde Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelim ve Toxic Masculanity (Zehirli Erkeklik) zihniyetine dayanan feminist bir dille yazılmış bu sözleşme, cinsel ayrımcılık içerdiğinden sayısı 5 milyonu aşmış devasa bir mağdur kitlesi oluşturmuş durumdadır.”
23 Temmuz, Aydınlık
Gazete Doğu Perinçek’in nefret söylemine alan açıyor: “Kökleri köleci-feodal topluma dayanan kadını aşağılayan ve kafese kapatan eşcinsellik kültürü…”
23 Temmuz, Yeni Şafak
Ergün Yıldırım: Bu iddia tamamıyla sözleşmenin karşı çıkılan ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ ve eşcinselliği içeriğini görmezden geliyor. Sözleşme kadın şiddeti ve doğal kadın hakları görüşünün arkasına saklanıyor.
24 Temmuz, Olay
Van’da çıkan gazete İstanbul Sözleşmesi’ne karşı örgütlerin nefret söylemini sayfasına taşıyor: “LGBT örgütleri sözleşmenin 6284'üncü maddesine dayanarak cinsiyetsiz okullarla çocuklanmızı zehirlemeye başladılar.”
24 Temmuz, Kocaeli Demokrat
Gazete Ülkücü İşçiler Derneği Başkanı Okan Ertorun’un nefret söylemine alan açıyor: “Bu birliktelik devletinin bölünmez bütünlüğüne bağlı her türlü terör, musibet, LGBT gibi ahlaksız akım ve deizm gibi inanç tehlikesine karşı dik duran bir milli birliğin ittifakıdır.”
24 Temmuz, Yeni Akit
Ali İhsan Karahasanoğlu: “Bu ülke insanlarının, dini inançlarının da örfünün de ‘kadına şiddet’i onaylamayacağını adımız kadar emin bir şekilde bildiğimiz halde, İstanbul Sözleşmesindeki ‘cinsel yönelim’ ifadeleri ile meşrulaştırılmak istenilen eşcinselliğe tepkimizi ortak bir dille tekrarlayıp…”
24 Temmuz, Yeni Akit
Hakkı Bilir: “Burada bizim için esas sıkıntı bunların geleneksel aile yapısını tamamen düşman olarak görmeleri ve 'cinsel yönelimler' kavramsallaştırmasıyla fıtri yapıyı bozmak istemeleri.”
25 Temmuz, Yeni Mesaj
Rauf Memedov: “Bir zamanlar sanayinin gelişmesi için, köylülerin şehirlere gelmesini sağlayan, "kadın özgürlüğü" fikri altında ucuz kadın emeğinden yararlanan kapitalistler, bugün artık onlara İhtiyacının olmadığı bir durumda hangi tedbirlere başvurabilirler? Son dönemde "altın milyar", transhumanizm, transseksüel gibi kavramların ortaya çıkması, buna paralel olarak terörizm ve ücretli intihar ordusunun artması düşündürücüdür.”
26 Temmuz, Aydınlık
Şule Perinçek: “Bu ‘cinsel tercih özgürlüğü’, ‘cinsel kimlikler’ eşcinselliğin normalleştirilmesi sorulması gerekir ki kadın hareketinin içinde ne arıyor?”
27 Temmuz, Milat, Milli Gazete, Türkiye, Yeni Mesaj, Yeni Şafak, Diriliş Postası, Doğru Haber, Bizim Anadolu (Konya), Dokuz Sütun, Yeni Devir, Ayrıntılı, Yeni Birlik, Tünaydın (İstanbul), Son-An (İstanbul), Milliyet
Gazeteler, Polonya’nın İstanbul Sözleşmesi’nin çekilmesini ve Polonya başkanının homofobik söylemlerini destekleyen haberler yayımladı.
27 Temmuz, Pusula Haber
Konya’da çıkan gazete “Eşcinselliğin ve sapkınlığın dayanağı haline gelen ve toplumun her kesiminden büyük tepki çeken ‘İstanbul Sözleşmesi'ne destek’ çağrılarına tepki yağıyor” diyor ve MİL-Diyanet Sen Konya Şube Başkanı Muştala Aktürk’ün nefret söylemine alan açtı: “Eşcinsel LGBT örgütlerinin ve derneklerinin gayri ahlaki faaliyetlerine dayanak olan bu sözleşmeyi savunmak dini ve milli değerlerimizi tanımamaktır.”
27 Temmuz, Milli Gazete
Gazetenin nefret söylemi şöyle: “Geçtiğimiz haftalarda LGBTİ’yi çağırıştıran ürünleri satmama kararıyla gündeme gelen LC Waikiki’nin halen satışta bulunan birçok ürününde LGBT sembolleri göze çarpıyor.”
27 Temmuz, İnanış
Zonguldak’ta çıkan gazeteden Adnan Küçükvar: “…muhalefet zaten 2011'de imzalanan ve her türlü cinsel kimlik ve yönelimleri; gey-biseksuel, lezbiyen, trans(GBLT) güvence altına alan İstanbul Sözleşmesi'nin iptalini istemiyor ya?”
27 Temmuz, Kilis’in Sesi
Abdurrahman Dilipak: “Kadını, erkeği, çocukları ile dünyalarını karartmakla kalmayıp, ahiretlerini de mahveden bir sürece girmeleri. Fuhuş, uyuşturucu, lezbiyenlik, ! homoseksüellik.. Bu arkadaşların kafası böyle çalışıyor.”
27 Temmuz, Türkiye
Cem Küçük: “Gündeme gelmek için ‘lezbiyenim’ bile diyen ama eserlerinin hiçbirinin içeriği konuşulmayanElif Şafak mı büyük yazar?”
27 Temmuz, Yeni Şafak, Günebakış
Yusuf Kaplan: “Asıl dert "toplumsal cinsiyet eşitliği" ve "cinsel yönelim tercihi" (madde 3) gibi kavramlarla sapkın eşcinsel ilişki biçimlerini yasayla meşrulaştırmak ve yasa yoluyla topluma dayatmak!”
27 Temmuz, Çorum Hakimiyet
Savaş Hoştaş: “LGBT ikonlarıyla donatarak gelecekle ilgili planlarını sübliminal olarak ilan ettiler.”
27 Temmuz, Konya Yeni Haber
Erem Şentürk: Sermaye, LGBT, Kurgu, Cinsiyeti Doğum Kontrolü gibi konularda kararlı.
28 Temmuz, Aydın Manşet, Söke Ekspres
Gazeteler, AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz’un nefret söylemine alan açıyor: “"Bunlar, toplumsal cinsiyet meselesi ve cinsel yönelim meselesi Örneğin, LGBT gibi marjinal unsurlar bunun arkasına sığınarak birtakım faaliyetlerde bulunuyorlar. Sokaklarda sözde yürüyüş yapan bu gurup üyelerinin yaptıkları eylemler bizim ahlak ve göreneklerimizle asla uyuşmuyor.”
28 Temmuz, İlkses, Ankara Gazetesi, Erzurum Gazetesi, Dadaş Gazetesi (Erzurum), Son Saat (İstanbul)
Gazeteler, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın nefret söylemine alan açıyor. Yıldız, sosyal medya için “sapkın cinsel yönelimler ve tercihleri özendirmekte” iddiasında bulunuyor.
28 Temmuz, Aydınlık
Yadigar Özen: “Sözleşmede; kadın hareketini devlet ve erkek düşmanlığıyla milli kimliğinden koparan, çözümsüzlüğün içinde çırpındıran; en sonunda eşcinsel hareketin bayrağında kendi cinsiyetine yabancılaşmayı dayatan incelikli ideolojik serpiştirmeleri rahatlıkla yakalayabilirsiniz.”
28 Temmuz, Doğru Haber
Gazete Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ayrımcı sözlerine yer veriyor: “Cinsiyetsizleştirilmeye yönelik bir eğitim var. Cinsiyetsizleştirme konusu kadına şiddeti önlemek değil, aileyi yok etme politikasıdır.”
28 Temmuz, Yeni Devir
İstanbul’da çıkan gazeteden Halil Eser: Kadın şiddeti önleme kılıfına sığınarak binlerce ailenin yıkılmasına yol açan ve LGBT gibi sapkın akımlara hukuki dayanak oluşturan İstanbul Sözleşmesi’ne…”
28 Temmuz, Konya Merhaba
Murat Köse: “…öyle ki bu ülkenin devlet başkanı sayın cumhurbaşkanının dahi fes edilmesinde kararlı olduğunu ve içersinde eşcinselleri besleyen ve meşrulaştıran karı koca arasında uzlaştırmayı reddeden ve bunun gibi birçok skandal kararlara imza atan sözleşme dini ahlaki ve aile yapımıza uygun olmayan bu sözleşmeyi eleştirmiştir.”
28 Temmuz, Yeşil Bor
Niğde’de çıkan gazetede MİL DİYANET SEN Niğde, Bor temsilcisi Ömer Ulusoy: “Cinsiyetsiz bir toplum hedefleyen ve eşcinsel gay, lezbiyen, biseksüel bireyleri aile kapsamında değerlendiren İstanbul sözleşmesi, cinsel tercih veya cinsel yönelimleri sapkınlık olarak değil normal bir tercih olarak görüyor.”
28 Temmuz, Günebakış
Trabzon’da çıkan gazeteden Ali Öztürk: “İstanbul Sözleşmesi'nin yegâne amacı eşcinsel ilişkiyi yasal hale getirmektir... Hatta yasayla korumak ve aile mefhumunu yıkmaktır.”
28 Temmuz, Denizli Horoz
Gazete, Vatan Partisi İl Başkanı Mehmet Çobanoglu’nun nefret söylemine alan açıyor: “İnsan ilişkileri yozlaşıyor. İstanbul sözleşmesi batı merkezli yaşanan eşcinsel gibi yaşam biçimlerine özgür bırakma yani toplumsal yozlaşmayı dayatıyor.”
28 Temmuz, Ayrıntılı Haber
Süleyman Gülek: Bu kavim homoseksüellik yüzünden helâk olmuştur.
28 Temmuz, Yeni Olay
Denizli’de çıkan gazete Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Av. Gülay Özcan'ın nefret söylemine alan açıyor, sosyal medyanın “sapkın cinsel yönelimler ve tercihleri özendirmekte” olduğunu ileri sürüyor.
29 Temmuz, Genç Gazete
Bursa’da çıkan gazeteden Ahmet Taştan: “En son izlediğim bir videoda Avrupa'da (İsveç'te) LGBT bayraklarının dalgalandığı okulda küçük kız ve erkek çocuklara cinsiyeti anımsatacak hiç bir kavram kullanmıyorlarmış; Kıyafet, oyuncak vb. Çocuk büyüdüğünde kendisi seçecekmiş cinsiyetini." Bu, dibine kadar özgürlük olarak reklam edilirken annesinin babasının yardımına muhtaç olan çocukları, onlardan koparmanın modernizm dilindeki karşılığı olduğunu çoğumuz fark etmiyoruz.”
29 Temmuz, Milli Gazete
Zeki Ceyhan: Özellikle eşcinsel ilişkilere gösterdiği yakın ilgi bu konunun savunucuları tarafından bir hayli istismar ediliyor
29 Temmuz, İlkses
İzmir’de çıkan gazete trans seks işçilerine yapılan hukuksuz operasyonları yere göğe sığdıramıyor: İzmir polisi fuhuşa geçit vermiyor KONAK İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, dünyayı tehdit eden koronavirüs salgınını hiçe sayarak fuhuş yapmak isteyen kişilere karşı sıkı denetimlerini sürdürüyor. Polisler hayat kadınlarına ve travestilere nefes aldırmıyor.
29 Temmuz, Günebakış
Trabzon’da çıkan gazeteden Ali Öztürk: “LGBT'nin önünü açıp Lüt kavmini geri getirmek istiyor. Başka bir amacı yok. Bunun için karşıyız.”
29 Temmuz, Türkiye
Gazetenin ayrımcı ifadeleri: “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" kavramı LGBT lobileri tarafından suistimal edildi.”
29 Temmuz, Doğru Haber
Gazete, Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay’ın nefret söylemine alan açıyor: “Kadına karşı şiddet LGBT’ye perde yapılıyor.”
29 Temmuz, Türkgün
Mustafa Önder LGBTİ+’ları kriminalize ediyor.
29 Temmuz, Metropol Gaziantep
İlahiyatçı Mürşit Cevahir: “Boşanmaların, tek ebeveynli ailelerin, nikâhsız birlikteliklerin, eşcinsel evliliklerin, evlilik dışı doğan çocukların sayısının artması; evlilik ve çocuk sahibi olmanın reddedilmesi veya mümkün olduğu kadar geciktirilmesi, sosyal sistemin önemli bir öğesi olan aileyi fonksiyonlarını yerine getirme noktasında sıkıntıya sokmaktadır. Bu sıkıntı içerisinde ailenin ahlak çatısı yeniden şekillendirilmeden çözüm mümkün değildir.”
29 Temmuz, Konya Merhaba
Sadık Küçükhemek: “LGBT'nin kutsal kitaplarda da geçmesi, bu hayat tarzının benimsenmesi yasal güvence altına alınması manasına gelmez. Kutsal kitaplar, bu hayat tarzı ile mücadele etmiş ve hukuka aykırı olduğunu tescillendirmiştir. Bu sebeple bunlar, kişisel özgürlük meselesi olarak telakki edilemez. Çünkü fıtrata aykırıdır.”
29 Temmuz, Yeni Şafak, Yeni Akit
Ergün Yıldırım: “Yani eşcinselliği, lezbiyenliği ve oğlancılığı kimse iyidir diye cevaplamaz. Mesela "oğlunuzun 'oğlancı' olmasını ister misiniz" diye soru sorulsa kimse evet demez bu toplumda”
31 Temmuz, Yeni Akit
Gazete’nin “Bu işte bir ibnelik var” başlıklı haberi şöyle: “Polonya, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından eşcinsellere karşı aldığı tavır nedeniyle Avrupa Birliği (AB) tarafından baskılanıyor, mobinge maruz bırakılıyor.”
Etiketler: medya