19/11/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Modeller podyumu sallamaya hazır: Dik yürü, dön, bravo!

Trans Misafirhanesi ile dayanışmak için, ilki gerçekleşecek trans ve gey defilesinin son provası bugün yapıldı. Modeller podyumu sallamaya hazır: Dik yürü, dön, bravo!
 
Modeller kıyafetlerini giyerken arkadaşlarına yardım ediyor
 
Dünya çapında nefret suçu mağduru transları anmak için çeşitli etkinliklerin yapıldığı 20 Kasım, bu yıl İstanbul’da bir ilke sahne olacak. Trans kadınlar ve geyler büyük bir yardımlaşma defilesiyle hem yaşamını yitiren trans kadınları anacak; hem de geçtiğimiz yıl Şubat ayında açılan Trans Misafirhanesi ile dayanışacak.
 
Bu büyük defileye aylardır hazırlanan trans kadınların son provası bugün Onİstanbul’da gerçekleşti. 45 trans ve gey model kıyafetleri denedi, “kader anı” olarak gördükleri defile günü öncesinde hazırlıklarını tamamladı. 
Hürrem Sultan da modeller arasında
 
“Dik yürü, geri dön, evet bravo!”
 
Provalardaki en yoğun duygu heyecan. Modeller bir yandan kıyafetleri deniyor; bir yandan da heyecanlarını gidermek için birbirleriyle şakalaşıyor. Defilenin sanat yönetmeni Ebru Tozbey’in yönetimiyle işler büyük bir profesyonellikle ilerliyor.
 
Daha önce çeşitli güzellik yarışmalarının ve defilelerin sanat yönetmenliğini de üstlenen Tozbey deyim yerindeyse modelleri “sınırlarının ötesine kadar” zorluyor. Mekandaki gülüşmelere Tozbey’in “Dik yürü. Güzel. Şimdi dön. Evet, topla eteğini. Bravo. Sıradaki niye geç kaldı. Evet sen, dik yürü…” sözleri eşlik ediyor.
 
Hayatta olduğu gibi podyumda da dik durmak…
 
Tozbey, birçok farklı işte çalışmasına rağmen bu defilede özellikle yer almak istediğini söylüyor. Sebebi ise Tozbey’in ifadesiyle şöyle:
 
“Ben her şeyden önce onların yüreğini çok sevdim. Defilede de onların hayattaki onurlu ve gururlu duruşlarını yansıtmaya çalışıyoruz. Hayatta olduğu gibi podyumda da dik dursunlar, izleyiciye böyle bir görüntü sunsunlar diye uğraşıyorum.”
 
Provalara basının ilgisi yoğundu
 
Dört bir yandan model ve modacılar defilede
 
Defile için Türkiye’nin dört bir yanından ve yurtdışından onlarca model İstanbul’da buluştu. Modeller ilk kıyafetlerini kendi paralarıyla kendileri dikmişler. Diğer kıyafetler için yine ülkenin dört bir yanından modacılar çalışmış. Gelemeyen modacılar ise kıyafetlerini bağışlamış.
 
Kıyafetlerde de büyük bir çeşitlilik göze çarpıyor. Bir bakıyorsunuz podyumda işlemeli ve taşlı kıyafetiyle Hürrem Sultan yürüyor; bir bakıyorsunuz mini, tüylü, beyaz elbisesi ve kanatlarıyla bir melek sizi selamlamış.
 
Nefret suçu mağduru translar da anılacak
 
Kızlar önde prova alırken; sahne gerisinde de dans çalışmaları ve gecenin sürpriz gösterisinin hazırlıkları sürüyor. Yarın gerçekleşecek defilenin en büyük sürprizlerinden birisi 20 Kasım’ın ruhuna yaraşır bir şekilde anma performansı olacak. Performansın detaylarının basına yansımaması konusunda hummalı bir çalışma sürse de; beyazlar içindeki modeller; nefret cinayeti sonucu yaşamını yitiren trans kadınların fotoğraflarından oluşan bir fotoğrafı giyen bir trans kadın nasıl bir performans olacağı konusunda birtakım ipuçları veriyor.
 
Defilenin mimarlarından Öykü Ay, heyecanlı bir şekilde sürekli bir yerlere koşturuyor. Azıcık dinlenmek için oturduğunda ise; basın hemen başına üşüşüyor. Şimdiye kadarki provalar basına kapalı bir şekilde yapılmış. Ancak son provada basının görüntü almasına izin veriliyor. Bütün kıyafetler sergilenmese de; modeller tanıtacakları ilk kıyafetlerle poz veriyor.
 
“Artık 3. sayfa haberi olmak istemiyoruz”
 
Bu dinlenmelerin birinde konuştuğumuz Öykü, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’ne denk gelmesinden ötürü çok heyecanlı. Etkinlik detaylarına ilişkin bilgi veriyor. Bir yandan da hep aynı mesajı yineliyor: “Yaşamak istiyoruz! Artık 3. sayfa, cinayet haberleri olmaktan çıkmamız lazım.”
 
Kaos GL Dergisi’nden misafirhaneye destek
 
Defile yarın (20 Kasım) Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nde bulunan Onİstanbul kulüpte saat 19.30’da başlayacak. Defile sırasında Kaos GL Derneği dergi aboneliği için form dağıtacak. Yılda 6 sayı çıkan Kaos GL Dergisi’nin 25 TL’lik abonelik ücretinden elde edilecek gelir de trans misafirhanesine aktarılacak.

20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma Günü vesilesiyle İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nin düzenlediği programa bu bağlantıdan, Pembe Hayat Derneği’nin düzenlediği programa ise bu bağlantıdanulaşabilirsiniz.

Fotoğraflar: Mürsel Çoban


Etiketler: yaşam
nefret