18/04/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Avustralyalı trans kadın Mary, erkek cezaevinde tutulduğu dört yıl boyunca her gün tecavüze uğradığını söyledi.

Trans kadın: ‘Erkek cezaevinde 4 yıl boyunca her gün tecavüze uğradım’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avustralyalı trans kadın Mary, erkek cezaevinde tutulduğu dört yıl boyunca her gün tecavüze uğradığını söyledi.

Avustralya’dan trans kadın Mary, cezaevinde kaldığı dört yıl boyunca yaşadıklarını News.com.au’ya anlattı. Aralarında ‘yüksek güvenlikli’ Boggo Road Cezaevi’nin de olduğu birçok farklı yerindeki cezaevinde mahpus olan Mary, her gün diğer mahkumların kendisini istismar ettiğini söyledi.

“Sizi ya tehdit ederek ya da manipüle ederek istismar ediyorlar. Bir kere birinin tehditleriyle başa çıkamadığınızda ise artık diğer mahkumlar için de kolay hedef haline geliyorsunuz” diyen Mary, dört yıl boyunca neredeyse her gün tecavüze uğradığını belirtti.

“Kimse cinsel saldırıların hedefinde olmamalı”

Mary cezaevinde yaşadıklarını anlatmaya şöyle devam etti:

“Kendinizi savunmak için yapabileceğiniz neredeyse hiçbir şey yok. Hayatta kalmak için yapabileceğim başka hiçbir şey kalmayana kadar dayak yedim. Yaşadıklarım tecavüzdür. Kimse cinsel saldırıların hedefinde olmamalı.”

Cezaevi idaresinin saçını kısa kesmeye zorladığını belirten Mary, hapishanede kaldığı süre boyunca hormonlara erişemediğini de söyledi.

Türkiye’de de durum farklı değil

Türkiye’de cezaevindeki translar cinsel saldırı, şiddet, sürgün ve tecrit ile karşı karşıya. Kaos GL’ye gelen mahpus mektupları, cezaevi yönetimlerinin translara uyguladığı ayrımcılığı gözler önüne seriyor.

Bafra T Tipi Cezaevi’nde uğradıkları hak ihlallerinden dolayı açlık grevine başlayan translar kadın Avşa, 2014 Kaos GL Derneği’ne bir mektup yazarak yaşadıklarını anlatmıştı.

Sistematik biçimde cinsel taciz ve şiddete maruz kalan ve bu sebepten açlık grevine başlayan Avşa, Bafra’dan alınıp Kocaeli Cezaevi’ne gönderilmişti.

Avşa, 2009 yılında Giresun İnfaz Kurumu’nda kalırken infaz koruma memurunun cinsel istismarına maruz kalmıştı. Yaşadıklarını delilleri ile birlikte yargıya taşımış ve saldırıda bulunan memur Giresun Ağır Ceza Mahkemesi’nce hapis cezasına çarptırılmıştı. Avşa ise can güvenliği neden gösterilerek Tokat İnfaz Kurumu’na nakledilmişti.

Tokat İnfaz Kurumu’nda ise istismar eden memur Avşa’nın peşini bırakmamış ve önce kendisi ziyarete gelmiş, ardından ise iş arkadaşı başka bir memur Tokat’ta çalışmaya başlamıştı. Avşa’nın yaşadıklarını Tokat İnfaz Kurumu’ndaki herkes öğrenmesinin ardından Avşa önce Niğde, devamında Gümüşhane ve Bafra’ya sürülmüştü.

Bafra’da da bu sefer başka memurların cinsel taciz ve şiddetine maruz an Avşa, taciz ve tehditleri idareye anlatırken bir memur herkesin önünde saçlarından tutarak Avşa’ya “meydan dayağı” atmıştı. Şiddet uygulayan memur aynı zamanda daha önceden Avşa’ya cinsel tacizde bulunmuştu.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret