28/06/2018 | Yazar: Yıldız Tar

“Ben artık bu bedenle yaşamak istemiyorum. Ne kadar yaşayacağım, cezaevinden çıkıp çıkamayacağım belli değil”

Trans kadın mahpus Buse, sağlık hakkına erişim için “ölüm orucunda”! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

KADAV’dan Derya Özata, cinsiyet geçiş ameliyatının yapılması talebiyle “ölüm orucuna” başlayan trans mahpus Buse’nin taleplerini aktardı. 23 yıldır cezaevinde olan Buse, “Ben artık bu bedenle yaşamak istemiyorum. Ne kadar yaşayacağım, cezaevinden çıkıp çıkamayacağım belli değil” diyor.

İllüstrasyon: Aslı Alpar / Kaos GL

Tekirdağ F Tipi Kapalı Erkek Cezaevi’ndeki trans kadın mahpuslardan Buse, avukatı vasıtasıyla 5 Haziran’dan beri “ölüm orucunda” olduğunu duyurdu.

Buse, cinsiyet geçiş operasyonu yapılmadığı için bu kararı verdiğini söylüyor. Geçtiğimiz aylarda sağlık hakkına erişimi engellenen trans kadın mahpus Diren Coşkun ile beraber kalıyor ve cinsiyet geçiş operasyonunun bir an evvel yapılmasını talep ediyor.

Diren Coşkun ve Buse’nin cezaevinde yaşadıkları ihlallere ilişkin süreci takip eden Kadınlarla Dayanışma Vakfı’ndan Derya Özata, Buse’nin yaşadıklarını ve taleplerini KaosGL.org’a anlattı.

23 yıldır cezaevinde

Özata’nın verdiği bilgilere göre Buse 22 yaşında cezaevine girdi. Şu anda 45 yaşında. Hakkında müebbet hapis cezası kararı var. 20 yıla yakın bir süre daha cezaevinde kalacak. Diren Coşkun’un Tekirdağ F Tipi Kapalı Erkek Cezaevi’ne sevkinden önce uzun yıllar tek başına tecrit koşullarında tutuldu.

Hastaneden rapor alındı ancak…

Özata, Buse ile mektup arkadaşlığı yaptıklarını da söyleyerek son süreci şöyle aktardı:

“Buse çok uzun süredir cinsiyet geçiş ameliyatı için dilekçeler yazıyor. Geçiş ameliyatının yapılabilmesi için mücadele ediyor. Biz de birlikte dilekçeler yazdık. Yine Av. Eren Keskin de süreci takip etti ve ediyor. Nihayetinde Buse mektubunda hastanenin kendisine ‘cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunlu olduğuna’ dair rapor verdiğini yazdı. Ardından Adalet Bakanlığı’na tekrar dilekçe yazıldı. Ancak Buse’nin aktardığına göre bakanlıktan cezaevine, ‘ameliyat zorunludur ancak aciliyeti yoktur’ diye geri dönüş yapılıyor. Bu se de 5 Haziran itibariyle hem başka bir cezaevine nakli hem de ameliyatının yapılması talebiyle ölüm orucuna başlıyor.”

“Bedenimi kadın olarak görmek istiyorum”

Özata, Buse ile görüşmeye giden avukata Buse’nin, “Bedenimi kadın olarak görmek istiyorum. Ben artık bu bedenle yaşamak istemiyorum. Ne kadar yaşayacağım, cezaevinden çıkıp çıkamayacağım belli değil” diyor.

Özata, Av. Eren Keskin’in bugün Adalet Bakanlığı’na tekrar dilekçe yazacağını da ekledi.

Sosyal medyada eylemler

Buse’nin cezaevinde cinsiyet geçiş ameliyatı ve sağlık hakkına erişimi için hukuki adımlar atılırken bir yandan da sosyal medyada eylemler yapılıyor. Dün (27 Haziran) #BuseyeSesVer hashtag’iyle yapılan sosyal medya eylemi Twitter Türkiye gündeminde TT’ye girdi. Bugün ise saat 20.00’de #buseiçinameliyathemenşimdi hastagiyle sosyal medyada eylem yapılacak.

#BuseyeSesVer eyleminde sosyal medyadaki paylaşımlardan bazıları şöyle:

İlgili haberler:

Sağlık, Anayasal haktır!

Avukatı Diren’in durumunu anlattı: Talepleri, temel haklar

 


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam