17/06/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Trans kadın mahpusların yaptığı tespih, anahtarlık ve cüzdan gibi eşyalar Feriköy Antika Pazarı’nda satışa çıkıyor. Her Pazar günü stand açan Tatavla LGBTİ, trans mahpuslarla dayanışmaya çağırıyor.

Trans mahpusların el işleri Feriköy Antika Pazarı’nda Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Trans kadın mahpusların yaptığı tespih, anahtarlık ve cüzdan gibi eşyalar Feriköy Antika Pazarı’nda satışa çıkıyor. Her Pazar günü stand açan Tatavla LGBTİ, trans mahpuslarla dayanışmaya çağırıyor.
 
Tatavla LGBTİ, her Pazar günü kurulan Feriköy Antika Pazarı’nda trans mahpusların el işlerini satmaya başladı. İlk olarak geçtiğimiz Pazar günü (14 Haziran) stand açan oluşum üyeleri, mahpusların cezaevinde yaptığı süs eşyaları ve takıları satıyor, bütün gelir ise trans mahpuslara gidiyor.
 
Tatavla LGBTİ üyelerinden Nazlı Cabadağ çalışmaları hakkında KaosGL.org’a bilgi verdi. Trans kadın mahpusların el işlerinin kendilerine Pembe Hayat Derneği vasıtasıyla ulaştığını belirten Cabadağ, “Tesbih, anahtarlık ve cüzdan gibi el işlerini satarak cezaevindeki trans kadınlarla dayanışmaya çalışıyoruz. Bundan sonra her Pazar stand açmayı planlıyoruz” dedi.
 
Mahalle örgütlenmesi: Tatavla LGBTİ
 
Türkiye’deki ilk LGBTİ mahalle örgütlenmesi olan Tatavla LGBTİ’nin bir süredir mahallede kamusal bir görünürlük için mücadele ettiğini de ifade eden Cabadağ sözlerine şöyle devam etti:
 
“Mahallede yaşayanlara oluşumumuzu duyurduk ve ilk etkinlik olarak yılbaşı yemeği verdik. Kurtuluş Sahne Kafe’deki yemeğimize çok sayıda kişi katıldı. Ardından mahalledeki Emekliler Evi’nde İngiltere’deki eşcinsellerin madencilerle dayanışmasını anlatan Onur filmini gösterdik. Film gösterimine de ilgi yoğundu. Şimdi de Antika Pazarı’nda stand açarak hem mahallede aktivizm yapıyoruz hem de dayanışıyoruz.”
 
“Trans mahpuslarla dayanışan da var, soru soran da”
 
Cabadağ, Şişli Belediyesi’nin kendilerine stand açma noktasında yardımcı olduğunu vurguladı. Pazarda bir günlük dayanışma satışında yaşadıklarını ise şöyle anlattı:
 
“Pankarta trans mahkumlar yazdık ve başlarda anlamayanlar oldu. Değişik karşılaşmalar yaşadık. Transseksüel diyince anlaşılıyordu. Gökkuşağı bayrağını birbirine gösteriyordu insanlar. Dayanışan kişi sayısı da çoktu. İkişer üçer tane alıp para üstü istemeyenler de vardı.”
 
“Gettolaşmayalım, şehir bizim”
 
Tatavla LGBTİ, pazarda tezgah açan başka kişilerle de tanışmaya başladı. Tanıdık yüzler de gördüklerini belirten Cabadağ, mahallede trans görünürlüğünün yüksek olduğunu ancak lezbiyen, gey ve biseksüellerin kamusal alanda kimlikleriyle açık bir şekilde düşünüldüğü kadar var olmadığını aktardı.
 
Kurtuluş’un bir ‘eşcinsel gettosu’ olduğu yönündeki bilgilerin çok da gerçekçi olmadığını da sözlerine ekleyen Cabadağ’a göre mahallede LGBTİ mücadelesi açısından yapılacak çok iş var. “Gettolaşmayalım, kurtarılmış bölgelere kapanmayalım, şehir bizim” diyen Cabadağ, önümüzdeki günlerde Kurtuluş’ta yürüyüş ve çeşitli etkinlikler yapmaya devam edeceklerini söyledi. 

Etiketler: yaşam
İstihdam