22/03/2022 | Yazar: Kaos GL

Barış İçin Kültürel Araştırmalar Derneği, Diyarbakır’daki Newroz’da LGBTİ+’lara yönelen saldırılarının sorumlusunun Newroz Tertip Komitesi olduğunu söylüyor. Newroz Tertip Komitesi'nde LGBTİ+ temsiline de yer verilmesini talep ediyoruz.

“Tüm ezilenlerin sesinin yükseleceği Newroz'da LGBTİ+'lar ve kadınlar nefretin hedefi oldu” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel: Trans yoksa hayat yok

Barış İçin Kültürel Araştırmalar Derneği, Newroz alanında ve girişlerde LGBTİ+’lara yönelen saldırılara dair bir açıklama yayımladı.

Dernek açıklamayı, dün (21 Mart) Diyarbakır’daki Newroz mitinginde LGBTİ+’lar saldırıya uğraması, “Bê trans jîyan nabe” ve “Şer şer e çi jin e çi mêr e” pankartları, gökkuşağı ve trans bayraklarıyla Newroz alanında yer alan LGBTİ+’ların; bir grup erkek tarafından bıçakla tehdit edilmesi üzerine yaptı.

Dernek, LGBTİ+’lara yönelen saldırılarının sorumlusunun Newroz Tertip Komitesi olduğunu söylüyor. Newroz Tertip Komitesi'nde LGBTİ+ temsiline de yer verilmesini talep ediyoruz.

“Kürt LGBTİ+'lar vardır!”

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Barış için Kültürel Araştırmalar Derneği olarak tüm ezilenlerin sesinin yükseleceği ve barış dilinin kurulacağı bir kutlama olmasını temenni ettiğimiz Newroz'da LGBTİ+'lar ve kadınlar nefretin hedefi haline geldiler. Daha dün İzmir ve İstanbul kutlamalarında yaşanan şiddetin benzeri Amed'de de gerçekleşti.

“Newroz alanının farklı yerlerinde trans ve gökkuşağı bayrağı açan iki farklı grup aynı çetenin saldırısına maruz bırakıldı. Önce bayrakları ve pankartları yakmak isteyen çete mensupları daha sonra bıçak gösterip LGBTİ+'ları ve kadınları korkutmak istemiş ve arkadaşlarımızın alandan çıktıklarından emin olana kadar onları takip etmişlerdir. Tacizlerine karşı gelmeye çalışan bir arkadaşımız linç edilmeye çalışılmıştır.

“Farklı zamanlarda yaşanan bu iki olayda çocukların bayrak yakma, gençlerin de bıçak gösterme ve alanın çıkışına kadar takip etmelerinden ibaret bu şiddet sarmalı, birilerinin Newroz alanında trans ve gökkuşağı bayrağı taşıyanları alandan uzaklaştırmayı kendine görev biçtiğini gösteriyor.

“Arkadaşlarımızı ‘Kürtlerde böyle şey olmaz!’ diyerek tehdit edenlere cevabımız şudur: ‘Kürt LGBTİ+'lar vardır!’

“Artık şaşırmadığımız ama buna rağmen alışmak istemediğimiz bu homofobik ve transfobik nefretin hedefi haline gelen LGBTİ+'lar ve kadınların güvenliğinin sağlanamamasının tek sorumlusu Newroz Tertip Komitesi'dir. Daha dün diğer kentlerde yaşanan homofobik ve transfobik saldırılara rağmen bugün Amed'de herhangi bir önlem alınmamıştır. Geçtiğimiz yıl da Newroz Tertip Komitesi LGBTİ+'lara yönelik şiddeti umursamazlığıyla sönümlenmeye bırakmıştı.

“Newroz Tertip Komitesinin tüm bileşenleri LGBTİ+'lar söz konusu olduğunda şiddeti beslemekte ve kanıksanır hale getirmektedir.

“Yıllardır LGBTİ+'ların Newroz alanındaki görünürlüğünü sahiplenmemesi ve yaşanan saldırılara karşı alanda herhangi bir görevlinin erişilebilir olmaması dolayısıyla şiddetin sorumlusu Newroz Tertip Komitesi'dir. Dolayısıyla bundan sonra Newroz Tertip Komitesi'nde LGBTİ+ temsiline de yer verilmesini ve sürecin LGBTİ+'larla birlikte örülmesini talep ediyoruz. Bu sayede Newroz alanında özgürlük, eşitlik ve barış çağrılarının sesini hep beraber ve daha güçlü yükselteceğimize inanıyoruz.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam