01/10/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Tunus’ta üniversite öğrencisi genç zorla ‘anal muayene’ işkencesine maruz kaldı, eşcinsel ilişkiye girerek ülkenin yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle hapis cezası aldı.

Tunus’ta ‘anal muayene’ işkencesi ve tutuklama! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tunus’ta üniversite öğrencisi genç zorla ‘anal muayene’ işkencesine maruz kaldı, eşcinsel ilişkiye girerek ülkenin yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle hapis cezası aldı. İnsan hakları örgütleri, eşcinselliğin suç olarak tanımlanmasından vazgeçilmesini istiyor.

Fotoğraf: Shams/Tunus

Tunus Ceza Yasası’nın eşcinselliği suç olarak tanımlayan 230. maddesi insan hakları ihlallerine yol açmaya devam ediyor.

Tunus’ta 22 yaşındaki bir genç, eşcinsel ilişkiye girerek ülkenin anayasasını ihlal ettiği gerekçesiyle bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Genç ‘eşcinselliğinin kanıtlanması’ gerekçesiyle zorla ‘anal muayene’ işkencesine de maruz kaldı.

Polis, özel hayatın mahremiyetini ihlal etti

Üniversite öğrencisi genç, öldürülmüş bir erkeğin üzerinde telefon numarası bulunmasının ardından gözaltına alındı. Cinayetle hiçbir bağlantısı olmadığı açığa çıksa da telefon kayıtları incelendi ve genç öldürülen kişi ile daha önce cinsel ilişkisi olduğunu söyledi. Polis, tartışmalı madde 230’dan soruşturma başlattı. Madde 230, eşcinsel ilişkinin bir yıldan üç yıla kadar cezalandırılmasını öngörüyor.

Polis, gözaltına aldığı gencin özel hayatını detaylıca sorguladı. Tunus yasalarında ve uluslararası anlaşmalarda da yer alan özel hayatın mahremiyeti ilkesini de çiğneyerek cep telefonundaki kişisel yazışmalarını okudu.

İnsan hakları örgütlerinden kınama: Engizisyon gibi!

Tunuslu insan hakları örgütleri polisin işkencesini ve tutuklama kararını sert bir dille eleştirdi. Tunus’ta eşcinsellerin gözaltına alınması ve tutuklanması nadir olmasa da bu sefer yaşananlar hem ülke içindeki hem de uluslararası insan hakları oluşumlarının dikkatini çekti.

Tunus Eşitlik ve Adalet Vakfı’ndan Badr Baabou, “Bu hakların açıkça çiğnenmesi ve hakarettir. Yargılama süreci ise Engizisyon’u anımsatıyor” dedi.

Aralarında yeni kurulan LGBT oluşumu Shams’ın da olduğu insan hakları örgütleri de eşcinselliğin suç olarak tanımlanmasını kınadı ve yasaların değişmesini talep etti.

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü de yaşananları kınadı ve Tunuslu yetkilileri tutuklama kararını gözden geçirmeye, genci serbest bırakmaya çağırdı. Örgütün Tunus araştırmacısı Amna Guellali, “Kaç eşcinselin bu uygulamaya maruz kaldığını bilmiyoruz ama Tunus’ta eşcinsellerin tutuklanması nadir bir durum değil” diyerek durumu özetledi.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam