24/06/2021 | Yazar: Kaos GL

#İstanbulSözleşmesiiçinBirlikte, 29. İstanbul Onur Haftası etkinliğine uygulanan yasaklar ve polis şiddetini kınadı ve LGBTİ+’lara dönük sistematik baskılara karşı ses çıkarmaya çağırdı.

“Türkiye’deki LGBTİ+’larla dayanışmaya çağırıyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Gözde Demirbilek / Kaos GL

Kampanya grubu #İstanbulSözleşmesiiçinBirlikte, 29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası piknik etkinliğinin Heybeliada’da engellenmesinin ardından Maçka’da saldırıya uğramasına ilişkin basın açıklaması yayınladı. Grup, saldırıyı kınayarak herkesi LGBTİ+’lara dönük sistematik baskılara karşı ses çıkarmaya çağırdı:

“22 Haziran'da Heybeliada’da yapılması planlanan ve Adalar Emniyet Müdürlüğü'nün engellemesi üzerine Şişli'deki Maçka Parkı’na taşınan 29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası pikniği Şişli'de de yasaklandı. Şişli Kaymakamlığı, Onur Haftası kapsamında düzenlenebilecek tüm etkinlikleri ‘milli güvenlik, asayiş, suçun önlenmesi’ gerekçeleriyle 30 gün süreyle yasakladı. Kararın ardından polis önce parkın etrafını sardı ve parka gökkuşağı sembollerinin getirilmesine izin vermedi. Daha sonra piknik alanına baskın düzenleyen polis ekipleri, kalabalığa orantısız şekilde saldırdı, orada toplananları zorla uzaklaştırdı ve bir kişiyi gözaltına aldı.”

“Bu yasaklar ve saldırılar, yasal olarak bağlayıcılığı olan bir dizi sözleşmeyi ihlal ederek LGBTİ+ toplumunun barışçıl toplanma ve ifade özgürlüğünü bariz şekilde ihlal etmektedir. Türkiye hükümeti, LGBTİ+ vatandaşların insan haklarını ihlal ederek bizlere ayrımcı ve heteronormatif ideolojisini bir kez daha dayatıyor. Barışçıl bir toplantıya katılanlara yönelik polis şiddeti, anayasa ve yasalarla güvence altına alınan hak ve özgürlüklerin doğrudan ihlalidir.”

“Bu nedenle, bu olumsuz gelişmeler karşısında #İstanbulSözleşmesilçinBirlikte kampanya grubu olarak, ulusal ve uluslararası toplumu Türkiye’deki LGBTİ+’larla dayanışmaya, insan hakları ihlallerine ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı acil önlem almaya çağırıyoruz.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam