25/02/2022 | Yazar: Marsel Tuğkan Gündoğdu

Rusya “geleneksel değerleri” ile geliyor ve habis imparatorlukları için tehlikeli olan bizleri avlayacak. İlk önce zulme uğrayacak aktivistlerin listesinin çoktan yapıldığını duydum ve eminim o listede LGBTİ+ aktivistler de var.

Ukraynalı LGBTQ’lar olarak Rusya’ya direnmek için elimizden geleni yapacağız Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ukrayna’dan LGBTQ örgütü Insight Başkanı ve ILGA-Dünya Yönetim Kurulu Üyesi Olena Shevchenko, Rusya işgalinin etkilerini Washington Blade’e yazdı. Marsel Tuğkan Gündoğdu yazıyı KaosGL.org için Türkçeleştirdi.

Bugün Rusya’nın şehirlerimize yaptığı toplu saldırılar nedeniyle saat 05:00’te uyandım. Ukrayna’da hâlâ kimse bunun gerçekleştiğine inanamıyor. Pek çok farklı bölgeden bana ne yapacağımı soran insanlardan onlarca mesaj aldım ve hiçbir şekilde o mesajlara yanıt veremedim. Farklı bölgelerde ve şehirlerden, oralarda yaşayan LGBTİ+’ların durumu hakkında bilgi toplamak birkaç saatimizi aldı. Doğu Ukrayna’da bulunan Kramatorsk, Zaporizhzhia ve Dnipro dahil 11 bölgede şubemiz var. Derhal tahliye edilmesi gerekenlerin isimlerini toplamaya başladık.

Peki LGBTİ+’ların olası bir işgal altında kalması neden bu kadar tehlikeli?

Çünkü Rusya “geleneksel değerleri” ile geliyor ve habis imparatorlukları için tehlikeli olan bizleri avlayacak. İlk önce zulme uğrayacak aktivistlerin listesinin çoktan yapıldığını duydum ve eminim o listede LGBTİ+ aktivistler de var.

Rusya’nın topraklarımızı işgal ettiği ve birçok insanın evini terk etmeye zorlandığı 2014’te de benzer bir durumu yaşamıştık. Bize ulaşanların birçoğu avlandıklarını, bazılarının öldürüldüğü ya da kaybedildiğini söyleyen LGBTİ+ kişilerdi.

2014 yılında Kiev’de ülke içinde yerinden edilmiş LGBTİ+’lar için bir sığınak açtık. Fakat bu sefer gidecek bir yerimiz yok gibi görünüyor ve ülkemizi işgalcilerden korumak istiyoruz. Bu sebeple yaşanan durum zor ve kimse sırada ne olacağını ve kimin hayatta kalacağını bilmiyor. Şu anda yapabileceğimiz şeyi yapıyoruz: İnsanlara psikolojik destek sağlamak, danışma hattı açmak ve uluslararası kamuoyundan bize yardım etmelerini istemek. Ancak öyle gözüküyor ki bu araçlar artık dünyada pek çalışmıyor ve bu aptalca savaşı kendi başımıza vermemiz gerekiyor.

Uluslararası toplumun bunun sadece Doğu Avrupa’daki bir savaş olmadığını anlaması gerektiğini düşünüyorum. Bu, büyük bir uluslararası krizin ve tüm Avrupa’da olası bir savaşın başlangıcıdır. Rusya Devlet Başkanı, artık uluslararası yükümlülükleri, kuralları ve yaptırımları umursamadığını açıkça gösterdi. O buna devam edecek ve asla durmayacak.

Yeni bir hikâyenin yazıldığı çok enteresan zamanlardan geçiyoruz ve bu sadece Ukrayna tarihiyle de alakalı değil, bu aynı zamanda bütün dünyanın jeopolitik tarihiyle ilgili. Barışı cesaretlendirmek ve kalıcı kılmak için mevcut kurumlar ve mekanizmalar hayali olduklarını kanıtladı. Hayali diyorum ama bu onların var olmadığı anlamına gelmiyor. Bu, etkili olmadıkları anlamına geliyor. Sadece onlara inanırsanız ve o inanca bağlı kalırsanız işe yararlar. Özünde, bunu yeniden düşünmemiz ve başka, yeni ve çalışan mekanizmalar yaratmamız gerekiyor ve burada Ukrayna gücünü başkalarına göstermelidir.

“Derin endişe” ile ilgili şakalar artık komik değil. Bunun, hayali bir demokratik dünyanın bize şu anda verebileceğinin maksimumu olduğunu anlıyoruz. Son günlerde, uluslararası partnerlerimiz neredeyse her dakika bana yazıyor, birçoğu bir kriz planımızın olup olmadığını ve yoksa bunu ne zaman geliştireceğimizi soruyor. Herkese tekrar söylemek istiyorum: Tam teşekküllü bir istila durumunda hangi plan işe yarayabilir? (Bizim sizin gibi insanları güvenli bir yere götürecek uçaklarımız yok). Her halükârda kendimizi ve ülkemizi savunmaya ve insanlara yardım etmeye devam edeceğiz. LGBTİ+ topluluklarından aktivistlerimiz burada kalıyor ve çalışmaya devam ediyor, en marjinalleştirilmiş olanlara yardım ediyor. Dürüst olmak gerekirse daha ne kadar direnebileceğimizi bilmiyorum ama elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

Kendinize ve sevdiklerinize dikkat edin, her şey güzel olacak.

Olena Shevchenko, Ukraynalı LGBTİ+ örgütü Inshight’in Yönetim Kurulu Başkanı, Kiev’de yaşıyor


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam