12/12/2023 | Yazar: Kaos GL

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna göre iki LGBTİ+ örgütü kapanmak zorunda kaldı, aktivizm daha da yeraltına indi.

Ürdün’de güvenlik güçleri LGBTİ+’ları hedef alıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ürdün'deki yetkililerin LGBTİ+ aktivistlerini sistematik olarak hedef aldığını söyledi. Örgüt, yetkililerin toplumsal cinsiyet ve cinsellikle ilgili ifade ve toplanma özgürlüğüne sistematik olarak saldırdığını da açıkladı.

Ürdün'ün Genel İstihbarat Dairesi (GID) ve Kamu Güvenliği Müdürlüğü'nün Önleyici Güvenlik biriminin LGBTİ+ aktivistlerini çalışmaları hakkında sorguladığı ve şiddet, tutuklama ve kovuşturma tehditleriyle korkuttuğunu raporlayan örgüt, birçok aktivisti örgütlerini kapatmaya, faaliyetlerini durdurmaya ve bazı durumlarda ülkeden kaçmaya zorladığı vakaları belgeledi:

“Güvenlik güçlerinin sindirme taktikleri aktivizmi daha da yer altına itti”

“Hükümet yetkilileri ayrıca LGBT hakları aktivistlerini cinsel yönelimleri temelinde internette karaladı ve sosyal medya kullanıcıları LGBT hakları aktivistlerinin fotoğraflarını onlara karşı şiddeti teşvik eden mesajlarla birlikte yayınladı.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kıdemli LGBT hakları araştırmacısı Rasha Younes “Ürdünlü yetkililer LGBT hakları aktivistlerine karşı, toplumsal cinsiyet ve cinsellikle ilgili her türlü tartışmayı kamusal ve özel alandan silmeyi amaçlayan bir saldırı başlattı” dedi ve ekledi:

“Güvenlik güçlerinin sindirme taktikleri ve LGBT örgütlenmesine hukuk dışı müdahaleleri aktivizmi daha da yeraltına itti ve sivil toplum liderlerini imkansız bir gerçekliğe zorladı: ciddi bir otosansür veya Ürdün'den kaçmak.”

TIKLAYIN - “Ürdün'ün yeni siber suçlar yasası, LGBT’ler için felaket”

İki LGBTİ+ örgütü kapanmak zorunda kaldı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ürdün'de 13 LGBTİ+ hakları savunucusunun yanı sıra, Amman'da bir LGBT etkinliğinin resmi gözdağı nedeniyle iptal edildiği bir kültür merkezinin sahibi ve internet üzerinden hedef gösterilen bir alternatif medya girişiminin yöneticisiyle görüştü. İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca hükümet yetkililerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve bireylerin açıklamalarını ve aktivistlerin sosyal medya paylaşımlarında kendilerine yönelik çevrimiçi taciz olaylarını belgeleyen görsel medyayı da inceledi.

Görüşülen tüm kişiler, başta istihbarat teşkilatı olmak üzere güvenlik güçlerinin kendilerini defalarca sorguya çağırmak da dahil olmak üzere gözlerini korkutmaya çalıştığını söyledi. Üç aktivist, Amman valisinin, eşcinsel erkekleri tasvir eden bir filmin gösterimini önceden iptal etmelerinin ardından kendilerini sorguya çektiğini söyledi. İki LGBT örgütü yöneticisi, resmi gözdağı nedeniyle ofislerini kapatmak, Ürdün'deki faaliyetlerini durdurmak ve ülkeden kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam