21/08/2020 | Yazar: Yıldız Tar

17 Mayıs Derneği’nin strateji kampında yakında yayınlanacak yaşlılık ve LGBTİ+’lar araştırması tartışıldı. Araştırmacı Yasemin Öz, bağımsız yaşam ve katılım haklarını anlattı.

“Yaşlı LGBTİ+’ların bağımsız yaşam, katılım ve kendini gerçekleştirme hakları var” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği’nin çalışma alanlarına ilişkin stratejilerini tartıştığı kampın ikinci oturumunda Av. Yasemin Öz, derneğin Türkiye’de yaşlılık ve LGBTİ+ haklarına ilişkin mevzuat araştırmasını sundu.

Öz, “Biz neredeyse 10 yıldır kendi aramızda yaşlılığımız üzerine dertleşiyorduk. Ancak bu meseleye ilişkin daha kapsamlı bir şekilde 17 Mayıs Derneği ile çalışmaya başladık. Yaşlılığımızı şimdiden örgütlemek için çalışıyoruz. Yazdığımız ve yakında yayınlanacak rapor için de gündelik hayat deneyimlerimizden yola çıktık” dedi.

yasli-lgbti-larin-bagimsiz-yasam-katilim-ve-kendini-gerceklestirme-haklari-var-1

Aileye bağımlı yaşlılık…

Alandaki çalışma eksikliğinden bahseden Öz, “Kaos GL dergisinin Yaşlılık sayısı dışında Türkiye’de LGBTİ+ yaşlılığına ilişkin akademik çalışma neredeyse hiç yok. Türkiye’de yaşlılık aile ve evde bakım modeli üzerinden ele alınıyor. Yaşlı ve hastanın bakımı heteroseksüel aile düzeni içerisinde kadınlara yıkılan bir meseleye düşüyor. Devletin yerine getirmesi gereken bakım hizmeti, aile düzeni içerisinde kadının üzerine yıkılıyor” şeklinde konuştu.

Rapor çalışmasında “olmayan bir şeyi” taradıklarını hatırlatan Öz, “Yaşlı haklarıyla ilgili Anayasa’da hiçbir hak tanımlanmamış. Ayrımcılık yasağında dahi yaş ayrımcılığı yok. Eşitlik maddesinde pozitif ayrımcılık yapılacak gruplar arasında sadece yaşlılar kalıyor. Eşitliğin kendisinde vb diye tariflenirken, pozitif ayrımcılık bölümünde yer alıyor. Anayasada yaş ayrımcılığı yasaklanmadığı halde Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nda tanımlanıyor” ifadelerini kullandı.

Öz sunumunun devamında ulusal ve uluslararası yasa ve mevzuatlarda yaşlılığın geçtiği bölümleri aktardı. Türkiye’de yaşlılığın daha çok sağlık, sosyal hizmet ve emeklilik bağlamında ele alındığını hatırlatarak şöyle devam etti: “Uluslararası tavsiye kararlarında ise yaşlılıkla ilgili bağımsız yaşam, katılım, kendini gerçekleştirme ve itibar hakkından bahsediliyor.”

Birleşmiş Milletler tavsiye kararları üzerinden ayrımcılık alanlarından da bahseden Öz, “LGBTİ+ yaşlılığına ilişkin ise uluslararası alanda da çok az karar ve uygulama var” dedi. Raporda eksiklikleri tespit etmenin yanı sıra tavsiyelerde de bulunduklarını hatırlattı.

Rapor yakın zamanda yayınlanacak.


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
İstihdam