09/05/2022 | Yazar: Kaos GL

Tuluğ Özlü, Utkan Akçay ve Okyanus Çağrı Çamcı’nın ortak projesi “Yazdıklarıma Bakma” sergisi 14 Mayıs / 28 Mayıs 2022 tarihleri arasında KOLİ Art Space’te açılıyor!

Yazdıklarıma Bakma, sessizliğin içinde kaybolan seslerin yankısını duyuruyor     Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Yazdıklarıma Bakma”; sesleri eril kalabalıkların gürültüleri içinde eriyerek yok olan, konuşsa da duyulmayan, dinlenmeyen ya da göz ardı edilen, kendi kelimelerini yutmaya zorlanan,  sesleri ağızlarında hapsedilen kadınların, transların, cinsiyet üzerinden ötekileştirilen bireylerin anlattıklarına, sözlerine kulak vermeye çalışan bir proje.

Projenin ilk ayağı olan sergi, şiddet  görenleri odağına alarak onların hikayelerini dinliyor. Şiddetin, kadın ve trans cinayetlerinin gün  geçtikçe arttığı, örtbas edildiği, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiği Türkiye’de; bu anlatıları açığa  çıkarmak, susturulanların yanında durmak adına projenin her yeni sergisinde adaletsizliğin farklı  biçimlerine odaklanılacak. 

Sergi, Tuluğ Özlü’nün açık çağrı ile ulaştığı kişilerin yazdığı mektuplar ve yaptığı röportajlardan oluşan bir arşiv çalışması niteliğinde. Bu röportajlardan alınan yaşadığı  tecrübeleri, kendilerine söyledikleri bahaneleri, sıkıntılarını aktaran insanların seslerinin birbirine  karıştığı Utkan Akçay’ın ürettiği ses yerleştirmesi mekanda baskın olarak duyulur ve duvarlara  yerleştirilen kulaklıklar röportajların tamamını dinlemeye olanak tanıyor. Ayrıca duvarlardaki, mektup yerleştirmesi iletişim kurulan kişilerin sözlerine daha yakından bakabilmemizi sağlıyor. 

Serginin açılış günü Okyanus Çağrı Çamcı, bu seslerden yola çıkarak bir performans  gerçekleştirecek ve performans boyunca mekanın camlarına yazdığı, karaladığı, yapıştırdığı,  işlediği tüm dışa vurumlar sergi boyunca izlenebilecekt.  

https://www.instagram.com/yazdiklarimabakma/

Performans: 14 Mayıs 2022, saat:16:30  

Açılış: 14 Mayıs 2022 saat:16:00-21:00 arası.  

Sergi: 14 Mayıs / 28 Mayıs tarihleri arasında Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri saat 13:00/18:00 saatleri arasında  gezilebilecek.

yazdiklarima-bakma-sessizligin-icinde-kaybolan-seslerin-yankisini-duyuruyor-1

Tuluğ Özlü  

Ataerkil sistemde ve toplumda; insanların konuşmaktan çekindiği, tabu olarak görülen ve toplum baskısıyla  susturulan birçok konuyu, cinsiyet eşitliğini, kadın özgürlüğünü, cinsel hazzı, cinsel istismarı, şiddeti, korunma  yöntemlerini, kürtajı, LGBTİ+ özgürlüğünü ve ayrımcılığını her hafta birbirinden farklı ve benzersiz konuklarla yaklaşık  iki buçuk yıldır konuşan, “Umarım Annem Dinlemez” adlı podcasti hazırlayıp sunan Tuluğ Özlü; kadınların ve aslında  tüm azınlıkların sesinin çıkmasını ve duyulmasını sürdürebilir bir konu haline getirmeye çalışır ve bu konuda üretir.  İstanbul’da doğup büyüyen Tuluğ, yaşadığı sisteme ve topluma karşı savaşını “Yazdıklarıma Bakma” projesiyle  sürdürmeye ve sessiz kalmış hikayelerin duyulmasına yardım etmeyi amaç edinmiştir. Tuluğ Özlü 33 yaşındadır, sanat  yönetmeni ve set tasarımcısıdır. 

https://www.instagram.com/tulugozlu

Utkan Akçay 

Utkan Akçay'ın sese yaklaşımı çeşitli keşiflere dayanmaktadır. Bu keşifler ses temelli yapıları sağlam bir şekilde inşa  etmenin çeşitli olanaklarını araştırır. Çalışmaları, akustik ve elektro akustik müzik kompozisyonu, elektronik müzik  prodüksiyonu, multimedya projeleri için müzik ve ses tasarımı dahil olmak üzere çeşitli alanları kapsar. Akçay, bir  besteci olarak, dinlemede öngörülemeyen bir deneyim için enstrümanların ve seslerin sınırlarını zorlamakla ilgilenir.  Çalışmalarının çoğunlukla bilgisayarlara ve kontrol cihazlarına bağlı olarak, eskiden yeniye, ses üretiminin erken  yollarından günümüze kadar farklı teknikleri araştırmaktadır. Akçay, İstanbul'da yaşayan bir besteci, prodüktör ve  DJ'dir ve şu anda İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü'nde beste ve ses teknolojisi eğitimi almaktadır.

https://instagram.com/utkan1

Okyanus Çağrı Çamcı 

Okyanus Çağrı Çamcı (d. 1996, İzmir) İstanbul'da yaşıyor ve 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Resim bölümünden  mezun oldu. Şu anda aktif olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Sanat ve Tasarım bölümünde yüksek lisans eğitimine  devam etmektedir. Eserlerinde bireylerin kimlik arayışları, yaşam öyküleri ve anılarını konu almaktadır. Katıldığı 

karma sergiler: Miras, Karantina Mekan ve Kendine Ait Bir Oda, İzmir (2019), Rota 2 Sanat Yarışması, Lisans Başarı  Ödülü, İstanbul (2019), Temas, Darağaç, İzmir (2021), Tepenin Sonundan Sonra, Dar Mekan, İzmir (2021), Seçilmiş  Yakınlıklar, Karşı Sanat Çalışmaları ve Mersin Yenişehir Belediyesi, Mersin (2022). Yakın zamanda katıldığı görünürlük  platformları arasında İstanbul Bianeli ÇAP programı (2022),MişarArt Online rezidans programı (2021), Nesin Matematik ve Sanat Köyü'nün organizasyonuyla Sanat ve Sosyal Adalet programı (2021).

https://www.instagram.com/cagri.camci/


Etiketler: kültür sanat
İstihdam