31/05/2023 | Yazar: Yıldız Tar
“Kürt yoktur” diyenlere karşı tüm ezilen kesimler nasıl Kürt halkının varlık mücadelesinin yanında olduysa; şimdi de LGBTİ+’ların varlık ve haklar mücadelesinin yanında amasız, fakatsız duracağız.
Seçimler bitti, Cumhur İttifakı’nın kampanyasında arşa çıkan LGBTİ+ düşmanlığı bitmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk işi Kısıklı’daki konuşmasında LGBTİ+’ları hedef göstermek oldu. Yetmedi, Yeniden Refah Partisi’nin Gençlik Kolları Başkanı Melih Güner, daha milletvekilleri yemin bile etmeden seçim öncesindeki “vaatlerini” hatırlattı, LGBTİ+ derneklerini kapatmak için çalışacaklarını söyledi.
LGBTİ+ toplumu tedirgin, LGBTİ+ dernekleri 2015’ten beri kapatılma tehlikesi altında yaşıyor. Peki, LGBTİ+’lar yalnız mı? Seneler önce Kaos GL’nin ilk Kürtçe yayınında sorduğu “Orada kimse var mı?” sorusunun yanıtı bir yankıdan mı ibaret?
Siyasette LGBTİ+ haklarını savunan bir elin parmağını geçmeyen partilerden olan Yeşil Sol Parti’nin çiçeği burnunda milletvekillerinden Kezban Konukçu’ya göre böyle bir şey söz konusu bile değil. Sosyalist Dayanışma Platformu’nun (SODAP) Eş Sözcüsü de olan İstanbul Milletvekili, daha yemin etmeden yükselen nefrete, yemin etmeden yanıt verdi.
“Sistem, toplumu örgütsüzleştirmeye çalışıyor”
Erdoğan’ın ilk işi Kısıklı’da yine LGBTİ+ları hedef göstermek oldu. HDP de dahil muhalefet hakkında “LGBTci” dedi. Erdoğan’ın bu ayrımcı söylemlerini nasıl yorumluyorsunuz?
Erdoğan tüm seçim çalışmasını beka söylemi ve erkek olmayanlara ayrımcı yaklaşım üzerine kurdu. Bir yandan beka söylemi üzerinden başta partimiz olmak üzere tüm muhalefeti hedef alırken, eril yaklaşımla kadın haklarını ve LGBTİ+’ları hedef aldı. Dünyada da büyük oranda görüldüğü gibi ülkemizde de krizini bir türlü aşamayan sistem, toplumu topyekûn örgütsüzleştirerek ve sağ ideolojik hegemonyayı güçlendirerek ömrünü uzatmaya çalışıyor. Örgütsüz toplum gerçeğinde maalesef ayrımcı yaklaşımlar karşılık bulabiliyor. Sağ ideolojik hegemonyanın güçlendiği pek çok ülkede göçmen düşmanlığı gibi LGBTİ+ düşmanlığı da yaygın. Erdoğan da kullanışlı gördüğü bu yaklaşıma devam edecek gibi görünüyor.
“Demokrasi sadece kendi haklarına sahip çıkmak değildir”
Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları Başkanı Melih Güner daha yeminler dahi edilmeden LGBTİ+ derneklerinin kapatılması için çalışmaya başladıklarını söyledi. Meclisin ilk gündemlerinden biri LGBTİ+lar olacak gibi duruyor. Bu durumda Yeşil Sol Parti milletvekilleri olarak nasıl tutum almayı planlıyorsunuz?
Bizim parti programımız bu anlamda çok nettir. Her türlü ayrımcılığa karşı çıktığımız gibi LGBTİ+’lara dönük ayrımcılığa ve varlıklarının inkarına dönük de net bir tutum ve yaklaşım içinde olacağız. Demokrasi sadece kendi haklarına sahip çıkmak değildir. Tüm ezilenlerin ve ayrımcılığa maruz kalanların haklarına sahip çıkmadan demokrasi gelemez. Ayrıca zamanında “Kürt yoktur, dağda gezen Türklerin çıkardığı ses yüzünden onlara Kürt denmiştir” diyenlere karşı tüm ezilen kesimler nasıl Kürt halkının varlık mücadelesinin yanında olduysa şimdi de LGBTİ+’ların varlık ve haklar mücadelesinin yanında amasız, fakatsız duracağız.
“Her türlü ayrımcı yaklaşıma karşı birbirimizi bırakmayacağız”
Kadın ve LGBTİ+ düşmanı HÜDA-PAR da mecliste olacak. Önümüzdeki dönem toplumsal cinsiyet açısından bizi neler bekliyor?
Erdoğan rejimi son zamanların en güçlü hareketini yaratan kadın ve LGBTİ+’ları cezalandırmak istiyor, bu çok açık. Önümüzdeki dönem bu anlamda bizler için kolay geçmeyecek. Ancak Erdoğan da şunu bilsin ki en dirençli kesime savaş açtı. Biz uzun zamandır mücadele pratiği içinde çok deneyim biriktirdik. Gerek birlikte mücadele etmek konusunda gerekse de sonuç alıcı mücadele yöntemleri konusunda tüm dünyada ve coğrafyamızda ciddi bir kadın ve LGBTİ+ mücadelesi birikimi var. Tüm saldırılara karşı en başta kafa netliği ile hareket edeceğiz. Her türlü ayrımcı yaklaşıma karşı birbirimizi bırakmayacağız.
“Örgütlenmelerin sendikasından mahalle meclislerine kadın ve LGBTİ+ örgütlerine kadar geliştirilmesi gerekiyor”
Bütün bu karamsar tablo içerisinde sizce demokratik bir dönüşümü sağlama imkanı hâlâ var mı? Varsa nasıl mümkün?
Demokratik dönüşüm imkanı her zaman vardır. Tablonun karamsar olması işimizin kolay olmadığını gösteriyor. Ezilen tüm toplumsal kesimlerin birbiriyle dayanışmayı güçlendirmesi son derece önemli. Toplumun tüm katmanlarında örgütlenmenin yaygınlaşması elzem. Örgütlenmelerin sendikasından mahalle meclislerine kadın ve LGBTİ+ örgütlerine kadar geliştirilmesi gerekiyor. Demokrasi, sandıkla sınırlı değildir. Biz bunu biliyor ve söylüyorduk ancak toplumun en geniş ezilen kesimleri hem iktidar tarafından hem de Millet İttifakı tarafından sandığa kilitlendi, sokak muhalefetinin önü her iki kesim tarafından da kesilmeye çalışıldı. Biz parti olarak da sosyalistler olarak da her zaman sandık ve sokağın dengesini sokaktan yana kurma taraftarı olduk ve bunun mücadelesini verdik. Bu yüzden de toplumun en diri unsuru olarak varlığımızı koruyoruz. Şu anda yapmamız gereken de değişimden yana, demokrasiden yana inatla tavrını ortaya koyan toplumsal kesimlerin bu ısrarını örgütlü bir güce dönüştürebilmektir.
Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, aile, siyaset