23/07/2013 | Yazar: Kaos GL

Gaziantep Üniversitesi’ni, Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi E’den dinleyelim.

Cinsel yönelimimizi ve cinsiyet kimliğimizi kendimiz seçmesek de nasıl ve nerede eğitim alacağımızı bir yere kadar kendimiz seçebiliyoruz. ‘Hayatınızın seçimi’ midir bilinmez ama üniversiteli olmadan önce iki defa düşünmekte fayda var. Zira fizikçi Albert Einstein boşuna “öğrenmemi engelleyen tek şey eğitimim,” dememiş.

Üniversite tercih rehberlerinin tanıtım kataloğu sıkıcılığını bir kenara bırakıp mevzubahis okulları derslere girip çıkmış, kampüste birasını yudumlamış, sıkıntıdan “okulu bırakıp Tibet’e mi kaçsam?” diye hayallere dalmış kanlı canlı öğrencilerden, mezunlardan ve terklerden dinleyelim dedik.

Gaziantep Üniversitesi’ni, Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi E'den dinleyelim: 

Okulunu/bölümünü nasıl seçtin? Başına geleceklerin farkında mıydın?
Açıkçası öncesinde başka bir bölüm okuyordum: Moleküler Biyoloji ve Genetik. Sonrasında Tıp Fakültesi yazmam ve Gaziantep’e gelmem tamamen eski sevgilim için olmuştu. Başıma gelecekleri çok düşünmedim açıkçası, sadece geldim.

Okulunda en sevdiğin ve sevmediğin şeyler neler oldu?
En sevdiğim şeyleri bi’ düşüneyim… Sanırım en sevdiğim şeyler yok, belki birkaç arkadaşım var çok sevdiğim, onlara şey denirse tabii. Sevmediğim şeyler anlatmakla bitmez. Şöyle söyleyeyim, açık bir eşcinsel olarak hem üniversite yönetimi, hem de arkadaşlar olarak işiniz pek kolay değil. Belki ben biraz daha rahatım, arkadaşlarım tıp fakültesinden olduğu için. Diğer bölümlerde daha eril bir yapı hâkim, işleri zor Gaziantep Üniversitesi’nde.

Kampüs ortamı genel olarak nasıldı?
4. sınıf oldum ve daha 3 senem var maalesef. Kampüs ortamı batıdaki diğer üniversitelere kıyasla beni tatmin etmiyor; fakat Güneydoğu’daki üniversitelere kıyasla oldukça iyi. Kıyaslamam daha çok fiziksel şartlar ve aktivite imkânları içindi. Fikirlerin ifade edilmesi konusundaysa sınıfta kalır durumda.

Okulun LGBT’ler için tercih edilesi bir yer mi sence? Öğrenci toplulukları, yönetimin tutumu, hocaların anlattıkları şeklinde düşünebilirsin bu soruyu.
Tıp fakültesi için belki denebilir; ama diğer bölümler için sözlü tacizlere maruz kalma, alaycı bakışlarla karşılaşma durumunuz var. Yönetim anti-homofobi etkinliğimizi engellemeye çalıştı mesela. Aşırı olmasa da hocaların bazılarında da var homofobi, tıp fakültesi hocalarından bahsediyorum en azından.
 

Okulunun eğitiminden memnun kaldın mı?
Eğitimden memnun kalıp kalmamam zamanla anlaşılacak bir şey. Mezun olduğumda bu sorunun cevabını verebilirim. Ama devamsızlık konuları ve sınavların diğer okullara kıyasla zorluğundan memnun değilim elbette.
 

Yurt, yemekhane, burs, iş imkânı babında ne umdun, ne buldun?
Yurt konusunda zaten bir isteğim yoktu. Yemekhaneyi de zaten ara sıra tercih ediyorum. İş konusunda bir arayışım da olmadı. Burs dersek burs da bulamadım. 50 tıp öğrencisine burs verecek olan Tabipler Odası’na başvurmuştum sadece. Onlar da başvuran 47 kişiden 46 kişiyi görüşmeye çağırmış, bir tek beni çağırmamışlardı. Burda biraz art niyet aramıyor değilim açıkçası.


Okulun bulunduğu şehir, üniversiteli bir LGBT için neler sunuyor?
Soru LGBT’ler içinse heralde bu şehirde H&M mağazasının olması en büyük ve tek nimet. Bilirsiniz eşcinseller H&M’i çok sever. Diğer anlamda LGBT’ler için bar, kafe tarzı mekânlar da şehirde henüz mevcut değil. Belki yeni yeni takılabileceğimiz bir Yeşil Ev’imiz var.


Son olarak, tercih rehberini yeniden alsan eline ne seçerdin?
Ah keşke zaman geriye aksa ve öyle bir şansım olsaydı. Öncelikle Gaziantep’i yazmazdım. Bölüm olarak da bu ülkeye beni daha çok bağlayan tıp fakültesini yazmazdım herhalde. Daha çok yurt dışı imkânlarının daha kolay elde edildiği diğer bölümleri düşünürdüm; mesela eski bölümüm MBG. Bu sefer Boğaziçi yazardım ama.

Eğer siz de okulunuzu kendi deneyimlerinizden yola çıkarak anlatmak isterseniz yazıda geçen soruları cevaplayıp 2 fotoğrafla birlikte web@kaosgl.org adresine gönderebilirsiniz.

 

Yönelim Değil Tercih Rehberi – O’nun ODTÜ’sü 

Yönelim Değil Tercih Rehberi – Gözde’nin Ege’si 

Yönelim Değil Tercih Rehberi – Ayhan’ın Kocaeli’si

Yönelim Değil Tercih Rehberi – Yunus Emre’nin Anadolu’su

Yönelim Değil Tercih Rehberi – Ozan’ın Kafkas’ı

Yönelim Değil Tercih Rehberi – Zeynep’in Balıkesir’i

Yönelim Değil Tercih Rehberi – Ömer’in Bilkent’i

Yönelim Değil Tercih Rehberi – Berçem’in Dicle’si

Yönelim Değil Tercih Rehberi – Clement’in Boğaziçi’si 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam