18/09/2013 | Yazar: Kaos GL

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü’nü Murat Öz’den dinleyelim.

Yönelim Değil Tercih Rehberi – Murat’ın Mimar Sinan’ı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Cinsel yönelimimizi ve cinsiyet kimliğimizi kendimiz seçmesek de nasıl ve nerede eğitim alacağımızı bir yere kadar kendimiz seçebiliyoruz. ‘Hayatınızın seçimi’ midir bilinmez ama üniversiteli olmadan önce iki defa düşünmekte fayda var. Zira fizikçi Albert Einstein boşuna “öğrenmemi engelleyen tek şey eğitimim,” dememiş.
 
Üniversite tercih rehberlerinin tanıtım kataloğu sıkıcılığını bir kenara bırakıp mevzubahis okulları derslere girip çıkmış, kampüste birasını yudumlamış, sıkıntıdan “okulu bırakıp Tibet’e mi kaçsam?” diye hayallere dalmış kanlı canlı öğrencilerden, mezunlardan ve terklerden dinleyelim dedik.
 
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü’nü Murat Öz’den dinleyelim:
 
Okulunu/bölümünü nasıl seçtin? Başına geleceklerin farkında mıydın?
Aslında çocuk yaştan beri sanatla ilişkiliydim. Bu konuda profesyonelleşmeyi düşünmesem de hayatımın bir yerinde olmasını istedim hep. Ama zaman geçtikçe benim için daha önem kazanmaya başladı sanat. Hele eşcinsellerin sanatı paravan gibi kullandıklarını görünce en güzel seçenek buymuş gibi gözüktü. Aslında mesleği belirlerken içinde bulunacağın ortamı da belirlemiş oluyorsun bi taraftan. Ben de kendim olabileceğim, hesap vermek zorunda olmadığım bir şeyler yapmak istedim. Eh elim de yatkın bu sanat sepet işlerine diyip yönümü ÖSYM’den Özel Yetenek Sınavlarına çektim. Şimdi burdayım ve mutluyum.
 
Okulunda en sevdiğin ve sevmediğin şeyler neler oldu?
Şikâyet ettiğim şeylerin çoğunun ıvır zıvır olduğunu fark ettim şimdi. Ben Heykel bölümündeyim. Tahmin edersiniz ki idealist bir bölüm, kimse size bu işten çok para kazanacaksınız garantisini vermez. Yani öyle istemeyerek, zorla okunacak bir bölüm değil. Burda olan herkes kendi iradesiyle karar vermiştir heykel, resim okumaya. Yani özetle kendi tercihlerini yapan insanlar mutlu insanlar oluyor zaten pozitif enerjiden daha iyi bir şey var mıdır insana iyi gelen?
 
Okulun LGBT’ler için tercih edilesi bir yer mi sence? Öğrenci toplulukları, yönetimin tutumu, hocaların anlattıkları şeklinde düşünebilirsin bu soruyu.
Diğer üniversitedeki arkadaşlarımdan dinlediğime göre bizimkisi en tercih edilesi okul sanırım. Ben cinsel yönelimimi hiç gizlemedim. Tüm arkadaşlarım, hocalarım bilir beni ve bu konuda ufacık olumsuz bir şey yaşamadım. Hatta 2012 ve 2013 Onur Yürüyüşlerine hocalarımdan katılanlar oldu. Okulda bir de trans çalışanımız var. Nü modellerimizden biri. Benim gözlemlediğim tüm öğrenciler ve öğretim görevlileri son derece saygılılar ona karşı.
 
Okulun eğitiminden memnun kaldın mı?
Eğitiminden son derece memnunum. Atölye derslerimiz usta-çırak ilişkisine benzer. Üst dönemler, yeni gelenlere bildiklerini gösterir. Teorik derslerimiz bile keyiflidir bizim. Sanat sosyolojisi, sanat ve tasarım kültürü, kültür tarihi, Türk sanat tarihi, sanat tarihi, mitoloji, heykel vb. tarihi başlıklarından da anlaşılacağı üzere zaten ilgimizi çeken başlıklar hakkında bilgi ediniyoruz. Şırıngayla entelektüel bilgi aşılıyorlarmış gibi.
 
Yurt, yemekhane, burs, iş imkânı babında ne umdun ne buldun?
Yemekhane yemeklerinden ben memnunum. Haftanın sadece bir günü ciddi kötü bir menü oluyor. Burs ve yurt konusunda bilgi veremeyeceğim.
 
Tercih rehberini yeniden eline alsan ne seçerdin?
Yine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü olurdu.
 
Eğer siz de okulunuzu kendi deneyimlerinizden yola çıkarak anlatmak isterseniz yazıda geçen soruları cevaplayıp 2 fotoğrafla birlikte web@kaosgl.org adresine gönderebilirsiniz.
 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam