01/09/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Zeugmadi LGBTİ 1 Eylül’de Antep sokaklarındaydı: Özgürlüğe yürüyoruz!

Zeugmadi LGBTİ sokağa çıkışının birinci yılı, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Antep sokaklarındaydı: Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber, ya hiçbirimiz!
 
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde birçok şehirde Ortadoğu’da yaşanan savaş, Ezidi katliamı, Rojava’ya dönük IŞİD saldırıları ve Gazze katliamı kınandı. LGBTİ örgütlerinin de katılım gösterdiği eylemlerde, savaşa karşı dayanışma sesi yükseltildi.
 
Antep’te yapılan 1 Eylül eylemine Zeugmadi LGBTİ de, “Hiçbir önyargı yıkılamayacak kadar güçlü değildir” pankartı ve “Tanınma yoksa barış da yok”, “Eşcinseller geliyor, özgürlüğe yürüyor”, “LGBT mahpuslara tecride son” dövizleriyle katıldı. Zeugmadi LGBTİ ilk olarak sokağa geçen yıl yapılan 1 Eylül eyleminde çıkmıştı.
 
Zeugmadi alkışlarla karşılandı
Zeugmadi LGBTİ yürüyüş başlangıç noktası olan Balıklı’ya toplu halde giriş yaptı. Alanda bekleyen diğer grupların alkış ve zılgıtlarıyla karşılanan Zeugmadi, “Aşk, aşk hürriyet; uzak olsun nefret” sloganlarıyla alana girdi.
 
“Dünya barış gününde Ortadoğu ve ülkemizde savaş değil, demokratik çözüm istiyoruz” ana pankartı arkasında Balıklı’dan Yeşilsu Parkı’na yürüyen yüzlerce kişi sık sık, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Susma haykır, halklar kardeştir”, “Susma haykır eşcinseller vardır”, “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP”, "Ellerinde lolipoplar, geliyor lubunyalar; kalkın ayağa kalkın marjinal bu çocuklar" ve “Şengal IŞİD’e mezar olacak” sloganları attı.
 
Eyleme Zeugmadi LGBTİ’nin yanı sıra Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri, Galatasaray taraftar grubu Tekyumruk ve çeşitli demokratik kitle örgütleri katıldı.
 
Şengal, Irak, Suriye, Filistin…
Slogan ve zılgıtlarla Yeşilsu Parkı’na ulaşan kitle burada basın açıklaması okudu. Şengal ile dayanışma çadırının da kurulduğu parkta, savaşa karşı barış sesleri yükseldi, IŞİD katliamları kınandı.
 
Irak, Suriye ve Filistin’de yaşayan insanların uzun süredir yoğun saldırılarla karşı karşıya olduğunun vurgulandığı açıklamada şunlar kaydedildi:
 
“Şengal’den Gazze’ye, Ninova’dan Rojava’ya kadar katliamlar ve saldırılar karşısında demokrasi ve barış güçleri el ele vermeli ve insanlık dramının yaşanmasına son vermek için ortak mücadele etmelidir.
 
“Şengal, Rojava, Ninova ve Gazze halkları yalnız değildir. Katliam ve saldırılar karşısında onların yanındayız ve onlarla dayanışma içindeyiz.”
 
Merdivenler gökkuşağına boyandı
Basın açıklamasının ardından İlk Yaz Şikayetçileri’nin çağrısıyla Yeşilsu merdivenleri gökkuşağı renklerine boyandı. Merdiven boyama eylemi sırasında sık sık homofobi, transfobi, faşizm ve savaş zılgıt ve alkışlarla protesto edildi. 

Etiketler: yaşam
İstihdam