01/12/2021 | Yazar: Yıldız Tar
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HIV’le yaşayanların sağlık, mahremiyet ve çalışma haklarının ihlal edildiğini belirterek Sağlık Bakanlığı’na ayrımcılığa karşı çalışmalarını sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HIV’le yaşayanların tedaviye erişimi, damgalama, ayrımcılık ve çalışma hakkını Meclis gündemine taşıdı.
Gülüm, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Damgalama nedeniyle test yaptırmaktan çekinen çok sayıda kişinin olduğunu vurgulayan Gülüm, “HIV ile yaşayan kişiler çalışma, eğitim, sağlık, medya gibi hemen tüm alanlarda damgalama ve ayrımcılıkla karşılaşmakta, kamusal hizmetlerde hak ihlaline maruz bırakılmaktadırlar” dedi.
Pandemide ihlaller arttı
HIV pozitif kişilerin maruz kaldıkları olumsuzlukların pandemide özellikle sağlık hizmetlerine erişim bağlamında daha da arttığına dikkat çeken Gülüm, toplumda ve sağlık çalışanlarında HIV farkındalığının düşük olduğunu da hatırlattı ve ekledi:
“Yayınlanan raporlarda ve basında HIV pozitif olduğu gerekçesiyle tedavi edilmeyen, acil ameliyata dahi alınmayan sayısız örnekler mevcuttur. Tedaviye erişim hakkının yanı sıra hasta hakları ve mahremiyet haklarına dair de pek çok ihlal söz konusudur.”
Çalışanlardan HIV testi istemenin hukuksal bir dayanağı yok
HIV ile yaşayanların en sık karşılaştıkları bir diğer hak ihlalinin ise çalışma yaşamı içinde gerçekleştiğini belirten Gülüm, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün kararını da hatırlatarak, “İş başvurusunda ya da çalışma yaşamı içinde çalışanlardan HIV bilgisi ve HIV testi istemenin hukuksal bir dayanağı olmadığı belirtilmektedir. Buna rağmen iş ilişkisi devam eden HIV pozitif bireyler mobbinge maruz kalmakta, iş sözleşmeleri sağlık statüleri sebebi ile feshedilmekte, yenilenmemekte, hatta insan hakları ve çalışma hakları çiğnenerek istifaya zorlamaktadır” dedi.
“Hakim ayrımcılığın önlenmesi ve toplumsal farkındalığın yaratılması amacıyla yaptığınız faaliyetler nelerdir?”
Gülüm’ün Bakan’a yönelttiği sorular şöyle:
Bu bağlamda;
1. Türkiye’de HIV ile yaşayan kişi sayısı kaçtır? HIV ile yaşayanların kaçı düzenli ilaç kullanmakta ve tedaviye ulaşmaktadır?
2. HIV/AIDS ile yaşayan herkesin herhangi bir sosyal güvencesi olmadan HIV tedavisine erişebilmesinin önündeki engeller kaldırılacak mıdır?
3. Son yıllarda HIV/AIDS ile yaşayanların sayısında artış kaydedilmesine rağmen HIV ile mücadelede yeni tedbirler neden alınmamaktadır?
4. Bakanlığınızca HIV/AIDS ile yaşayanların pandemi döneminden nasıl etkilendiğini ve karşılaştıkları temel güçlükleri ortaya koyan bir çalışma yapılmış mıdır? Varsa bu çalışmalar hangi sorunları ve çözüm hedeflerini ön plana çıkarmaktadır? Yoksa gerekçeleri nedir?
5. Covid-19 pandemisi nedeniyle enfeksiyon kliniklerinden doktor randevusu alamadığı için antiretroviral tedaviye başlamayan veya takibi yapılmayan HIV pozitifler için neler yapılmıştır?
6. HIV/AIDS ile yaşayanların uğradığı hak ihlallerinin engellenmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar ile eşgüdümlü yürüttüğünüz bir çalışma bulunmakta mıdır?
Etiketler: insan hakları, yaşam, çalışma hayatı, sağlık, siyaset, hiv