05/03/2016 | Yazar: Belgin Günay

Cinsiyet –sadece- cinsel organlarda ya da kromozomda değildir, bunu en iyi interseksler bilir.

Bu yıl Kadıköy ve Şişli belediyeleri kapsayıcılık adına çok güzel bir jest yaptı: 8 Mart billboardlarında interseks kadınların da adı geçiyor. Muhtemelen bugüne kadar pek çok kişi interseks sözcüğünü hiç duymamıştır, duyanlar da “İnterseksi biliyorduk da bir de kadınlısı mı oluyor bunun?” diye düşünebilir. Bu listede buna biraz açıklık getirmeye çalışacağım.

Öncelikle şunu belirtmem gerek; interseks kadınların tamamı bu şekilde düşünmüyor olabilir, kendi adıma konuşacağım ama bugüne kadar zorla bir kimlik kutusu içine hapsedilmekten çok çekmiş, o yüzden de hepsine mesafeli duran birisi olarak benim kendimi kadın olarak nitelememin en büyük sebebi kadınlarla aynı sosyal problemleri yaşıyor olmam. Milan Kundera “İktidar sizi nerenizden yaralıyorsa orası kimliğiniz olur” der. Kadınlığımdan da yaralandım ve kimliklerimden birisi haline geldi. Benim için toplumsal cinsiyet bundan pek de fazlası değil ama diğer interseks kadınlar için farklı olabilir.

İnterseksin ve interseks kadının tanımını kısaca bir kez daha hatırlatayım. Öncelikle, interseks biyolojik bir durum. Bu bir cinsel yönelim değil, sayısı otuzu geçen cinsel gelişim çeşitliliklerinin ortak adı. Dolayısıyla, tıpkı diğer tüm insanlar gibi, interseks biyolojik durumundaki insanlar da, kendilerini kadın, erkek, lezbiyen, gey, transseksüel, genderqueer ya da başka bir şey olarak tanımlayabilirler. Bunu bir cinsel kimlik olarak görüyorlarsa kendilerini salt interseks olarak da tanımlayabilirler. Cinsiyet -sadece- cinsel organlarda ya da kromozomda değildir, bunu en iyi interseksler bilir.

Şimdi interseks kadınlar diğer kadınlar ile ortak ya da onlardan farklı neler yaşıyor bakalım:

1: Taciz, tecavüz, küçük görülme, baskı

Evet. Tüm kadınlar gibi interseks kadınlar da cinsel saldırıya, aşağılanmaya ve toplumsal baskılara marUz kalıyor. Biz de işyerinde, arkadaşlar arasında hatta aile içinde cinsel saldırı kurbanı olabiliyor, kadın olduğumuz için işyerinde erkek meslektaşlarımızdan daha az ücret alıyor, aileden ve toplumdan nereye gideceğimiz, ne giyeceğimiz, ne yapacağımız konusunda baskı görüyoruz. Bütün bunları yaşarken interseks olduğumuz için de utandırılıyor ve aşağılanıyoruz, bu da mağduriyetimizi iyice katmerlendiriyor.

2: Görünmezlik

Kadınlar pek çok alanda zaten görünmez. İntersekslerin görünmezliği ise daha da büyük boyutlarda. Çocukluğumuzdan itibaren interseks olmanın çok büyük bir ayıp olduğu ve bundan hiçkimseye asla bahsetmememiz gerektiği dikte edilerek yetiştiriliyoruz. Kadının ikinci sınıf sayıldığı bir toplumda, bir yandan bununla boğuşurken bir yandan da içimizde bir sırrın ağırlığını taşıyoruz.

3: “Yeterince kadın” sayılmamak

Toplumun kadınlara dayattığı güzellik standartları, kadın bedenine müdahale malumunuz. İnterseks oluşumuzun bize kattığı bazı bedensel farklılıklar var, interseks kadınlar olarak bu farklılıklar yüzünden “yeterince kadın” sayılmayabiliyoruz. “Arkadan bakınca sırtın ve popon erkek gibi görünüyor” gibi yorumlar, her kadının maruz kaldığı kıl/tüy muhabbetlerinin daha da katmerlisi, regl olduğunda ped isteyen okul ya da iş arkadaşımıza “Yanımda yok” dediğimizde atılan tuhaf bakışlar, tuvaletlerde ya da mağazaların giyinme kabinlerinde rahatsız edilmek ve daha pek çok rahatsız edici tepki ile karşılaşabiliyoruz.

Bunun bir başka tezahürü de kılık kıyafet konusunda yaşanıyor. Eğer kadınlara dayatılan standartlarla barışık bir interseks kadın değilseniz, kendinizi kadın olarak tanımlamanıza rağmen toplumun erkekliğe kodladığı şeyler giyiyorsanız hayatınız pek çok noktada kâbusa dönebiliyor hatta eğitim ya da iş yaşamınız çöpe gidebiliyor. Bu da butch kadınlarla ya da trans erkeklerin geçmiş deneyimleriyle ortaklaştığımız bir nokta ki biz de onlardan biri olabiliyoruz aynı zamanda.

4. Rıza dışı cerrahi ve kimyasal müdahale

Listede yazması en zor madde bu. Bazı interseks kadınlar, diğer bazı interseksler gibi, çocuklukta ya da ergenlikte rızaları dışında ya da kandırılarak cerrahi ve kimyasal müdahalelere maruz kalabiliyor. Toplumsal normlara uydurulmak için interseks kadınların cinsel organları kesilip biçiliyor, “daha fazla kadın” olmaları için tıbbi gereklilik olup olmadığına bakılmadan zorla hormon ilaçları içiriliyor. Kız çocuğu olarak yetiştirilen bir interseks çocuk, daha küçük yaşlarda gelecekte bir erkeğin cinsel organını içine alabilecek, erkekliğe hizmet edebilecek fiziksel şekle kavuşturuluyor, bir başka deyişle kasten sakatlanıyor.

Bu Türkiye gibi toplumlarda çocukta büyük bir travma yaratmasının yanı sıra kafa karışıklığına da yol açıyor. Cinselliğin tabu olduğu, konuşulmadığı bir toplumda çocuk daha 14 – 15 yaşında kendi annesi ve babasının teşvikiyle “cinsel ilişkiye müsait” hale getirilmeye çalışılıyor, bu süreçlerde çocuk pek çok noktada istismar ediliyor, örneğin ailesi de yanındayken doktor memelerinin hormonla yeterince büyüyüp büyümediğini kontrol ediyor. Burada bahsi geçen kendi isteğiyle geçiş sürecine girmiş bir trans birey olsa bu bahsedilen uygulamalarda elbette bir art niyet aranmaz ancak bu durumdaki en büyük problem uygulamaların hiç birisi ile ilgili çocuğun en ufak fikrinin alınmaması, durumunun ondan habersiz konuşulması ve çocuğun neyle karşı karşıya olduğunu bilmemesi. Dolayısıyla bu düpedüz çocuk istismarı, üstelik de göz göre göre ve aile onayıyla yapılan bir istismar.

Tıbbın zoraki uygulamalarına sadece interseksler maruz kalmıyor. ABD gibi ülkelerde ya da başka coğrafyalarda geçmişte kadınlara, özellikle etnik azınlıklardan kadınlara zorla kısırlaştırmalar yapıldığı bugün ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra kadının kendisine bırakılması gereken bir karar olan kürtajla ilgili sonu gelmek bilmeyen tartışmalar da bir örnek. Bu konular da interseks olmayan kadınlarla tıbbi uygulamalarla ilgili problemlerde kısmen ortaklaştığımız noktalar.

5: Özel ilişkiler

İnterseks kadınlar fiziksel farklılıkları nedeniyle cinsel ya da romantik ilişkilerinde partnerleriyle sorun yaşayabiliyor ya da sorun yaşamak kaygısı ile hiç bir ilişkiye teşebbüs etmeyebiliyorlar.

İnterseks bir kadınla ilişki yaşayacak kişinin bu farklılıkları önceden bilmesi ve kabul etmesi önemli. Burada interseks kadına düşen sorumluluk da elbette bunu partnerine açıklamak ancak bu derece açık olmak bir interseks kadın için genellikle çok zor. Cinsel organımız, fiziksel yapımız nasıl olursa olsun kendimizi kadın olarak tanımlıyoruz ve partnerlerimizin de bu farklılıklarımıza saygı göstermesini, bizi bu farklılıklarımızla sevmesini ya da arzulamasını istiyoruz. Öte yandan, bunu yaparken egzotik bir meyve muamelesi görmek de istemiyoruz. Yani salt interseks olduğumuz için, – aynı fantezileri paylaşmıyorsak - bize değişik bir cinsel fantezi yaşamak amacıyla yaklaşan kişiler de çok rahatsız edici olabilir. Biz de ilişkilerimizi herhangi bir insan gibi yaşamak istiyoruz.

6: “Kadınlık” bir tane değil

Kadınlık kimsenin tekelinde olmadığı gibi bir tane de değil. Herkesin kendi kadınlık algılayışı ve kadınlığını ortaya koyma şekli farklı olabilir. İnterseks kadınlar da bu çeşitliliğe sahip. Diğer kadınlar içinde olduğu gibi interseks kadınlar içinde de evlenmek isteyen, çocuk yapmak isteyen ve yapabilen ya da yapamayan, aile kurmayı düşünmeyen, erkeklerden hoşlanan ya da kadınlardan hoşlanan, beğenileri, arzuları, tarzı, hayalleri ve yaşama bakışı farklı bireyler var. İnterseks olduğumuz için ya da kadın olduğumuz için aynı tornadan çıkmış gibi olmak zorunda değiliz. Çeşitliliğimizle güzeliz. Dolayısıyla interseks bir kadın size herhangi bir kadından farksız, sıradan geldiğinde de, toplumsal normların dışında yaşamak isteyen bir interseks kadınla karşılaştığınızda da şaşırmayın ya da yargılamayın.


Etiketler: yaşam
nefret