07/03/2021 | Yazar: Aslı Alpar

8 Mart öncesi toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin tarihsel, küresel ve oldukça kapsayıcı bir çizgi okumasını yapmak isterseniz bu kitap size iyi gelecek.

8 Mart’a bir çizgi roman: Kadın Mücadelesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Kadıköy, 6 Mart Cumartesi günü gerçekleşen 8 Mart mitinginde polisin eylemden sonra evine dönen dokuz trans kadını takip edip gözaltına aldığı, dün akşamdan bu yana gözaltında tutulan trans kadınların halen avukatlarıyla görüştürülmediği, 8 Mart öncesi transfobi kusan TERF’lerin Twitter’daki ikiyüzlü paylaşımları, kadına yönelik şiddet videoları… Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un bir kez daha eşcinselleri hedef aldığı konuşması

Bu yazıyı yazmanın ne yeri ne zamanı, derken biraz olsun nefes alabilmek, yarın 8 Mart eylem ve etkinliklerine kadar kendimi iyi hissedebilmek için oturdum bilgisayarın başına.

8-mart-a-bir-cizgi-roman-kadin-mucadelesi-1Çizgi romanın -tıpkı karikatürde olduğu gibi- cishet erkek hikayeleriyle etrafının sarıldığını daha önceki çizgi roman değerlendirmelerinde yazmıştım. Bugün yine bu ablukadan sağ çıkan bir çizgi romanla buradayım: Kadın Mücadelesi.

Yapı Kredi Yayınları’nın okurla buluşturduğu çizgi romanın yazarı Marta Breen, çizeriyse Jenny Jordahl. Gaye Yeşim Sezer’in Türkçeleştirdiği kitabın tam adı şöyle; “Kadın Mücadelesi: Özgürlük, Eşitlik ve Kız Kardeşliğin 150 Yılı.

Kitap 1800’lerin Avrupa’sından günümüze kadın mücadelelerinin hızlı bir tarihsel akışını veriyor. Bunu da sıkça karşılaştığımız üzere Avrupa’daki toplumsal hareketlilikle sınırlamıyor, İran’a Afganistan’a da uzanıyor. Kadın hakları mücadelesini de hetero ya da cis kadınların mücadelesiyle vermiyor, LGBTİ+ hareketinin mücadelesi de var bu kitapta.

8 Mart öncesi Türkiye gündeminden uzaklaşmak, mücadelenin tarihsel, küresel ve oldukça kapsayıcı bir çizgi okumasını yapmak isterseniz, hemen okumaya başlayın derim.

Bitti mi, bitmedi…

Bu kitabın ışığında 9 Mart Salı saat 18:00’da canlı bir sohbetimiz olacak. Dilek Yördem ve ben kitaptan, çizgiden, karikatürden toplumsal cinsiyet eşitliği ve çeşitliliği kapsamında konuşacağız. İlgilenirseniz belirttiğim gün ve saatte buradan izleyebilirsiniz.

*KaosGL.org Gökkuşağı Forumu’nda yayınlanan yazı ve çizimlerden yazarları ve çizerleri sorumludur. Yazının ya da çizginin KaosGL.org’ta yayınlanmış olması köşe yazılarındaki veya çizimlerdeki görüşlerin KaosGL.org’un görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam