18/01/2022 | Yazar: Defne Güzel

Öğrencilere ev kiralamayan ev sahipleri LGBTİ+’lara da ve özellikle translara da evlerini kiralamıyor. Kiralasa bile fahiş fiyatlar istiyor. Ya da kimi zaman LGBTİ+’lara evlerinde komşuları rahat vermiyor.

Aman ne bileyim ben: Barınmak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

COVID-19 salgınının etkileriyle birlikte yaşanan ekonomik zorluk LGBTİ+’ların barınmasını imkansızlaştırıyor. LGBTİ+ öğrenciler ve gençler, translar, LGBTİ+ yaşlılar olmak üzere birçok kesim ekonomik krizle ve derinleşen yoksullukla bir başına mücadele ediyor. Alım gücünün büyük ölçüde düştüğü ve fiyatların hiç olmadığı kadar yükseldiği son dönemde LGBTİ+’ların ekonomik kriz karşısında yaşadıkları zorlukları ve özellikle barınma haklarına dönük yapılan ihlalleri dillendirmek gerekiyor.

Ekonomik kriz ve barınma hakkına ilişkin en çarpıcı örneklerden birini yeniden yüz yüze eğitime başlanmasıyla LGBTİ+ öğrenciler yaşadı.

Pandemi sebebiyle yüz yüze eğitime verilen aranın ardından okumak için şehir değiştiren LGBTİ+’lar kalacak yer bulamıyor. Zaten kalacak yer bulunamayan KYK yurtlarında LGBTİ+’lar dışlanıyor, yurtlara alınmıyor ve yurtlarda ayrımcılığa, şiddete maruz bırakılıyor. KYK bursu öğrencilerin barınma giderlerini karşılamıyor ya da paranın KYK yurtlarına gidiyor. Öğrencilerin hayatını karartan vakıf yurtları ise ideolojik örgütlenme ağını genişletiyor. Öğrenciler birleştiğinde bile artan ev kiraları sebebiyle birlikte yaşayabilecek paraya erişemiyor. Kaldı ki ev sahipleri hem öğrencilere, hem birlikte yaşayan öğrencilere, hem LGBTİ+ öğrencilere, hem “kızlı-erkekli” birlikte yaşamak isteyen öğrencilere ev kiralamıyorlar.

Yaşanan darboğaza ses çıkarmak için öğrenciler Barınamıyoruz Hareketi’ni örgütledi ve çeşitli eylemler düzenledi. Ankara’da gerçekleştirdikleri eylemde 90 öğrenci gözaltına alındı. Eylemlerde gözaltına alınan LGBTİ+ öğrenciler üstüne üstlük devlet yetkilileri tarafından hedef gösterildi ve suçlulaştırıldı.

LGBTİ+ gençler ya ebeveynleri tarafından evden atılıyor ya da gördükleri şiddet sebebiyle evden kaçmak zorunda kalıyor. Bu sebeple eğitim hayatları sekteye uğrayan LGBTİ+ gençlerin benlik algısı da düşüyor. LGBTİ+’ların yaşadığı bu ayrımcılıklar intihar, depresyon, madde kullanımı ve okul sorunu oranlarını da arttırıyor.

Covid-19 salgını LGBTİ+ gençlerin barınma sorunu kadar transların da barınma sorununu topluma hatırlattı. Kasım 2020 yılında İstanbul Beyoğlu Bayram Sokak’ta yaşayan 18 trans kadın evlerinden gözaltına alındı. Bunun üzerinden henüz bir ay geçmemişken Aralık 2020’de polis kadınları tekrar gözaltına aldı, sokağa giriş çıkışları kapattı ve evleri mühürledi. Böylelikle salgın devam ederken kadınlar evsiz kalmış oldu ve kadınların can güvenliği tehlikeye atıldı.

2021 yılında sahibinden.com üzerinden ev kiralamak isteyen oyuncu ve yapımcı Göksu Başaran ilan sahibi Serkan C. İle görüştü. Evi vereceğini söyleyen ilan sahibi ardından Başaran’dan kimlik istedi ve “travestilere ev vermiyorum” dedi. Daha sonra ise telefonu suratına kapattı.

Öğrencilere ev kiralamayan ev sahipleri LGBTİ+’lara da ve özellikle translara da evlerini kiralamıyor. Kiralasa bile fahiş fiyatlar istiyor. Ya da kimi zaman LGBTİ+’lara evlerinde komşuları rahat vermiyor. 2005 yılından beri apartmanındaki kişiler tarafından transfobik şiddete maruz bırakılan Ajda Ender 2020 yılında yani yine salgının ortasında komşularının sopayla saldırması, kapısını bıçaklaması ve Ender’i yüzüne kezzap atmakla tehdit etmesi üzerine Ender, aylarca evine girememişti.

LGBTİ+ gençler için olduğu kadar LGBTİ+ yaşlılar için de barınma bir sorun haline gelmekte. Zaten çoğu zaman kendi başlarına yaşlanan LGBTİ+’lar huzurevinde, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezinde ve evde bakım hizmetlerinde ayrımcılıkla karşı karşıya gelebiliyorlar. Ekonomik zorluk başlı başına LGBTİ+’ların huzurevlerine erişimini kısıtlarken, bu yapıların LGBTİ+’ları içerici bir biçimde düzenlenmemiş olması LGBTİ+’ları bu yapılar içerisinde ayrımcılığa açık hale getiriyor. Öte yandan “herhangi bir bulaşıcı hastalık taşımama” ve “alkol/madde bağımlısı olmama” şartı LGBTİ+’ların bu ayrımcı yapıdan etkilenmesini derinleştiriyor.

Araştırma raporlarıyla desteklenerek, LGBTİ+’ların en fazla ihlal edilen haklarının başında barınma hakkının geldiği biliniyor. Buna rağmen LGBTİ+’lar için Türkiye’de bir sığınma evi bulunmuyor. LGBTİ+ karşıtı bir biçimde işletilen politikaların LGBTİ+’ların yararına işletilmesi gerekirken bir yandan da LGBTİ+’ları şiddetten koruyacak, LGBTİ+’ların barınmasına ve güçlenmesine katkı sunacak yapıların hayata geçirilmesi gerekiyor.

*KaosGL.org Gökkuşağı Forumu’nda yayınlanan yazı ve çizimlerden yazarları ve çizerleri sorumludur. Yazının ya da çizginin KaosGL.org’ta yayınlanmış olması köşe yazılarındaki veya çizimlerdeki görüşlerin KaosGL.org’un görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: insan hakları, kadın, barınma
İstihdam