16/05/2018 | Yazar:
Hayal bile edemeyeceğim kadar kolay bir süreç sonucunda askerlik muafiyetimi aldım
Geçtiğimiz hafta askerliğimi tecil ettirmek için askerlik şubesine gitmiştim, mezuniyet sonrası 2 yıl tecil hakkımı kullanıp 2 yıl sonra kendime dert etmeyi düşünüyordum bu süreci. Göz bozukluğumun biraz yüksek olması sebebiyle Toplum Sağlık Merkezi'nden alacağım onay yeterli olmadı ve hastaneye sevk ettiler. Madem hastaneye gideceğim, 2 yıl beklemeyeyim pembe tezkere süreciyle şimdiden uğraşayım dedim ve böylece başladı pembe tezkere hikayesi. Muafiyet belgemi aldıktan yarım saat sonra da bu yazıyı yazmaya koyuldum.
Başta ne yapacağıma dair hiçbir fikrim yoktu ve bulabildiğim deneyim hikayeleri hep eski tarihli, sürecin çok daha zorlu ve yıpratıcı olduğu dönemlerdendi. Neredeyse vazgeçecekken linkteki yazıya denk geldim. Sürecin nispeten daha kolay olduğunu fark edince geri adım atmamaya karar verdim.
Askerlik şubesindeki ilk süreç hakkında pek bir bilgi veremeyeceğim, pembe tezkere alma gibi bir niyetim yoktu şubeye gittiğimde. Toplum Sağlığı Merkezi'ne gittiğimde göz bozukluğumdan dolayı hastaneye sevk edilmem gerektiğini söylediler ve “Göz Polikliniğine sevki uygundur” yazdılar şubeden verilen kağıt üzerine. Burada Psikiyatri Polikliniğine de sevk edilmek istediğimi belirttim ve hiçbir soru sormadan Psikiyatri Polikliniğine sevki uygundur da yazarak kağıdı bana geri verdiler.
Askerlik şubesinden verilen kağıtta hastaneye sevk gerekli görülmesi halinde sevk edilebilecek 2 hastane ismi yazıyordu. Bu hastaneler askerlikle ilgili işlemleri hafta hafta paylaşmışlar. O hafta Üsküdar Devlet Hastanesi ilgileniyormuş askerlikle ilgili işlemlerle. Biraz önyargı ve korkuyla Üsküdar Devlet Hastanesi'ne gittim. Göz polikliniğindeki işlemlerimi halledip Psikiyatri'ye geçtim. Girişteki görevliden sıra alarak doğrudan psikiyatrist ile görüşmeye girdim ve eşcinsel olduğumu, askerliğe uygun olmadığımı belirttim. Psikiyatrist başka herhangi bir soru sormadan psikoloğa yönlendirdi ve o meşhur 565 soruluk MMPI testini verdiler.
Bu kısımda biraz dikkatli olmak gerekiyor. Ben gündelik yaşamımda toplumun gözündeki eşcinsel kalıplarına çok uyan bir kişi olmadığım için biraz daha istedikleri cevapları vermeye çalıştım. Sanırım biraz fazla abarttığım için testin tutarlılık kıstaslarına uymadım ve test sonucum geçersiz sayıldı. Testi tekrar yapmanıza da izin verilmiyor, süreci uzatmamak için burada mümkün olduğunca dürüst davranmak sizin yararınıza olacaktır. Ancak testiniz geçersiz çıksa da moraliniz bozulmasın. Psikolog test sonucum üzerine bir yorumlama yapamayacağını söyleyerek SCL-90R adında farklı bir test uyguladı. Bu testte de son 3 ayınızdaki yaşantınızı 0-4 puan aralığında değerlendirmenizi istiyorlar. Son 3 ay içerisinde 1 birim baş ağrısı yaşadım, 3 birim insanlara güvenmedim gibi cevaplar veriyorsunuz.
Psikolog bu iki testin sonucunu bir rapor haline getirerek bana verdi ve bunlarla birlikte psikiyatristin yanına gittim. Sonuçlara baktıktan sonra bu sonuçlarla olumlu bir sonuç alamama ihtimalimiz olduğunu belirtti ve Rorschach testi yaptırmamı, onun sonucuyla birlikte işimizin çok daha kolaylaşacağını belirtti. Bu test maalesef devlet hastanelerinde yapılmıyormuş ve özel hastanede yaptırmanız gerekiyor. Bir özel hastanede 450 TL karşılığında bu testi yaptırdım ve ertesi gün test sonucum psikiyatriste gönderildi. Test sonucunun iletilmesinin ardından psikiyatristle görüştüm ve Pazartesi veya Salı günleri heyet olduğunu, bu iki günden birinde sabah gelmemi söyledi.
İllüstrasyon: Erinç Seymen
Salı sabahı psikiyatristin yanına gittim ve kendisi yine birkaç basit ve cinsel kimliğime yönelik olmayan soru sordu. (Eğitim seviyesi, vücudunda dövme var mı gibi) Ardından üzerinde bu bilgilerin ve “cinsel özdeşimimin kadınsı yönde eğilim gösterdiği” sebebiyle askerliğe elverişsiz olduğumu belirten bir rapor verdi. Bu rapor ile birlikte heyet kaydı yaptırmam gerektiğini söyledi. Heyet kaydının ardından size verilen kağıdı yeniden muayene olduğunuz doktorlara imzalatıyorsunuz ve heyete giriyorsunuz. Süreç aslında burada bitmiş oluyor. Heyete girmem ve çıkmam yaklaşık 10 saniye sürdü, yalnızca adımı söyledim. Başhekimin yanındaki memur askerliğe elverişsiz belgesi alacağımı söyledi ve başhekim imzaladı. Birkaç saat sonra raporu hastaneden teslim alarak askerlik şubesine götürdüm, burada da birkaç imza attım ve süreç tamamlanmış oldu.
Bu süreçte gittiğiniz askerlik şubesi ve hastanenin, hatta görüştüğünüz psikiyatristin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tüm süreç boyunca hiçbir kötü tavır veya davranışla karşılaşmadım. Hem askerlik şubesindeki hem de hastanedeki çalışanlar oldukça yardımsever ve iyi niyetli davrandı. Toplumdaki eşcinsel algısına uymayan bir görünüşüm olduğu ve tavırlarım da maskülen olduğu için sürece başlarken pek bir umudum yoktu açıkçası. Yaptığım test ve eşcinsel olduğum beyanım haricinde hiçbir belge, tanıdık/aile görüşmesi vs. istenmedi; rahatsız edici hatta rahatsız etmeyecek düzeyde de olsa cinsel kimliğimle ilgili bir soru sorulmadı. Sorulan en özel soru eşcinsel olduğumu ne zaman fark ettiğimdi.
Yukarıdaki yazıdaki arkadaşta olduğu gibi 1 yıl tecil gibi bir karar da çıkmadı, doğrudan askerlik yükümlülüğüm bulunmadığında dair bir belge verildi ve tüm süreç tamamlandı. Kısacası hayal bile edemeyeceğim kadar kolay bir süreç sonucunda askerlik muafiyetimi aldım ve bu 3-4 günlük süreçte de hiçbir sorun yaşamadım. Merak edenler için bu muafiyet belgesinin üzerinde de yalnızca "Askerliğe elverişli değildir" yazıyor. “Cinsel kimlik bozukluğu” gibi bir belirteç bulunmuyor. Herhangi bir sebepten dolayı böyle bir çekinceniz varsa gözünüzün bozuk olduğunu vs. de söyleyebilirsiniz.
Umarım bu sürece başlamak isteyen arkadaşlara faydalı olacak birkaç bilgi verebilmişimdir. Herkesin sürecinin de benimki kadar sorunsuz ve kolay olması dileğiyle.
*Askerlikle ilgili danışmanlık almak için danisma@kaosgl.org adresi üzerinden Kaos GL Derneği ile iletişime geçebilirsiniz.
**KaosGL.org Gökkuşağı Forumu’nda ya da ilgili başlıklarda yayınlanan köşe yazılarından yazarları sorumludur. Yazının KaosGL.org’ta yayınlanmış olması köşe yazılarındaki görüşlerin KaosGL.org’un görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.
Etiketler: insan hakları, askerlik